16.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăRomânia a importat 685.000 tone grâu şi a exportat 2,36 mil. tone...

România a importat 685.000 tone grâu şi a exportat 2,36 mil. tone până la 30 noiembrie 2010

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat duminică la Realitatea TV că exporturile României de grâu la 30 noiembrie 2010 erau de 2,36 milioane tone, în timp ce importul de grâu era de 685.000 de tone, reprezentând “o cifră extrem de mică” faţă de ceea ce s-a înregistrat în anii anteriori.

“Importul de grâu până la 30 noiembrie era de 685.000 de tone, care reprezintă o cifră extrem de mică faţă de ceea ce s-a înregistrat în anii anteriori. Ceea ce am exportat până la 30 noiembrie, la care se adaugă soldul de grâu rămas după 1 ianuarie din producţia anului 2009, este de 2,36 milioane tone”, a menţionat Tabără, citat de NewsIn.

Ministrul Agriculturii a menţionat că cea mai mare parte a activităţilor de import-export se face cu ţările Uniunii Europene.

Reprezentanţii Federaţiei AGROSTAR au declarat, joi, că pâinea şi produsele de panificaţie se vor scumpi cu până la 15% în perioada următoare, motivul fiind acela că România a exportat grâu ieftin şi aduce, acum, materie primă din import, mult mai scumpă.

Brutarii români au început să cumpere grâu şi făină din Ungaria, Serbia şi Ucraina, iar sindicaliştii susţin că nici folosirea rezervei de stat nu ar fi o soluţie, pentru că este mult prea mică.

“În 2010 s-au realizat circa 5,7 milioane de tone de grâu. Din acesta, cu ceea ce fusese în sold la începutul anului trecut, exportul depăşeşte 2 milioane de tone, iar importul este mai mare de 600.000 de tone”, a explicat duminică Valeriu Tabără.

Întrebat dacă au crescut preţurile alimentelor, ministrul Agriculturii a spus că există în prezent unele “oscilaţii de preţuri” la nivel mondial, cu o tendinţă de creştere.

“Există unele oscilaţii de preţuri pe plan mondial (la alimente n.r.), o tendinţă de creştere a preţurilor şi anumite probleme în ce priveşte producţia agricolă agro-alimentară a lumii. Ceea ce este foarte important pentru noi este că, împreună cu producătorii agricoli şi cu realizatorii de produse agro-alimentare din România să producem mai mult şi mai bun”, a mai spus Valeriu Tabără.

Cele mai citite

Directorul general Dorin Tudora a mărit salariile doar angajaților PNL

În ultima ședință a Consiliului de Administrație de la Conpet SA Ploiești, de la sfârșitul lunii aprilie 2024, directorul general Dorin Tudora, impus...

Lionel Messi, de neoprit la 36 de ani! A fost desemnat jucătorul lunii în America

Argentinianul Lionel Messi, care în acest moment evoluează la formația Inter Miami, a fost votat cel mai bun jucător al lunii aprilie în liga...

Iga Swiatek şi Arina Sabalenka se vor duela în finala turneului de la Madrid

La fel ca anul trecut, finala turneului WTA 1000 de la Madrid le va pune față în față pe poloneza Iga Swiatek şi belarusa...
Ultima oră
Pe aceeași temă