18 C
București
sâmbătă, 14 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăLegile de amnistie fiscală, adoptate în comisia de muncă. Ce argumente a...

Legile de amnistie fiscală, adoptate în comisia de muncă. Ce argumente a oferit Rovana Plumb

Deputaţii din Comisia de muncă au adoptat, marţi, proiectele privind amnistierea pensionarilor şi a mamelor, precum şi extinderea amnistierii fiscale la toţi bugetarii cu venituri salariale constatate nelegale de rapoatele Curţii de Conturi, în cazul cărora e vorba de suma de 300 de milioane de lei, informează Mediafax.

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a declarat că speră ca şi plenul Camerei să adopte aceste legi, ea referindu-se și la proiectul votat de Senat care extinde amnistierea fiscală către toţi cei care activează în sectorul bugetar.

”Este vorba despre profesori, cadre medicale, alte categorii ale administraţiei publice locale şi în general sectorul bugetar, care au primit anumite sporuri în baza unui contract colectiv de muncă, care la momentul intrării în aplicare a legilor făcute de către Boc prin care s-au tăiat salariile, s-au tăiat şi aceste sporuri, erau încă în vigoare. Ca urmare a acestui fapt, neţinându-se cont că sunt aceste contracte colective în vigoare, foarte mulţi au dat în judecată, există hotărâri judecătoreşti care trebuie puse în aplicare, vreau să vă spun că Guvernul Ponta numai în anul 2014 plăteşte două miliarde de lei ca urmare a măsurilor aberante luate de către guvernările Boc, iar la astea se adaugă hotărârile judecătoreşti pentru care s-au constituit debite de către Curtea de Conturi pentru nerespectarea acestor prevederi în ceea ce priveşte acordarea acestor sporuri”, a afirmat Plumb.

Întrebată câţi oameni se încadrează în prevederile acestei legi, ministrul Muncii a spus că poate spune doar că este vorba de 300 de milioane de lei.

“Ministerul Muncii poate să vă spună că este vorba de o sumă de 300 de milioane de lei. Este vorba de amnistierea fiscală a debitelor constituite prin decizia Curţii de Conturi la nivelul sectorului bugetar, acesta este cuantumul pe care Ministerul Muncii îl are în momentul de faţă. Nu are niciun fel de influenţă asupra bugetului, deoarece nu au fost prevăzuţi ca şi venituri în exerciţiul financiar al anului 2014, deci nu avem niciun fel de influenţă. Salariile şi pensiile se vor plăti în continuare. Mai mult decât atât, vreau să-i asigur pe toţi pensioanrii că de la 1 ianuarie 2015 se vor plăti pensiile majorate”, a declarat Rovana Plumb presei.

În timpul dezbatrilor din Comisia de muncă, ministrul Muncii a spus că aceste proiecte de lege privind amnistierea fiscală sunt nişte “măsuri reparatorii”, în timp ce deputaţii opoziţiei au susţinut că aceste acte normative ar putea fi nişte “păcăleli”, folosite “ca vehicul electoral”.

Cele trei proiecte de lege privind amnistierea fiscală a mamelor, pensionarilor şi bugetarilor au fost adoptate de Comisia de muncă cu doar 2 abţineri şi urmează să fie analizate de plenul Camerei Deputaţilor, for decizional.

Plenul Senatului a extins, luni seară, amnistierea fiscală de la personalul din învățâmânt la toți bugetarii care au obținut venituri de natură salarială constatate a fi nelegale prin rapoartele Curții de Conturi sau alte instituții de control, aceștia fiind exonerați de la restituirea sumelor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă