20 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăRadiografie dură a României făcută de Der Spiegel

Radiografie dură a României făcută de Der Spiegel

În decembrie, anul trecut, un electrician al Televiziunii Române s-a aruncat de la balconul Parlamentului. Publicaţia germană “Der Spiegel” analizează situaţia omului disperat din cauza măsurilor de austeritate luate de guvernul Boc, dar şi situaţia economică îngrijorătoare din ţara noastră.

În dimineaţa zilei de 23 decembrie, Adrian Sobaru s-a trezit devreme şi s-a dus, aşa cum se dusese de multe ori înainte, la Palatul Parlamentului. Lucra ca tehnician de sunet. Când a luat cuvântul premierul Boc, el s-a aruncat de la balcon, de la o distanţă de şapte metri.

Ca un avion. Şi-a deschis mâinile de parcă încerca să zboare. A aterizat pe una din băncile din spate”, îşi aminteşte politicianul Eugen Nicolaescu.

“Încă îl văd în faţa ochilor. Este greu de uitat aşa ceva”, spune şi ministrul de Finanţe, Gheorghe Ialomiţeanu.

Cum se vede situaţia economică a României din Germania

Guvernul de centru-dreapta condus de Emil Boc a redus salariile bugetarilor cu 25%, a tăiat pensiile şi ajutoarele sociale şi a crescut taxa pe valoare adăugată de la 19 la 24%. Sunt “decizii importante, care vor asigura stabilitatea economică. Unele afectează anumite segmente ale societăţii. Nu exista alternativă”, le-a spus ministrul Ialomiţeanu jurnaliştilor de la Der Spiegel.

Publicaţia germană notează că programul de austeritate al României este cel mai dur din întreaga Europă.

“Programul a fost implementat într-o ţară care atrage atenţia mult mai puţin decât altele, o ţară parte a Europei, dar nu în totalitate. Nu este membră Schengen şi nici a zonei euro, deşi şi-ar dori. Este o ţară cu salarii mici, care a cunoscut un boom economic, urmat imediat de o cădere bruscă, din cauza crizei financiare. Cunoscută pentru economia-fantomă, evaziunea fiscală şi angajările la negru, România, împreună cu Grecia şi Bulgaria, este una din cele mai corupte ţări europene, potrivit Transparency International. Ţara are datorii foarte mari faţă de Uniunea Europeană, Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional”.

Lui Ialomiţeanu i-ar plăcea ca România să facă parte din zona euro cât mai repede. Termenul este fixat pentru 2015. Vrea să atragă mai mulţi investitori străini. “Desigur că este greu pentru oameni. Nimănui nu-i place să-i fie redus venitul”.

Ministrul a interpretat gestul lui Sobaru drept o critică la adresa măsurilor guvernului. “Nu cred că aceasta este cea mai potrivită cale să-ţi arăţi nemulţumirea”, a mai spus el, potrivit ziarului german.

“Omul care s-a aruncat de la balcon a vrut să arate cât de săracă a ajuns România. A vrut să sublinieze că ceva trebuie să se schimbe”, a spus deputatul liberal Eugen Nicolaescu.

“Partidul lui (PNL) a fost în opoziţie în ultimele 18 luni. Este aşa de hotărât să ajungă înapoi la putere, încât a făcut o alianţă cu celălalt partid de opoziţie, PSD-ul, o formaţiune cu care liberalii au chiar mai puţine în comun decât cu partidul aflat la guvernare”, scrie Der Spiegel.

Gestul lui Sobaru a fost discutat în interiorul PNL. “A sărit chiar în timp ce vorbea premierul. Trebuie să luăm asta în serios. Acum, de fiecare dată când luăm o decizie, trebuie să ne întrebăm: Oare ce ar spune omul ăsta despre asta acum?”, le-a spus politicianul liberal jurnaliştilor.

Sobaru: Cu fiecare măsură pe care o adoptau, aveau zâmbete pe faţă

“Am vrut să spun ceva. De-asta am fost acolo”, le-a zis Adrian Sobaru jurnaliştilor germani.

După căderea regimului din 1989, s-a angajat în TVR, s-a căsătorit cu Mădălina şi a avut doi copii, un băiat care suferă de autism şi o fetiţă.
Familia lui Sobaru- sotia lui, cei doi copii, mama şi unchiul lui trăiesc într-un apartament cu trei camere şi cu un venit de 3000 lei pe lună, însă mai mult de jumătate din bani se duceau pe medimentele băiatului. Familia s-a obişnuit cu hainele de la second-hand şi traiul de viaţă modest, dar reuşeau să supravieţuiască. Apoi, au venit tăierile de salarii.

“Şi, cu fiecare măsură pe care o adoptau, aveau zâmbete pe faţă. Aceste zâmbete au început să mă enerveze”, îşi aminteşte electricianul TVR.

Der Spiegel: Pentru mulţi români, libertatea înseamnă emigrare

“Este greu în România. Oamenii ar trebui să protesteze pentru că au un motiv pentru care protestează, nu pentru că un lider sindical le spune să o facă”, este părerea sindicalistului Marius Petcu, care între timp a fost arestat sub acuzaţia de mită.

Noul proiect al guvernului se referă la flexibilizare. Într-un raport din mai 2010, FMI-ul a criticat România pentru inflexibilitatea pieţei muncii. Petcu spune că guvernul nu are alte idei decât tăierile şi flexibilizarea. “Ce se întâmplă cu investiţiile? Dar cu proiectele de infrastructură? Cum vine guvernul în întâmpinarea nevoilor cererii şi consumatorului?”, subliniază liderul sindical.

