20.6 C
București
duminică, 2 iunie 2024
AcasăInvestigații România Liberă"Nu este nici o rusine sa incepi de jos"

“Nu este nici o rusine sa incepi de jos”

Raluca Avramescu, HR manager la compania Arctic, explica: "O cariera de succes se construieste pas cu pas".

Pentru reusita in viata profesionala este nevoie de multa munca, de determinare, vointa, de perfectionare, dar si de perseverenta. Un drum profesional solid nu se realizeaza peste noapte, ci se construieste in timp, pe baza experientei si a pregatirii profesionale. Din invatat, spune Raluca Avramescu, manager de resurse umane la compania Arctic, nu ne oprim, practic, niciodata. Asta, in cazul in care vrem sa performam si sa ajungem "cat mai sus".
Specialistul in resurse umane este de parere ca aceasta perioada de criza financiara este benefica in special angajatilor valorosi, care vor iesi si mai tare in fata si care vor avea ocazia sa se afirme. Pentru profesionisti, oricand vor exista pozitii avantajoase, asa ca ei nu au absolut nici un motiv de ingrijorare.
Raluca Avramescu afirma ca, in privinta salariilor, se poate vorbi de o reasezare a pietei, pentru ca, inainte de declansarea crizei economice, angajatorul era la mana angajatului, insa astazi situatia s-a schimbat radical. Salariatii trebuie sa se lupte pentru un post, iar castigatori sunt doar aceia care corespund cerintelor impuse de management.

» Conturati, va rog, profilul angajatului roman.
Luand in considerare evolutiile din ultimii ani pe piata de resurse umane din Romania, putem constata o profesionalizare a fortei de munca, dublata de o preocupare sporita in ceea ce priveste construirea unei cariere de succes. Dovada ca oamenii au inceput sa reactioneze foarte bine la ideea de traininguri, specializari si, in general, de dezvoltare profesionala continua.

"Asistam la o reechilibrare a cererilor salariale"

 

» Au angajatii pretentii salariale prea mari?
Este greu de facut o astfel de afirmatie, la modul general. Cu siguranta insa, inainte de instalarea crizei financiare, exista o tendinta mai accentuata din partea angajatilor de a cere salarii mai consistente decat in contextul actual in care, pe fondul cresterii somajului la nivel national, asistam la o reechilibrare a cererilor salariale.

Perioada de afirmare pentru profesionisti

» Care credeti ca vor fi tendintele de angajari si cele salariale pe piata muncii, avand in vedere criza financiara?
Inainte de criza financiara, piata era mai curand a angajatilor, mai ales daca avem in vedere fluctuatia personalului de la o companie la alta, care devenise o tendinta destul de accentuata si neprofitabila pentru angajator. Situatia economica actuala a favorizat, in schimb, o stabilizare a fortei de munca. In plus, este cu siguranta o perioada de afirmare a celor mai buni profesionisti pentru care vor exista intotdeauna pozitii avantajoase.

Tinerii trebuie sa invete sa fie umani

» Ce le recomandati tinerilor care isi doresc o cariera de succes?
Inainte de toate, o cariera de succes se construieste pas cu pas, parcurgand fiecare etapa constiincios si acumuland experienta. Nu este nici o rusine sa incepi de jos. Poate fi mai rusinos sa ajungi sus repede si sa nu-ti poti tine echilibrul pe pozitie din cauza lipsei de experienta. Le recomand tinerilor sa le invete pe toate la timpul lor, sa fie umani, sa iubeasca ideea de echipa si sa caute perfectionarea continua. scoala nu se termina odata cu facultatea sau masterul. Cariera si viata constituie procese de invatare permanenta.

» Intentionati sa mai faceti proiecte asemanatoare celui de tipul "Believe in U", prin care invatati tinerii cum sa se poarte la interviul de angajare? Ce efecte a avut acesta?
Avem o mare satisfactie privind impactul pe care l-a avut "Believe in U". A fost si este in continuare un program foarte bine primit de catre tineri, care isi manifesta permanent interesul fata de continutul platformei, consultand inca manualele lansate de Arctic sub aceasta umbrela. Sprijinirea tinerilor este in continuare una dintre preocuparile permanente ale companiei, deci, in viitor, vom dezvolta cu siguranta proiecte in aceasta directie.

Nu doar banii fidelizeaza salariatul

» Care metoda de fidelizare merge mai bine? Pachetul salarial creste fidelitatea angajatului roman fata de angajator?
Studiile realizate la nivel de companie ne-au demonstrat ca nu doar beneficiile financiare fidelizeaza angajatul. Conteaza mult existenta conditiilor optime de crestere profesionala in cadrul companiei, precum si grija angajatorului fata de mediul de lucru. La Arctic, in urma evaluarilor periodice se investesc numeroase resurse pentru a sprijini evolutia optima a fiecarui angajat.

» Foarte multi romani se plang ca muncesc peste 12 ore pe zi. De ce se sta peste program in companiile din Romania?
Munca peste program este uneori necesara in anumite perioade, insa adoptarea unui astfel de program prelungit pe termen lung conduce inevitabil la epuizare fizica si psihica si, in consecinta, la scaderea productivitatii.
Pe de alta parte, prelungirea programului poate fi si consecinta unui management defectuos al timpului.

Sa fii om de echipa
Raluca Avramescu, HR managerul de la compania Arctic, spune ca a reusit in viata profesionala pentru ca liantii carierei sale au fost si sunt, in continuare, determinarea, dorinta permanenta de perfectionare si angajamentul ferm de a duce intotdeauna lucrurile pana la capat. "Intr-o masura importanta au contribuit, negresit, si calitatile mele umane, de exemplu faptul ca sunt si voi fi un om de echipa", adauga Raluca Avramescu, vorbind despre propriul traseu.

CARTE DE VIZITA
» A fost psiholog militar;
» Este absolventa a Facultatii de Psihologie din cadrul Universitatii din Bucuresti, a unui master in management strategic al resurselor umane si a unor serii de cursuri de informare in psihologie clinica, cognitiv-comportamentala si NLP (programare neuro-lingvistica).

Cele mai citite

Israelienii îi cer lui Netanyahu să încheie un acord pentru eliberarea ostaticilor

Mii de israelieni au demonstrat sâmbătă la Tel Aviv pentru a cere guvernului condus de Benjamin Netanyahu să ajungă la un acord privind eliberarea...

Real Madrid este „Regina Europei” pentru a 15-a oară. Fanii echipei madrilene au declanșat „fiesta” la Casa de Espana din București

Real Madrid a cucerit pentru a 15-a oară trofeul Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Borussia Dortmund cu scorul de 2-0...

Israelienii îi cer lui Netanyahu să încheie un acord pentru eliberarea ostaticilor

Mii de israelieni au demonstrat sâmbătă la Tel Aviv pentru a cere guvernului condus de Benjamin Netanyahu să ajungă la un acord privind eliberarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă