21.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăInspectorii UE şi FMI au revenit în Grecia pentru a verifica finanţele...

Inspectorii UE şi FMI au revenit în Grecia pentru a verifica finanţele ţării

Inspectorii Comisiei Europene (CE), