16.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăRazboiul portareilor, ultima batalie: cat costa desfiintarea executorilor bancari

Razboiul portareilor, ultima batalie: cat costa desfiintarea executorilor bancari

Desfiintarea executorilor bancari devine o ipoteza din ce in ce mai plauzibila. Daca parlamentarii decid sa dea clientii bancilor pe mana executorilor judecatoresti independenti, ar putea avea de suferit nu doar cei cu probleme la plata ratelor, dar si ceilalti romani care au o relatie cu banca.

Executorii bancari au timp pana miercuri sa se gandeasca cum vor sa le fie desfiintata meseria. Termenul a fost acordat de Comisia Speciala de Elaborare a Codului de Procedura Civila  din Camera Deputatilor, iar repercusiunile acestui demers merg de la blocarea pietei executarilor silite pana la scumpirea creditelor chiar si pentru persoanele fara restante la banci.

"Si aceasta, si propunerea privind introducerea falimentului persoanelor fizice sunt masuri populiste care ar putea afecta  stabilitatea sistemului bancar din Romania", explica pentru Romania libera Ianfred Silberstein, presedintele Asociatiei Europene de Drept Bancar si Financiar. In opinia specialistului, eliminarea executorilor bancari si plasarea atributiilor lor in sarcina executorilor judecatoresti "nu au un fundament logic si nici unul economic".

 "Este afectata nu doar banca, ci si clientul persoana fizica, ale carui cheltuieli cresc  daca ajunge in postura de executat silit. In plus, executorii judecatoresti nu mai au nici un interes de a negocia eventuale amanari ale vanzarii imobilelor recuperate", spune Silberstein.

Politic contra financiar
Asimilarea executorilor bancari nu si-a gasit sustinatori nicaieri in zona specialistilor in finante, are insa destui fani in mediul politic. "In opinia noastra, meseria de executor bancar nu mai poate exista ca atare din moment ce ea nu fiinteaza nicaieri in Europa. Trebuie sa adaptam legislatia la cerintele UE", spune deputatul PDL Gabriel Andronache, membru in Comisia pentru Elaborarea Codului de Procedura Civila.

Bancherii, pe de alta parte, sustin ca desfiintarea corpului executorilor bancari ar fi un lucru negativ cel putin din perspectiva faptului ca executorii judecatoresti nu vor putea face fata fluviului de dosare care vor veni de la banci. "Estimarile actuale arata ca, in cazul desfiintarii profesiei de executor bancar, fiecare executor judecatoresc ar trebui sa administreze un numar de 2.000 de dosare fiecare, ceea ce este fizic imposibil", apreciaza pentru R.l. Daniel Nicolaescu, directorul juridic al Raiffeisen Bank. 

 In prezent, in Romania activeaza doar 450 de executori judecatoresti si 600 de executori bancari, dintre care, potrivit estimarilor, doar 200 ar putea fi asimilati. Astfel ca un numar aproape constant de oameni ar avea de rezolvat o cantitate dubla de cazuri.

Scumpiri substantiale
"Cele mai multe estimari arata ca executorii judecatoresti sunt de doua-trei ori mai scumpi decat cei bancari.  Acestia au la dispozitie o intreaga logistica pusa la dispozitie de banci, de la echipamente la statistici si raportari. Executorii judecatoresti sunt si vor fi lipsiti de aceste accesorii", continua Nicolaescu. Afectati nu vor fi insa doar clientii care au ajuns in postura de a fi executati, ci si cei fara nici un fel de probleme cu plata ratelor. "Daca se hotaraste pana la urma desfiintarea corpului executorilor bancari, costurile bancilor cu recuperarea datoriilor vor creste cu 20%, dupa estimarile noastre. Poate nu toata cresterea va fi transferata clientilor, insa cel putin 0,5-1% in plus la marja bancii se vor vedea", ne spune un bancher.

Cele mai citite

Tragedie la Marea Neagră! O navă s-a scufundat. Trei persoane sunt date dispărute

Sâmbătă dimineață, o navă sub pavilion tanzanian s-a scufundat în Marea Neagră, la 26 de mile marine de Sf. Gheorghe, anunță Autoritatea Navală Română....

Parașutiștii și echipajul de zbor, în pericol din cauza închirierii avioanelor AN-2 scoase din uz

Un recent accident aviatic petrecut la Aerodromul Spătaru din Buzău a adus la lumină o situație îngrijorătoare în cadrul Ministerului Apărării Naționale (MApN)....

FOTO. Fanii sunt șocați după ce au văzut în ce formă se află Niklas Sule, cu doar câteva săptămâni înainte de finala Ligii Campionilor

Borussia Dortmund va înfrunta luna viitoare pe Real Madrid în finala Ligii Campionilor, chiar pe 1 iunie, de la ora 22:00. Cu toate acestea,...
Ultima oră
Pe aceeași temă