13.4 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăMierea chinezeasca amaraste afacerile apicultorilor

Mierea chinezeasca amaraste afacerile apicultorilor

Odata cu integrarea in Uniunea Europeana, afacerile apicultorilor romani ar putea fi tulburate de intrarea pe piata a unor importante cantitati de miere provenind din China, la preturi de dumping. In Ungaria s-a produs acest lucru imediat dupa aderarea la UE, iar primul efect a fost scaderea la jumatate a pretului de achizitie al mierii de la apicultorii autohtoni. Chiar daca se va repeta scenariul maghiar, crescatorii de albine din tara noastra au insa posibilitatea exportului, dat fiind faptul ca acest produs nu este contingentat, iar mierea romaneasca este apreciata in strainatate pentru calitatea sa deosebita.


Importuri de doua ori mai ieftine

Piata comunitara a fost de mult timp “cucerita” de mierea chinezeasca. Desi mai slab calitativa, mierea provenind din tari precum China, Argentina sau Brazilia are avantajul pretului scazut: numai 700-800 de euro pe tona.
Aceasta in conditiile in care mierea poliflora romaneasca se vinde cu 1.350 de euro pe tona, iar cea de salcam, superioara calitativ, cu 1.900 sau chiar 2.000 de euro. “Cu toate acestea, mierea noastra este apreciata in tarile vest-europene pentru calitatea sa superioara si este folosita pentru cupajare (amestec) cu cea chinezeasca sau din alte tari”, spune presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania, Eugen Zorici.
In ultimii ani, mierea romaneasca a reusit sa indeplineasca toate standardele europene de calitate, eliminandu-se din loturile de export cantitatile care contin reziduuri de antibiotice. Pe piata nord-americana, conditiile nu sunt atat de drastice, insa si pretul oferit este mult mai mic: 60-70% din cel platit de europeni.
In aceste conditii, apicultorii romani au ramas fideli pietei comunitare, cele mai mari exporturi realizandu-se in principal in Germania, dar si in Regatul Unit, Italia si Franta. De fapt, dupa cum spune Zorici, peste 60% din mierea autohtona ia drumul Europei.

Romanul nu se prea inghesuie la borcan

Faptul ca majoritatea mierii autohtone merge la export este determinat si de consumul extrem de scazut pe cap de locuitor in tara noastra.
Romanii consuma, in medie, numai 100 de grame de miere anual, cantitatea fiind de un kilogram in statele UE si chiar de trei kilograme in tarile nordice. O solutie pentru cresterea consumului si redeschiderea apetitului romanilor pentru acest produs este, in opinia lui Zorici, adoptarea unui proiect de act normativ prin care elevilor si prescolarilor sa li se distribuie gratuit si miere, ca o completare la deja celebrul program “cornul si laptele”.
Daca se ia in calcul un numar de 1,5 milioane de copii potentiali beneficiari, cu o “ratie” saptamanala de 100 de grame, piata romaneasca ar putea absorbi in acest fel peste 5.000 de tone pe an, dupa calculele apicultorilor.

Mai putini apicultori, dar productie mai mare

Productia de miere a Romaniei a crescut, in ultimii 16 ani, de la 12.000 de tone pe an la 17.000 sau chiar 20.000 in prezent, dupa datele Asociatiei Crescatorilor de Albine. “Explicatia consta in cresterea profesionalismului apicultorilor, care acum chiar fac o afacere”, spune Eugen Zorici.
Pretul de achizitie de la producatori de catre procesatori se situeaza in jurul valorii de 40.000 de lei vechi pe kilogram pentru mierea poliflora si de 60.000 de lei pentru cea de salcam. In cazul SC Complexul Apicol Veceslav Harnaj SA, societate apartinand asociatiei, pretul este chiar mai mic, insa Zorici spune ca nu duce lipsa de furnizori, deoarece “platim intotdeauna la timp”. Pe piata romaneasca activeaza in momentul de fata aproximativ 20 de procesatori de miere, insa este de asteptat ca numarul lor sa scada dupa 1 ianuarie.

Cifra de afaceri de 67 miliarde de lei

Societatea mentionata va beneficia din primavara anului viitor si de o moderna fabrica de cosmetice pe baza de produse apicole: creme, unguente si geluri. In total, aici se vor produce 38 de repere din gama produselor cosmetice.
Anul trecut, compania a inregistrat o cifra de afaceri de 120 miliarde de lei vechi, din procesarea mierii, prelucrare de ceara si vanzarea de unele si utilaje specifice acestui domeniu de activitate. Peste 50% din mierea procesata aici se indreapta catre export.
Intr-un stadiu mult mai avansat se afla insa investitia in noua fabrica de medicamente pe baza de produse apicole, aflata sub umbrela Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultura, la care actionar unic este tot asociatia. Dupa cum spune directorul general Petru Moraru, aici se vor fabrica 32 de produse medicamentoase, institutul fiind, de altfel, si unicul producator roman de medicamente de uz veterinar pentru albine. Anul trecut, institutul a realizat o cifra de afaceri de 67 miliarde de lei vechi. Medicamentele sunt realizate pe baza de miere, propolis, laptisor de matca si polen, iar noua fabrica, la standarde europene, isi va incepe activitatea cel mai tarziu la 1 ianuarie.

Cele mai citite

Olympiakos Pireu și Fiorentina, cu un pas în finala Europa Conference League

Olympiakos Pireu și Fiorentina sunt favorite la calificarea în finala ediției din acest an a Europa Conference League, după ce s-au impus, joi seară,...

MESAJE DE PAȘTE 2024: Trimite cele mai frumoase urări de Înviere

O selecţie a celor mai inspirate:mesaje de Paşte, felicitări şi urări de Înviere care pot fi trimise prin SMS apropiaţilor, în noaptea de înviere. SMS DE PAŞTE, URĂRI DE PAŞTE, MESAJE DE...

VIDEO. Ana Porgras, OUT de la Survivor. Vedeta a primit mii de euro de la PRO TV

Ana Porgras a fost nevoită să părăsească competiția „Survivor All Stars” în ediția difuzată pe 2 mai la PRO TV, după ce a suferit...
Ultima oră
Pe aceeași temă