12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăPrețul dozelor de vaccin. Câți bani pierde România pentru refuzul de vaccinare

Prețul dozelor de vaccin. Câți bani pierde România pentru refuzul de vaccinare

 

În lupta împotriva pandemiei de coronavirus, vaccinarea este singura armă puternică, este concluzia la care au ajuns majoritatea vocilor importante din sănătate de la nivel mondial. Vaccinarea în țara noastră a luat startul la 9 luni de la declanșarea stării de urgență. Campania a început greu cu imunizarea medicilor și a avut și record de peste 90.000 de români imunizați pe zi, dar acum suntem la un sfert din cifră. De reținut este că, potrivit celor mai recente date, România a recepţionat până acum aproximativ 17 milioane de doze de vaccin. 11 milioane au fost distribuite, iar alte 5,5 milioane sunt în depozite. 550 de mii au fost donate către alte ţări (Serbia, Ucraina, cele mai multe către Republica Moldova), urmează o altă donație de 100.000 către Vietnam, iar în jur de un milion sunt vândute. Aproximativ 45 de mii de doze au expirat în depozite. Ceea ce rezultă un total de 700.000 de doze de care nu am beneficiat, iar în bani înseamnă pierderi peste 1,25 milioane de euro. Dacă facem un calcul la cele 17 milioane de doze comandate, la o medie de 8,5 euro doza de vaccin, ajungem la suma de 145 milioane de euro, cheltuiți pentru dozele de vaccin, dintre care avem și cheltuieli decontante din partea Comisiei Europene.

La nivel global, Uniunea Europeană plătește cel mai puțin pentru vaccinuri, asta pentru că a negociat în cantități uriașe și a sprijinit producătorii. Potrivit datelor obținute, o doză de vaccin AstraZeneca costă 1,78 euro, doza de la Johnson & Johnson – 7 euro, Pfizer – BioNTech – 12 euro și Moderna costă 15 euro. Mai bine de jumătate din vaccinurile cumpărate de țara noastră sunt cele de la Pfizer.

Comisia Europeană a încheiat până în prezent contracte pentru până la 4,4 miliarde de doze de vaccinuri împotriva COVID-19 și negociază achiziționarea de doze suplimentare. Momentan sunt aprobate 4 companii: BioNTech și Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson/Janssen, AstraZeneca și alte 2 sunt în curs de dezvoltare: CureVac și Sanofi-GSK. Dintre acestea doar Johnson & Johnson se administrează într-o singură doză.

Marea Britanie care s-a confruntat cu mari probleme în pandemie, vorbim despre tulpina britanică care a ajuns și în țara noastră, a investit aproape 12 miliarde de lire sterline în vaccinare din care 2,9 miliarde de lire sterline pentru 267 milioane de doze de cinci tipuri diferite, potrivit Biroului Național de Audit.

O țară exemplu este Israel, pentru că în ciuda faptului că a plătit un preț uriaș pentru doza de vaccinu, a reușit să imunizeze populația în timp rapid. Concret, Israelul a vaccinat5,3 milioane de oameni. Prețul pe care l-a plătit a fost dublu față de Uniunea Europeană, respectiv 19 euro pentru o doză de vaccin.

Africa de Sud se numără printre țările care plătește mai mult pentru dozele de vaccin AstraZeneca – 5,25 de dolari pentru fiecare doză. Motivul costului reprezintă taxa de 1 dolar pe care o percepe în plus distribuitorul pentru fiecare doză și faptul că nu a negociat în cantități mari. Prin comparație Statele Unite plătesc 4 dolari la fiecare doză de AstraZeneca. În schimb, SUA plătesc mai scump decât UE. De exemplu, o doză Pfizer îi costă pe ei 16 euro. În schimb, pentru Moderna și Johnson & Johnson plătesc 12 și respectiv 6 euro pe doză.

Pierderi uriașe din cauza restricțiilor

Problema cea mai mare nu o reprezintă pierderile din dozele donate sau expirate, cel puțin momentan, ci faptul că suntem cu frâna de mână trasă din cauza restricțiilor. România a avut pierderi uriașe în economie și de zeci de milioane de euro pe zi. În ciuda statisticilor EUROSTAT, că suntem pe primii în UE la creștere economică de 7,4 % în acest an, trebuie să ne uităm în jurul nostru să vedem câte restaurante sau fost închise mai bine de 1 an, câte hoteluri au funcționat la nici un sfert din capacitatea maximă și câte alte business-uri au pus lacătul. Ce e mai rău este că vine și un al patrulea val, care ne-ar putea reîntoarce la restricții dure. De salutat demersul Guvernului care a anunțat că România a mai comandat încă 120 de milioane de doze de vaccin anti-Covid-19, deşi rata de vaccinare a scăzut în mod semnificativ. Dacă facem un calcul la cele 16 milioane de locuitori, ar însemna că fiecare ar primi câte 7 doze de vaccin pe parcursul următorilor ani. Dar ce facem cu ele și cum atingem ținta de vaccinați până la toamnă, să fim măcar 10 milioane, când nici la această oră nu am trecut de pragul de 5 milioane de imunizați în schema completă?

 

„Cu privire la vânzări, până în momentul de faţă a fost finalizată finalizat procesul cu Danemarca căreia îi vom vinde un milion 1.170.000 de doze de vaccin.”, Andrei Baciu, secretar de stat, Ministerul Sănătății.

 

ÎN CIFRE:

2 euro costă doza de la AstraZeneca

8,5 euro, prețul mediu pentru o doză de vaccin

1,25 mil euro pierderi pentru cele 700.000 de doze donate sau expirate

145 milioane de euro pentru 17 milioane doze de vaccin

 

 

 

 

 

 

 

Cristina
Cristina
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă