13.7 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăRomânia va exporta de 45 miliarde euro în 2012. Rata de creştere...

România va exporta de 45 miliarde euro în 2012. Rata de creştere cade însă la jumătate

România va şi în acest an, în plutonul fruntaş al ţărilor Uniunii Europene cu creşteri semnificative ale exporturilor.

Astfel, pentru al treilea an consecutiv, exporturilor româneşti vor consemna atingerea unui nou maxim istoric. 

Avansul estimat la export pentru anul 2012 este estimat la 4-5 miliarde euro, potrivit secretarului general ANEIR, Mihai Ionescu.

„Prognoza pentru 2012 este una pozitivă. Exporturile ar putea ajunge la 45 miliarde euro ceea ce va insemna un nou maxim istoric. Ritmul anual de creştere va încetini la jumătate faţă de 2011, însă şi un avans de 10% va fi foarte bun pentru economie. Exporturile vor continua să fie şi anul acesta un motor important al economiei”, a declarat Mihai Ionescu.

În zece luni, cât într-un an

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS) pentru intervalul ianuarie-octombrie exporturile au depăşit valoarea atinsă pentru tot 2010, an în care, la final, s-a atins un maxim istoric de 37,2 miliarde euro. În 2010, faţă de 2009, exporturile au crescut cu 28%, iar importurile au avansat cu 20%.

 În primele zece luni din 2011, exporturile realizate au însumat 37,6 miliarde euro, iar importurile 45,3 miliarde euro.

Comparativ cu perioada ianuarie-octombrie 2010, exporturile au crescut cu aproape 24%, iar importurile cu 19%, la valori exprimate în euro.

Anul trecut, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor au fost deţinute de maşini şi echipamente de transport şi alte produse manufacturate (produse prelucrate din oţel, cauciuc, dar şi îmbrăcăminte, încălţăminte şi altele).

Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri în perioada ianuarie-octombrie 2011 a reprezentat 71% din total exporturi şi 72% din total importuri.

Nokia, „pierdere semnificativă”

Deşi exporturile au crescut, criza a afectat numărul firmelor exportatoare.În prezent, există 17.556 firme faţă de 24.645 de companii în 2008.

Plecarea companiei Nokia din ţară este considerată de reprezentanţii ANEIR o „pierdere semnificativă”, în condiţiile în care exporturile Nokia ajungeau la două miliarde de euro anual. În clasamentul exportatorilor, Nokia ocupa locul al doilea, după Automobile Dacia.  Mihai Ionescu, secretarul general ANEIR susţine însă au fost anunţate investiţii pentru 2012 care vor compensa plecarea Nokia.

„Nu este uşor când pleacă o companie precum Nokia. A fost al doilea exportator după Dacia. Însă din datele pe care le avem, vor fi investiţii care vor suplini plecarea companiei Nokia. Mai mult, majoritatea exportatorilor a anunţat creşteri. Va fi o compensare. Important este că se previzionează creştere, chiar dacă ritmul anual va încetini”, a precizat Mihai Ionescu.

Exporturile realizate de industria auto din România vor creşte la 11 miliarde euro în 2012, de la 10,3 miliarde în 2011, a anunţat  vicepreşedintele Dacia Renault, Constantin Stroe.

„Industria auto a adus la export, în acest an, 10,33 miliarde de euro, din care 3,33 miliarde din automobile, iar restul din industria de componente. Estimez că industria auto va avea o creştere în 2012 la export, apropiindu-se de 11 miliarde de euro”, a spus Constantin Stroe.

Estimările oficialilor Dacia sunt bazate pe faptul că 82% din producţia Dacia pentru export a fost deja contractată, iar Dacia va pune în funcţiune din acest an o nouă capacitate de producţie de motoare.

Finanţarea şi energia

Accesul la credite va constitui şi în 2012 o problemă pentru companiile exportatoare. Problemelor legate de finanţare li se mai adaugă cele legate de aprovizionarea cu energie electrică şi gaze, a precizat reprezentantul ANEIR.

„În special companiile din metalurigia neferoasă şi producătorii de îngrăşăminte au dificultăţi în alimentarea cu gaze şi energie electrică. Ambele categorii de companii sunt mari exportatri şi dacă nu se găsesc modalităţi de susţinere din partea statului ne-am putea confrunta cu pierderi de două miliarde de euro la export şi creşteri la import de peste 1,3 miliarde euro. În plus, ar trebui să se ţină cont că aceste industrii au peste 120.000 de angajaţi”, susţine secretarul general ANEIR. 

Cele mai citite

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...

O bonă din București a lovit copilul pe care îl avea în grijă. Femeia a fost reținută

Vineri, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 22 Poliție au pus în aplicare un mandat de aducere emis pe numele...
Ultima oră
Pe aceeași temă