21 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăVIDEO. Francul elvețian crește din nou. Guvernul și Parlamentul cer soluții de...

VIDEO. Francul elvețian crește din nou. Guvernul și Parlamentul cer soluții de la BNR. Care sunt propunerile lui Isărescu

Sub presiunea Guvernului și a Parlamentului, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a oferit două soluții pentru românii cu credite în franci, respectiv rescadențarea creditelor și programe de ajutorare ale băncilor.

Citește și: Ce soluții au găsit Vâlcov și Isărescu pentru românii cu credite în franci

UPDATE 20:28  Ministrul Finanţelor Darius Vâlcov a anunțat, după întâlnirea cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, că au stabilit să discute cu băncile să urgenteze rescandețarea. Rata va scădea mult în primii doi ani.

România nu va adopta acele măsuri care au fost luate în Ungaria, aceea de a îngheţa cursul de schimb”, a precizat ministrul.

UPDATE 20:25  Darius Vâlcovbancă va face convertirea din franc în euro sau lei şi va aplica un discount care va fi egal cu diferenta de curs. De luni vom începe discuţiile aplicate. 

UPDATE 20:20  Darius Vâlcov: Am avut o întrevedere bună, vom continua discuţiile şi săptămâna viitoare pentru a vedea care va fi soluţia pentru cei cu credite. Din analiza datelor, nu este vorba de 150 de mii de persoane, ci doar 75.412 şi 6 banci. Există o soluţie la această problemă. Ordonanţa  46 din iulie 2014, ordonanta care va merge în parlament pentru a se putea aplica. Aproape 51% din cei cu credite în franci elveţieni se pot regăsi în prevederile acestei ordonanţe. Vorbim despre o refinanţare, cu alte cuvinte.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/play’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + “.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(“%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayerhtml_max/985f8af2e278228a0e95bce41b4930ee/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

UPDATE 18:09  Ministrul de Finanțe Darius Vâlcov se întâlnește, în jurul orei 18.30, cu Mugur Isărescu, la sediul Băncii Naționale a României.

UPDATE 17:00  Băncile trebuie să evalueze individual cazurile pentru creditele în franci elveţieni şi să găsească soluţii împreună cu fiecare client în parte, a declarat purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, pentru Mediafax.

Și consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a precizat că Banca Națională nu poate interveni cu reglementări care să afecteze piaţa liberă, reluând ideea că impactul aprecierii francului elveţian asupra sistemului bancar nu poate fi major.

UPDATE 15.02: Ministrul Finanţelor, Darius Vâlcu, a luat legătura cu conducerea BNR , conform B1TV.

UPDATE 13.02: CURSUL BNR: Francul elvețian continuă să crească și trece de pragul de 4,4 lei

UPDATE 12.00: Peste 10.000 de persoane sunt așteptate să participe duminică la un protest în fața Palatului Parlamentului față de variația excepțională a francului elvețian pe piața valutară în raport cu euro și leu, anunță B1 TV.

UPDATE 11.47: Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Finanțelor, Darius Vâlcov, să caute, împreună cu reprezentanții BNR, o soluție pentru rezolvarea problemelor create de creșterea francului elvețian pe piața valutară pentru românii care au contractat credite în această monedă.

Citește și: Francul nu variază mult faţă de euro pe piaţa interbancară

UPDATE 11.35: Andreea Paul, Prin-vicepreședintele PNL, a explicat că partidul din care face parte are ca scop stabilirea a cel puțin două aspecte în cadrul audierii la care a fost chemată conducerea BNR în Parlament:

”În primul rând vrem să vedem dacă putem agrea un mecanism de sprijin pentru cei afectați de calamitățile financiare similar cu cel din agricultură. În al doilea rând, vrem să vedem dacă se poate impune contractarea de credite – cel puțin pentru creditele de nevoi personale – doar în moneda în care cei care se împrumută înregistrează veniturile”, a declarat Andreea Paul la Digi 24.

***

Partidul Național Liberal a chemat conducerea Băncii Naționale a României la audieri în Parlament pentru a discuta și a oferi unele explicații cu privire la variația cursului valutar de joi în privința francului elvețian.

Francul elvețian a trecut, joi, brusc de pragul de 5 lei pe piața valutară la mai multe bănci comerciale, chiar dacă în ultimele luni valora puțin peste 3,7 lei la cursul anunțat de BNR.

Fluctuația de peste un leu pe piața valutară din România ar putea să-i afecteze cel mai mult și în primul rând pe românii care au contractate credite în această monedă dar au venituri obținute în lei. Aproximativ 5% dintre cei care au credite în România au împrumuturile luate în frnci elvețieni.

Diferența de curs valutar a rezultat în urma renunțării de Banca Națională a Elvețieila cursul stabilit de 1,2 franci pentru un euro.

Cele mai citite

Aproape 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica de Florii. Cele mai întâlnite prenume

Aproape 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica duminică, de sărbătoarea Floriilor. Potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul...

Fosta închisoare de la Râmnicu Sărat devine Memorial dedicat victimelor comunismului. Proiectul fusese lansat acum 11 ani

În incinta fostei închisori de la Râmnicu Sărat vor fi construite, până în anul 2026, Memorialul „Închisoarea Tăcerii” și Centrul Educațional privind Comunismul în...

Burduja își face campanie pe motocicletă. “Este adevăratul candidat al dreptei”, susține Ciucă

Sebastian Burduja, candidatul PNL la funcția de primar general al Capitalei, apare în câteva fotografii în postură de motociclist, aceste imagini fiind postate chiar...
Ultima oră
Pe aceeași temă