16 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăRezultate peste aşteptări: Economia a scăzut cu doar 1,2% anul trecut (UPDATE)

Rezultate peste aşteptări: Economia a scăzut cu doar 1,2% anul trecut (UPDATE)

Economia României a scăzut cu 1,2% anul trecut, mai puţin decât estimările oficiale ale autorităţilor, care anticipau o reducere de 1,9-2%, iar în trimestrul patru PIB a avansat uşor, cu 0,1%, în termeni reali, faţă de trimestrul anterior, potrivit datelor Institutul Naţional de Statistică.

De curand, premierul Emil Boc declara ca anul acesta România va raporta o creştere de 1,5% -2%, pentru ca în 2012 să se ajungă la 4 – 4,5%.

După avansul uşor din ultimul trimestru al 2010, economia României ar putea ieşi din criza dacă va înregistra creştere şi în primele trei luni ale acestui an.

Economia locala a intrat în recesiune în trimestrul al treilea din 2008, odată cu scăderea Produsului Intern Brut în termeni ajustaţi sezoneri, faţă de precedentele trei luni, cu 0,1%. De atunci, PIB-ul a înregistrat scăderi în fiecare trimestru, exceptând creşteri uşoare de 0,1% în trimestrul al treilea din 2009 şi un avans de 0,3% în trimestrul doi din 2010.

România a avut totusi, în trimestrul al patrulea al anului trecut, cea mai redusă creştere economică din UE raportat la trimestrul anterior, în timp ce Marea Britanie, Portugalia şi Grecia au înregistrat contracţii ale Produsului Intern Brut (PIB), potrivit datelor prezentate marţi de Eurostat.

Creşterea modestă de 0,1%, similară cu avansul înregistrat în Italia, pune România pe ultima treaptă în rândul statelor cu evoluţie pozitivă a PIB-ului în trimestrul al patrulea.

Cele mai puternice creşteri au fost înregistrate în Bulgaria şi Lituania (1,7% fiecare).

Pentru opt dintre statele membre UE, datele nu sunt disponibile în comunicatul Eurostat.

Raportat la trimestrul al patrulea din 2009, România şi Grecia sunt singurele ţări care au avut scăderi ale PIB-ului în perioada analizată, însă economia elenă a suferit o contracţie mult mai abruptă, de 6,6%.

Economia Uniunii Europene a crescut cu 2,1% în trimestrul al patrulea din 2010 faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, respectiv cu 0,2% raportat la trimestrul al treilea. PIB-ul zonei euro a avansat în acelaşi timp cu 2%, respectiv 0,3%.

 

Cele mai citite

OFICIAL. Massimiliano Allegri a fost demis de Juventus

Clubul de fotbal Juventus Torino a anunțat vineri, 17 mai 2024, demiterea antrenorului Massimiliano Allegri. Anunțul vine la doar două zile după ce echipa a...

VIDEO. Furtuna din Texas a provocat mai mulți morți

Furtunile au omorât mai multe persoane și au lăsat fără curent electric aproape un milion de locuințe și întreprinderi din sud-estul Texasului, scrie BBC. „Avem...

Importanța testelor de screening pentru femei – Pasul esențial către o sănătate durabilă

Datorită progreselor rapide ale tehnologiei aplicate în medicină, femeile pot face teste de screening pentru a depista la timp boli grave, bolile canceroase, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă