16.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăMoneda nationala a fost supraapreciata cu 6-7 la suta

Moneda nationala a fost supraapreciata cu 6-7 la suta

» Raiffeisen Bank estimeaza un curs de echilibru pentru euro in jurul nivelului de 3,4 lei.

» Banca centrala ar putea amana reducerea rezervelor minime obligatorii pentru bancile comerciale.

 

Cursul de echilibru pentru euro in raport cu moneda nationala este estimat de Raiffeisen Bank in jurul nivelului de 3,4 lei. Leul era supraapreciat cu sase-sapte procente, atunci cand cursul de schimb era de 3,2 lei, a declarat, luni, economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, cu prilejul unei conferinte la Banca Nationala a Romaniei (BNR). El a admis insa ca, in conditiile fluxurilor de capital libere, predictiile de curs sunt foarte dificile.
"Nu cred ca se va termina deprecierea leului. Lucrurile s-au mai normalizat pentru ca aprecierea de la inceputul anului a fost exagerata, data numai de entuziasm, pentru ca nu s-a schimbat nimic fundamental in bine – deficitul de cont curent a crescut, productivitatea a crescut sub majorarea salariilor, competitivitatea externa s-a inrautatit", a afirmat Ionut Dumitru.
El a apreciat ca leul mai are loc de depreciere, dar ca recentul raport al Danske Bank, conform caruia leul este cea mai supraapreciata moneda din regiune, este prea pesimist. Dumitru a amintit faptul ca cei de la Danske Bank estimau un curs de 3,6-3,7 lei pentru euro in urma cu sase luni.
Prognoza de curs a Raiffeisen Bank pentru sfarsitul lunii septembrie si pentru finalul anului 2007 este de 3,3 lei. Economistul-sef al Raiffeisen Bank a mai estimat ca deficitul de cont curent, de 14 la suta din PIB, va fi acoperit pana la sfarsitul anului sub 50 la suta din investitii straine directe. In prima parte a anului, deficitul de cont curent a fost acoperit in proportie de 37-38 la suta din investitii straine directe.

Deprecierea poate continua

La randul sau, analistul economic Liviu Voinea, director al Grupului de Economie Aplicata (GEA), considera ca este posibil ca moneda nationala sa termine anul 2007 la un curs euro/leu de 3,4 lei si ca se poate stabiliza la cursul de schimb actual, dar isi va relua deprecierea dupa cateva luni. "Nu vad motive pentru o reintoarcere la o apreciere sustinuta a leului", a spus Liviu Voinea, care a adaugat ca este posibil ca BNR sa fi intervenit deja in piata. In opinia sa, nivelul de 3,4 lei pentru cursul de schimb al euro este mai apropiat de un nivel de echilibru decat cursul de 3,1 lei, care se inregistra in urma cu cateva saptamani.

"Cursul poate sa nu ajunga niciodata la valoarea de echilibru. In trecut, BNR a avut interes in aprecierea leului pentru a sustine procesul de dezinflatie. Banca Nationala are in continuare interes in aprecierea leului, dar s-a ajuns atat de departe cu acest proces incat pentru echilibrul macroeconomic este bine sa avem o depreciere moderata", considera directorul GEA.
Liviu Voinea a mai spus ca BNR nu va lasa sa fie pusa in pericol tinta de inflatie de o depreciere prea puternica a leului. El considera ca banca centrala va amana probabil reducerea rezervelor minime obligatorii pentru bancile comerciale, in contextul actual al pietelor financiare internationale si al evolutiei monedei nationale. De asemenea, acesta mai spune ca este posibil ca BNR sa nu mai reduca dobanda de referinta in viitorul apropiat.

Criza americana nu va afecta Romania
Piata imobiliara din Romania nu va fi afectata de situatia actuala a pietelor financiare internationale si de criza ipotecilor din SUA, apreciaza analistii economici. In SUA, piata imobiliara a cazut cu 10 la suta, dar in Romania nu va fi acelasi efect, declara economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru. Aceeasi opinie este impartasita si de directorul Grupului de Economie Aplicata (GEA), Liviu Voinea, care a afirmat ca piata imobiliara din Romania este atipica si are multi alti factori de influenta decat cei externi. "In SUA prima care a reactionat a fost piata ipotecilor imobiliare, pe care noi nu o avem, de fapt", a spus Voinea. El a mentionat ca trebuie luat in calcul si faptul ca multi dintre banii de pe piata imobiliara romaneasca sunt ai persoanelor fizice straine care investesc in Romania in speranta majorarii castigurilor, iar daca pietele occidentale pica, aceste persoane sunt si mai stimulate sa investeasca in Romania.

Cele mai citite

Ziua mondială a libertății presei – 3 mai

În 2024, Ziua mondială a libertăţii presei este dedicată importanţei jurnalismului şi libertăţii de exprimare în contextul actualei crize de mediu la nivel mondial,...

Cotnari a lansat Crama Transparentă

Cotnari, una dintre cele mai emblematice crame din România, cu o istorie îndelungată în producția de vinuri din soiuri pure, românești, lansează campania „Crama...

Directorul general Dorin Tudora a mărit salariile doar angajaților PNL

În ultima ședință a Consiliului de Administrație de la Conpet SA Ploiești, de la sfârșitul lunii aprilie 2024, directorul general Dorin Tudora, impus...
Ultima oră
Pe aceeași temă