21.3 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăProiectele fotovoltaice iau de la gura eolienelor certificatele verzi

Proiectele fotovoltaice iau de la gura eolienelor certificatele verzi

Departamentul de Energie doreşte plafonarea până la finele anului a capacităţilor de energie regenerabilă pentru care se acordă certificate verzi, în condiţiile în care deţinătorii proiectelor eoliene nu şi-au atins cota, iar cei de parcuri fotovoltaice şi-au depăşit-o de câteva ori.

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) va mai acredita până la finele anului capacităţi de producere a energiei regenerabile ce beneficiază de certificate verzi până la atingerea valorii de 3.315 MW, aprobată legal în 2010 şi negociată cu Comisia Europeană, se arată într-un proiect de act normativ al Departamentului de Energie, realizat la începutul acestei luni.

”În anul 2013, începând cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, acreditarea de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a grupurilor/centralelor electrice care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi se realizează până la atingerea plafonului valorii totale a capacităţilor instalate în centralele electrice de producere a energiei din surse regenerabile de 3.315 MW“, se arată în text.

Problema este însă că nu sunt stabilite cote de acreditare pe tipuri de energie, ceea ce poate crea o discriminare între diferiţii producători. Astfel, dacă deţinătorii centralelor eoliene nu şi-au atins cota de MW subvenţionaţi de stat prin sistemul certificatelor verzi, dezvoltatorii proiectelor de centrale fotovoltaice şi-au depăşit-o cu vârf şi îndesat.

”La 30 iunie 2013 puterea instalată în centrale electrice din surse regenerabile care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi a fost de 3.052 MW, din care centralele electrice din surse eoliene 2.163 MW şi centralele electrice fotovoltaice 379 MW, comparativ cu datele prevăzute în PNAER (planul stabilit în 2010, negociat cu CE – n.r.) pentru sfârşitul anului 2013: capacitatea totală instalată de 3.315 MW, din care energie eoliană 2.450 ME şi energie solară 78 MW”, se arată in nota de fundamentare. Deoarece deţinătorii centralelor solare şi-au depăşit cota, cei de eoliene vor trebui să strângă cureaua pentru acest an. Până la finele anului 2020 se preconizează avizarea altor 2.000 de MW, proiecte ce vor beneficia de certificate verzi.

Potrivit site-ului Economica.net, ultimele statistici publicate de Transelectrica arată că, la finele lunii septembrie 2013, primeau certificate verzi proiecte de energie regenerabilă cu o capacitate totală de 3.358 de MW. Aceasta înseamnă că, din momentul în care această HG va intra în vigoare, nici un nou proiect de energie regenerabilă nu va mai primi certificate verzi.

190%

a fost ritmul anual de creştere, în ultimii trei ani, a capacităţilor verzi de energie, subvenţionate din facturile de curent ale persoanelor fizice şi juridice.

Cele mai citite

Biden îl primește pe Iohannis la Casa Albă. România urmează să cumpere din SUA avioane F-35 de 6,5 miliarde USD

Președintele României, Klaus Iohannis, va fi primit de președintele SUA, Joe Biden, la Casa Albă, în ziua de 7 mai 2024, într-un moment în...

Tarifele la gaze și energie tot nu au scăzut. Dimpotrivă, se impun tot felul de taxe

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, promitea o scăderea considerabilă a facturilor la gaze și energie electrică de la 1 aprilie, lucru care de altfel nu...

Președintele Iohannis la Casa Albă, într-un moment special al relațiilor bilaterale. România cumpără din SUA avioane F-35, cele mai puternice din lume

Președintele Klaus Iohannis a fost primit de președintele Joe Biden la Casa Albă, în ziua de 7 mai 2024, într-un moment în care România...
Ultima oră
Pe aceeași temă