13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăItalia a ajuns mai riscantă decât România

Italia a ajuns mai riscantă decât România

Costul asigurării datoriilor statului italian împotriva intrării în incapacitate de plată l-a depăşit pe cel calculat în cazul Bulgariei şi României.

Temerea că datoria publică a Italiei ar putea să crească peste nivelul actual, care a ajuns la 120% din PIB, determină analiştii financiari să considere că   lucrurile ar putea scăpa de sub control, iar criza datoriilor din zona euro ar putea lua o întorsătură periculoasă.

Într-un astfel de scenariu, criza ar putea cuprinde rapid economii mai mari de la periferia zonei euro, precum Spania şi Italia. Costul asigurării împotriva riscului de încetare de plăţi a crescut la 280 de puncte de bază, peste nivelul de 266 al României. Asta înseamnă că, pentru a se împrumuta, Italia plăteşte acum o primă de risc de 2,8%, care se adaugă la dobânda standard. Astfel, Italia se refinanţează acum la dobânzi de 5-6%. Pentru comparaţie, dacă Grecia ar încerca să caute finanţare pe piaţa liberă, n-ar găsi mai ieftin de 25%, în timp ce Irlanda şi Portugalia ar atrage finanţare cu dobânzi de peste 13%.

Speculaţii financiare

Italia nu a fost afectată doar de speculaţiile financiare legate de posibila destrămare a zonei euro, ci şi de o instabilitate politică internă. Încă de săptămâna trecută, investitorii au început să lichideze plasamentele în acţiuni şi obligaţiuni italiene, de teamă că premierul Silvio Berlusconi va încerca să îl înlăture pe ministrul de Finanţe, Giulio Tremonti, considerat un adept al prudenţei fiscale.

Europa a fost lovită marţi de un adevărat seism financiar. Investitorii şi-au redus plasamentele în euro şi acţiuni pentru a treia şedinţă consecutiv, din cauza temerilor tot mai mari că criza se extinde în Italia şi Spania. Au urmat prăbuşiri ale pieţelor din Italia, scăderi puternice ale acţiunilor de pe marile burse europene şi devalorizări ale monedelor naţionale în statele din afara zonei euro. Urmările au fost resimţite şi în România,  leul a avut cea mai slabă zi din an, astfel încât pe piaţa interbancară un leu a ajuns să se vândă cu 4 lei şi 30 de bani.

Măsuri de reducere a datoriilor

Premierul Silvio Berlusconi a intervenit pentru a calma temerile că Italia ar putea fi atrasă într-o criză financiară profundă, iar opoziţia s-a angajat să permită aprobarea în Parlament a unor măsuri dure de reducere a datoriilor.

„Pentru noi, pentru Italia, cu siguranţă nu este un moment uşor”, a afirmat Berlusconi într-o declaraţie, după bulversarea apărută pe pieţele financiare, în care randamentul obligaţiunilor italiene pe termen de zece ani a depăşit la un moment dat 6%, cel mai ridicat nivel din ultimii 14 ani.

Costul asigurării datoriilor statului italian împotriva intrării în incapacitate de plată l-a depăşit pe cel calculat în cazul Bulgariei şi României, potrivit Wall Street Journal Europe.

„O dată ce pieţele au început să atace Italia, a avut loc deja obişnuita răsturnare a ordinii anterioare crizei”, notează Wall Street Journal Europe, făcând referire la creşterea costurilor credit default swap (CDS) în cazul Greciei, Irlandei şi al altor ţări din zona euro afectate de criza datoriilor de stat peste nivelurile ţărilor din est.

Avertismente FMI

FMI a avertizat ieri că, dacă atitudinea pieţelor va continua să se înrăutăţească în privinţa Italiei, situa-ţia ar putea afecta activele băncilor şi companiilor de asigurări italiene, în timp ce condiţiile mai dure de credit vor afecta inves-tiţiile şi consumul intern. FMI a cerut Italiei să adopte măsuri am-ple pentru reducerea datoriei publice. Reprezentanţii Fondului s-au arătat însă îngrijoraţi de pre-viziunile prea optimiste privind impactul consolidării fiscale asupra creşterii economice, planurile guvernului de la Roma vizând scăderea deficitului bugetar la mai puţin de 3% până anul viitor, şi la aproape zero până în 2014.

Experţii FMI au recomandat guvernului italian să se concentreze pe scăderea cheltuielilor, re-du-cerea datoriei publice, men-ţinerea stabilităţii sectorului financiar şi consolidarea creşterii economice, anticipându-se că economia italiană se îndreaptă către o „revenire modestă”, generată de exporturi, creşterea PIB fiind, în continuare, limitată de cererea internă slabă şi de reducerile de cheltuieli.

După problemele intervenite marţi pe pieţele financiare din Italia, au urmat şi alte motive de îngrijorare pentru pieţele in-ter-naţionale. Agenţia Moody’s a retrogradat ratingul Irlandei până la categoria junk. Acest nivel al obligaţiunilor de stat avertizează potenţialii investitori că ţara nu este sigură pentru investiţii şi că autorităţile de la Dublin ar putea avea nevoie de un al doilea pachet de ajutor financiar internaţional. În urmă cu doar o săptămănă, aceeaşi agenţie reducea şi ratingul Portugaliei. 

Cele mai citite

Problemele pentru celebrii chefi bucătari nu se opresc. Antena 1 dă PRO TV în judecată

Scandalul dintre Antena 1 și cei trei chefi, Sorin Bontea, Cătălin Scărlătescu și Florin Dumitrescu, a escaladat, implicând acum și postul de televiziune Pro...

Militarii rezerviști vor să protesteze în Capitală

Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate vrea să organizeze un miting de protest în Capitală, în data de 7 iunie anul curent. Vă prezentăm solicitarea transmisă de...

Lituania a preluat președinția rotativă a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei de la Liechtenstein

Lituania a preluat președinția rotativă a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei de la Liechtenstein, în cadrul unei reuniuni a miniștrilor afacerilor externe din...
Ultima oră
Pe aceeași temă