18.9 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăInvestigații România Liberă„M&A - Cum să dezvolţi şi să vinzi o afacere?" - România...

„M&A – Cum să dezvolţi şi să vinzi o afacere?” – România dispune de miliarde de euro din fonduri private şi instituţionale

Evenimentul „M&A – Cum să dezvolţi şi să vinzi o afacere?” s-a bucurat de participarea unor fonduri de investiţii şi instituţii financiare internaţionale care au dedicate câteva sute de milioane de euro anual pentru România şi însumează investiţii regionale de miliarde de euro.

Organizat de Medien Conferences marţi, 10 aprilie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Post – Privatizare şi în parteneriat cu Schönherr, Parker Lewis, Casa de Insolvenţă Transilvania şi Intercontinental, evenimentul a oferit soluţii de finanţare alternativă şi de management întreprinzătorilor români de toate mărimile.

Raluca Niţă, Director, Advent International – cel mai mare fond de private equity prezent în România, susţine că Advent are la dispoziţie un nou fond de 1 miliard de euro dedicat regiunii Europei centrale şi de sud-est din care face parte şi România, alocând pe fiecare proiect 35-150 milioane euro, în medie, pe perioade de 3-5 ani – perioade ce au fost, însă, prelungite pentru toate fondurile, în criză. „Succesul companiilor preluate de Advent depinde în mare măsură de creşterea profitului operaţional şi mai puţin de inginerii financiare…Totul se datorează alegerii unor echipe de management optime”, susţine Raluca Niţă.

Irina Anghel, secretar general al South Eastern European Private Equity and Venture Capital Association (SEEPEA), sfătuieşte întreprinzătorii să pornească la drum, dacă au o idee, fiindcă acum este un moment excelent. „Avem nevoie de o revoluţie a antreprenorilor, care pot aduce un aport important de capital la buget şi pot crea noi locuri de muncă”, spune Anghel, care prezidează şi fundaţia Triple Helix.

Mădălina Neagu, Avocat, Schönherr, spune că în piaţă foarte multe firme recurg la insolvenţă pentru a se proteja de creditori, iar „o soluţie pentru a schimba această situaţie ar fi creşterea răspunderii acţionariatului şi managementului”.

Ana-Maria Mihăescu, şefa misiunii International Finance Corp (IFC) în România – braţul investiţional al Băncii Mondiale, coordonează începând cu luna noiembrie 2011 şi birourile din alte şase ţări, respectiv Moldova, Bulgaria, Ungaria, Cehia, Slovacia şi Polonia. „Rolul instituţiilor financiare internaţionale a crescut în criză – dacă înainte de criză, în 2008, de pildă, finanţam anual proiecte în valoare de 40-50 de milioane de dolari, acum, în ultimul an fiscal propriu, volumul finanţărilor a ajuns la 300 de milioane”, a spus Mihăescu.
IFC ar putea achiziţiona în acest an noi active bancare, iar dezvoltarea legislaţiei privind parteneriatele public-private (PPP) ar putea creşte finanţările. IFC are deja 450 de milioane de dolari plasate în sectorul bancar.
Impactul Bursei de Valori în exiturile (ieşirile din investiţie) companiilor româneşti este destul de redus, spune moderatorul conferinţei, Francisc Bodo, Managing Partner, Bodo Consulting – fost director al unui mare fond de investiţii cu capital privat închis (private equity). Cu toate acestea, rolul bursei ar putea creşte, iar Lucian Anghel, noul preşedinte al Bursa de Valori Bucureşti (BVB), face tot posibilul pentru a deturna planurile de listare ale companiilor româneşti dinspre Bursa din Varşovia către cea locală.

„După succesul Transelectrica, vor urma şi alte oferte de succes mai mari care vor da întreprinzătorilor români încredere în a apela la finanţare pe BVB”, susţine Anghel.

