4.829 de cauze clasate vizau lovirea sau alte violente, in 127 de dosare se reclamasera fapte de vatamare corporala, iar 7 priveau agresiunea sexuala.
Lumea Justitiei prezinta situatia dosarelor clasate de Parchetul de pe langa Judecatoria Caracal in perioada ianuarie 2010 – septembrie 2019. Perioada in care la conducerea institutiei s-a aflat procurorul #rezist Cristian Ovidiu Popescu (foto stanga), cel care i-a tinut pe politisti la poarta lui Gheorghe Dinca, acesta fiind inlocuit la conducerea PJ Carcal in 2017 de catre actualul sef, procurorul Catalin Zavoianu (foto dreapta), zis “Talpa – Iute”, cel care a luat-o la fuga imediat ce a iesit de la audieri, din sediul Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie.
Dupa ce Inspectia Judiciara a constatat ca procurorii de la PJ Caracal nu catadicsesc sa se implice in efectuarea cercetarii penale si in adoptarea unor solutii legale si temeinice, predomind solutiile de clasare, Lumea Justitiei prezinta numarul clasarilor dispuse de aceasta unitate de parchet.
Astfel, potrivit unui raspuns oferit de Parchetul de pe langa Judecatoria Caracal la solicitarea Luju.ro (vezi facsimil), in perioada 1 ianuarie 2010 – 24 septembrie 2019, procurorii de la PJ Caracal au clasat 22.564 de dosare.
In acelasi interval de timp, au fost solutionate prin ordonante de clasare 4.829 de cauze avand ca obiect infractiunea de lovire sau alte violente, 137 de cauze avand ca obiect infractiunile de vatamare corporala / vatamare corporala grava. Tot in perioada 1 ianuarie 2010 – 24 septembrie 2019, au fost solutionate prin clasare 7 cauze avand ca obiect infractiunea de agresiune sexuala.
Rezumand, situatia arata in felul urmator:
Total dosare clasate: 22.564, din care:
– 4.829 de cauze avand ca obiect infractiunea de lovire sau alte violente;
-137 de cauze avand ca obiect infractiunile de vatamare corporala / vatamare corporala grava;
-7 cauze avand ca obiect infractiunea de agresiune sexuala.
Ignorarea calitatii urmaririi penale
Reamintim ca Inspectia Judiciara a constatat in urma unui control ca la Parchetul de pe langa Judecatoria Caracal predomina clasarile in ceea ce priveste solutiile dispuse de procurori in dosarele inregistrate. Inspectia Judiciara a mai constatat totodata si „lipsa de implicare a procurorilor in efectuarea cercetarii penale si adoptarea unei solutii legale si temeinice”, dar si “lipsa de asumare a responsabilitatii in ceea ce priveste emiterea de rechizitorii, solutiile de renuntare la urmarire penala depasind in 2018 numeric solutiile de clasare”. Potrivit IJ, procurorii de la Caracal au urmarit un singur indicator, cel cantitativ in solutionarea cauzelor, cu ignorarea calitatii urmaririi penale