27.4 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăMai bine falimentar decat urmarit de portarei

Mai bine falimentar decat urmarit de portarei

» Amenintarea cu insolventa era o arma convingatoare in mana creditorilor. Pana anul trecut. Acum, a ajuns o greseala fatala. Datornicul avertizat isi cere singur insolventa, pentru a se pune la adapost.

» Amenintarea cu insolventa era o arma convingatoare in mana creditorilor. Pana anul trecut. Acum, a ajuns o greseala fatala. Datornicul avertizat isi cere singur insolventa, pentru a se pune la adapost.

Mai multi avocati de specialitate cred ca o parte importanta a firmelor ajunse in stare de insolventa au cerut de bunavoie acest lucru fara a avea un plan precis de redresare,  ci doar cu intentia de a scapa de datorii. "Scopul deschiderii procedurii de insolventa, de redresare a activitatii, a fost  deturnat,  mai multe firme debitoare apeland la aceasta masura doar ca sa beneficieze de avantajele legii, precum stoparea executarilor silite sau a platii penalitatilor", a declarat la un seminar de specialitate, organizat de ZF, Dan Constantinescu, partener al Schoenherr si Asociatii. Pe de alta parte, el a aratat ca si scopul deschiderii procedurii de insolventa de catre creditori a fost deturnat, procedura fiind folosita pe post de sperietoare, insa cu rezultate destul de slabe in ultima vreme, in contextul in care datornicii prefera sa solicite de bunavoie insolventa.

Arma de razboi
"Am putea sa asistam la situatia ca insolventa sa fie un mijloc de protectie a debitorilor decat un mijloc de presiune a creditorilor", a mentionat Constantinescu. Pe de alta parte, au existat si situatii in care debitorul nu a fost de acord cu deschiderea procedurii, insa legea fiind destul de laxa, judecatorii si institentele creditorilor au dus la alt rezultat. "Judecatorii ar trebui sa nu permita folosirea procedurii insolventei ca arma in luptele dintre comercianti. Societati foarte prestigioase, care sunt departe de starea de insolventa, au fost puse in situatia de a contesta deschiderea procedurii din pricina ca judecatorii nu au cercetat daca firma este cu adevarat insolvabila sau este vorba doar despre incidente de plata sau chiar cereri pur sicanatorii", comenteaza Andrei Savescu, avocat coordonator la Savescu, Nitoiu si Asociatii.

 

Nu toti juristii sunt de acord insa ca legea este prea favorabila datornicilor. "Nu cred ca se fac abuzuri. Legea din Romania este una dintre cele mai bune din Europa", spune Arin Stanescu, presedintele Uniunii Practicienilor in Insolventa.In 2009 numarul societatilor care au ajuns in situatia de a nu mai dispune de fonduri pentru a-si plati datoriile a ajuns la 18.421, iar in ianuarie si februarie 2010 numarul lor a mai crescut cu 2.000.

Cele mai citite

Gheorghe Hagi, nostalgic înainte de meciul de “ADIO” al “Generației de Aur”: “Timpul s-a scurs, au trecut ani mulţi… “

Gheorghe Hagi, legendă a fotbalului românesc și fost căpitan al primei reprezentative de fotbal a României, a făcut declarații emoționante sâmbătă, în cadrul unei...

Marcel Ciolacu, despre posibilitatea ca Rusia să atace România: “Suntem pregătiți”

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat, într-o declarație sâmbătă, că România este o țară sigură și că nu există motive de îngrijorare în ceea ce...

Taylor Swift, comparată cu Madonna, Michael Jackson sau Beatles. Marius Moga: “Cred că este un fenomen”

Taylor Swift este un fenomen global și un adevărat titan în industria muzicală. Cu 14 premii Grammy la activ, dintre care patru pentru albumul...
Ultima oră
Pe aceeași temă