18.9 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăPresa germană despre datoria SUA: Şi ce înseamnă acest lucru pentru Germania!?

Presa germană despre datoria SUA: Şi ce înseamnă acest lucru pentru Germania!?

La o zi după ce preşedintele american Barack Obama a semnat legea privind ridicarea plafonului datoriilor Statelor Unite pentru a evita intrarea în incapacitate de plată, liderii în domeniul finanţelor şi pieţele din întreaga lume şi-au îndreptat atenţia asupra viitorului celei mai mari puteri economice din lume, relatează Der Spiegel, în versiunea online internaţională.

Comentatorii germani şi-au exprimat îngrijorările în legătură cu situaţia financiară a SUA şi ce înseamnă ea pentru Europa şi pentru întreaga lume. „Problema nu este doar datoria de trilioane de dolari. Problema este destinul a ceea ce a fost pentru multă vreme cea mai mare economie a lumii şi rolul Statelor Unite în lume,” scrie cotidianul conservator Die Welt.

Publicaţia de stânga Die Tageszeitung adoptă o atitudine mai precipitată: „Şi ce înseamnă acest lucru pentru Germania!? Se poate ca întrebarea să fie egoistă, dar nu nejustificată, când veştile care vin din Statele Unite spun că ţara cu cea mai puternică economie din lume economiseşte acum. Răspunsul este: repercusiunile globale ar trebui să fie limitate la început, dar vor deveni severe pe termen lung.”

Senatul american a reuşit să evite, marţi, ameninţarea intrării în incapacitate de plată promulgând, pe ultima sută de metri, o măsură de compromis pentru a ridica plafonul datoriilor de 14,3 trilioane de dolari. Planul a fost semnat imediat de Preşedintele Barack Obama şi permite Trezoreriei să facă împrumuturi până în 2013, adică după alegerile prezidenţiale.

Planul include înfiinţarea unei comisii speciale, formată din şase democraţi şi şase republicani, pentru a lucra la reducerea deficitului bugetar. Comisia a fost însărcinată să alcătuiască un plan până la sfârşitul lunii noiembrie.

Christine Lagarde, noul director al Fondului Monetar Internaţional, a salutat, marţi, înţelegerea bipartizană şi a pledat în favoarea reducerii cheltuielilor bugetare şi a unei creşteri a veniturilor.

Într-o declaraţie pentru agenţia de presă Reuters, fostul secretar american al Trezoriei, Lawrence Summers, a declarat: „Şansele ca economia să intre iar în recesiune sunt de cel puţin una din trei dacă nu se face nimic pentru a creşte cererea şi a încuraja creşterea. Dacă acest argument este corect, calmul va fi înlocuit de panică în legătură cu viitorul economic şi fiscal al Statelor Unite.”

Cele mai citite

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...

A fost găsită fetița dispărută la Iași. Alazaroaie Riana Danielle a plecat de la școală, dar nu mai ajunsese acasă

ALAZAROAIE RIANA DANIELLE are 10 ani și fusese văzută ultima dată purtând uniforma școlară. La momentul dispariției, ea se afla pe raza municipiului Iași,...

FOTO. Fanii sunt șocați după ce au văzut în ce formă se află Niklas Sule, cu doar câteva săptămâni înainte de finala Ligii Campionilor

Borussia Dortmund va înfrunta luna viitoare pe Real Madrid în finala Ligii Campionilor, chiar pe 1 iunie, de la ora 22:00. Cu toate acestea,...
Ultima oră
Pe aceeași temă