1.3 C
Bucharest
Friday, 8 December 2023
HomeInvestigații România LiberăInspectorii UE şi FMI au revenit în Grecia pentru a verifica finanţele...

Inspectorii UE şi FMI au revenit în Grecia pentru a verifica finanţele ţării

Inspectorii Comisiei Europene (CE), Băncii Centrale Europene (BCE) şi ai Fondului Monetar Internţional (FMI) au revenit joi la Atena pentru a evalua finanţele ţării, fiind întâmpinaţi cu proteste ale funcţionarilor care contestă măsurile de austeritate în majoritatea ministerelor, transmite AFP, citat de Mediafax.

Funcţionarii, membri ai sindicatului Adedy, contestă “noile măsuri barbare” decise de guvern sub presiunea creditorilor, pentru reducerea datoriilor publice.

Protestele vor continua până vineri, dar concomitent se dezvoltă şi mişcări de rezistenţă punctuale, împotriva noilor taxe impuse grecilor pentru evitarea falimentului ţării.

În acest climat, şefii troicii creditorilor au reluat întrevederile cu autorităţile elene pentru finalizarea proiectului de buget aferent anului 2012.

Discuţiile se vor referi şi la programul de privatizări care întârzie şi la măsurile necesare îndeplinirii obiectivelor planului bugetar multianual aprobat la sfârşitul lui iunie, care prevede economii de 28,4 miliarde de euro până în 2015.

La începutul acestei luni, inspectorii internaţionali au plecat pe neaşteptate de la Atena, din cauza derapajelor importante constatate în conturile publice ale ţării şi a imposibilităţii ca ţara să respecte obiectivul de reducere a deficitului public la 7,4% din PIB în 2011.

Ulterior, guvernul a aprobat noi măsuri pentru creşterea veniturilor bugetare, în principal o nouă taxă imobiliară, extrem de nepopulară, trimiterea în şomaj tehnic a 30.000 de funcţionari, reducerea pensiilor care depăşesc 1.200 de euro pe lună şi a salariilor angajaţilor publici.

De verdictul troicii privind finanţele Greciei depinde furnizarea următoarei tranşe de 8 miliarde de euro, din împrumutul de 110 miliarde de euro obţinut în mai 2010.

O decizie este aşteptată pe 13 octombrie, a indicat joi ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schäuble.

Avizul troicii este crucial şi pentru punerea în aplicare a deciziilor de la summitul liderilor europeni din 21 iulie, care prevăd un nou program de susţinere financiară, de 160 miliarde de euro.

Cele mai citite

Confruntări cu poliția la un marş al israelienilor de extremă dreaptă din Ierusalim

Confruntări cu poliţia au avut loc la începutul unui marş al israelienilor de extremă dreaptă joi seară la Ierusalim, potrivit martorilor, informează agenţia DPA,...

Doar un alt ministru slugarnic mafiei

Încă de când se coceau legile “României Educate”, menite să dea lovitura fatală școlii românești, am argumentat de ce noua legislație din sistemul de...

Anul Nou vine cu majorarea punctului de amendă de circulație. Cât va „costa” cea mai mică abatere în trafic

Pentru că vor crește salariile, se măresc și amenzile de circulație. De la anul, șoferii care fac cea mai mică greșeală în trafic...
Ultima oră
Pe aceeași temă