Aceste întrebări şi le pune şi Organizaţia Internaţională a Muncii, dar şi numeroşi experţi din Germania, Statele Unite şi România. Ei susţin că programele de austeritate împiedică consumul şi nu sunt favorabile depăşirii crizei.

Sobaru face acum exerciţii de recuperare şi învaţă să-şi folosească mâna din nou. Şi-a pierdut complet simţul mirosului, iar gustul şi vederea i-au fost afectate. S-a întors să lucreze în TVR, însă nu mai are voie să intre în Parlament. Toată lumea i-a văzut gestul pe Internet. Unii îl invită la proteste şi îi spun “erou”. A strigat “libertate”, înainte de a sări. Ce înseamnă libertatea pentru el? “Nu ştiu ce e”, spune el. Pentru mulţi români, libertatea înseamnă emigrare, notează ziarul german.

Ţiriac: Astfel de lucruri se întâmplă peste tot

Ion Ţiriac este unul din cei mai bogaţi oameni din România. Şi el a fost afectat de criza economică. “În urmă cu trei ani, eram de trei ori mai bogat decât acum. Îmi permit trei mese pe zi şi combustibil pentru avionul meu, care este pentru mine ca maşina cu care merg la muncă”.

El nu se amestecă în politică. “Toţi politicienii sunt la fel. Se ceartă şi se luptă unii cu alţii. Ce poate să-mi facă mie un politician?”, le-a spus fostul tenisman jurnaliştilor germani.

Cât despre cazul Sobaru, Ţiriac povesteşte: “Un tip se aruncă în Parlament. Altul e călcat de maşină. Poate un altul se omoară pentru că este nebun sau mai-ştiu-eu din ce motiv. Aceste lucruri se întâmplă peste tot”.

Libertate

Totuşi, Adrian Sobaru spune că nu s-a întâmplat nimic pe 22 decembrie. “Era doar sentimentul că rămăsesem fără speranţă, că eram doar nişte numere, că mergem înainte ca roboţii şi că nu mai avem coloana vertebrală să facem nimic”, le-a spus el jurnaliştilor germani.

“Când s-a aruncat, au rămas numai adrenalina şi corpul lui, tremurând, şi lipsa controlului. Plănuise doar să strige, însă, poate pentru că vocea nu i-a răzbătut în sală, a sărit. Nu-şi aminteşte momentul. Ştie că a supravieţuit, însă nu-şi aminteşte că spunea, aşa cum i s-a spus mai târziu, “libertate”, la nesfârşit”, mai scrie publicaţia.

Cum s-a văzut la noi gestul lui Adrian Sobaru

Cristian Tudor Popescu a scris, într-un editorial citat de Realitatea.net: “Sacrificiul lui Adrian Sobaru va marca populaţia ţării noastre tot atât cât sacrificarea porcului de Crăciun. Dl. Boc va dormi liniştit la noapte. Şi va veni o vreme când cetăţenii care acum îi vor pe Băsescu, pe Boc şi pe Udrea la puşcărie or să declare cu nostalgie, în proporţie de peste 60%, că era mai bine pe vremea lui Băsescu.”

Premierul Emil Boc: “Poate cel mai greu moment a fost de departe acesta din Parlament de la sfârşitul anului, un moment care m-a şocat şi pe mine, stâncă să fi fost nu putea să nu te afecteze un asemenea moment, dar pentru mine cel mai important e să ştiu că viaţa omului a fost salvată şi asta a fost preocuparea şi gândul din secunda doi când s-a întâmplat”, la TVR.

Politologul Cristian Pârvulescu, în România Liberă: “Un guvern incapabil să comunice şi să exprime cele mai simple sentimente, impunând o „reformă” neoliberală cu consecinţe sociale dramatice, face ca percepţia crizei economice şi sociale să ia forme apocaliptice. Lipsa de empatie manifestă, aroganţa şi autosuficienţa celor ce dau tonul în politica românească au mărit fractura care desparte societatea de conducătorii săi până într-acolo încât actele extreme devin din ce în ce mai dese.”

Raluca Turcan (PDL): Protestul lui Sobaru este “tragic şi dezarmant, însă “acest gest nu ajută, tocmai pentru că radicalismul acestui gest, nu mai lasă loc niciunui fel de soluţie”.

 

 

Cele mai citite

Descoperă aromele delicioase ale bucătăriei: Rețete senzaționale cu Pui și Creveți pentru când ai nevoie de ceva ușor

Bucătăria este un loc magic în care se întâlnesc aromele, texturile și gusturile pentru a crea experiențe culinare de neuitat. Două ingrediente versatile și...

Cristian Vasilcoiu, secretar de stat Ministerul Muncii: Proiectul privind salariul minim prevede că nu vor exista diminuări salariale

Proiectul privind salariul minim prevede că nu vor exista diminuări salariale iar formula care va fi stabilită va ţine cont, printre altele, de nivelul...

Benjamin Netanyahu este „dezgustat” de mandatul de arestare cerut de către procurorul-şef al CPI Karim Khan

Premierul israelian Benjamin Netanyahu anunţă luni că ”respinge cu dezgust” mandate de arestare cerute de către procurorul-şef Curţii Penale Internaţionale (CPI) Karim Khan, atât...
Ultima oră
Pe aceeași temă