Cornel Marian, managing director, Oresa Ventures, a prezentat mai multe studii de caz ale unor proiecte susţinute de fondul suedez de investiţii şi susţine că multe afaceri se pot dovedi rentabile, odată schimbat managementul. „De obicei găsim întreprinzători care vor să iasă parţial sau total din afacere, apoi ne concentrăm pe management şi cash flow, pe cheltuielile de capital (capex)…Credem în respectul pentru capital şi acum, când finanţele sunt mult mai rare şi scumpe, toată lumea ar trebui să urmeze modelul suedez şi să respecte capitalul, să aibă grijă de banul acţionarului”, spune Cornel Marian.

Dan Ionaşcu, Senior Partner, Parker Lewis & Associates, spune că deşi compania este cunoscută mai mult pentru evaluare, dispune şi de informaţii legate de firme, inclusiv despre distress assets. „Problema în România este educaţia întreprinzătorilor”, spune Ionaşcu. „Noi, Parker Lewis, lucrăm mult cu băncile… există multe oportunităţi de tot felul şi avem parteneriate şi cu fondurile de investiţii – căutăm să achiziţionăm afaceri creditate, însă ofertele sunt rare”, a mai spus Ionaşcu.
Mihail Marcu, Preşedinte, Medlife, susţine că a efectuat o grămadă de alte investiţii înainte de a avea succes în domeniul medical. Marcu îndeamnă întreprinzătorii să aibă curaj şi să nu neglijeze aspectele legate de finanţare în primii ani.
Radu Timiş, Preşedinte, Cris-Tim, pregăteşte invadarea pieţei ruse, unde preţurile sunt cu 30% mai mari, pe anumite categorii de produs. Timiş a investit 22 de milioane de euro doar în ultimii trei ani, iar în 2012 va injecta 5 milioane de euro într-o nouă afacere cu lanţuri mobile de fast-food cu produse proprii ieftine şi de calitate.
Marius Ghenea, business angel, Preşedintele Fit Distribution şi al platformei de networking de investiţii Venture Connect, susţine nevoia fondurilor de venture capital, care să facă acele investiţii mici, de până la 5 milioane de euro, necesare formării unor noi linii de companii antreprenoriale locale de succes generatoare de venituri la buget.
Andrei Cionca, Associate Lawyer, Casa de Insolvenţă Transilvania, spune că în piaţă lipsesc investitorii care să preia companiile aflate în insolvenţă şi ar dori să creeze un fond de distress assets specializat. Iar Peter Barta, Director Executiv al Fundaţiei Post-Privatizare, susţine necesitatea creării unui fond suveran de investiţii după model nordic, care să finanţeze marile proiecte de infrastructură dar şi firme, în locul granturilor guvernamentale alocate fără discriminare din bani publici.
Mai multe detalii despre conferinţă şi speakeri vor fi prezentate în Ziarul de Business, un produs editorial Medien Conferences distribuit în fiecare joi împreună cu România Liberă.

 

Cele mai citite

A fost găsită fetița dispărută la Iași. Alazaroaie Riana Danielle a plecat de la școală, dar nu mai ajunsese acasă

ALAZAROAIE RIANA DANIELLE are 10 ani și fusese văzută ultima dată purtând uniforma școlară. La momentul dispariției, ea se afla pe raza municipiului Iași,...

A fost găsită fetița dispărută la Iași. Alazaroaie Riana Danielle a plecat de la școală, dar nu mai ajunsese acasă

ALAZAROAIE RIANA DANIELLE are 10 ani și fusese văzută ultima dată purtând uniforma școlară. La momentul dispariției, ea se afla pe raza municipiului Iași,...

Evenimente de Noaptea Muzeelor

Evenimentul Noaptea Muzeelor, aflat la a XX-a ediţie, se va desfăşura în România pe tot parcursul zilei de astăzi.La eveniment şi-au anunţat participarea muzee,...
Ultima oră
Pe aceeași temă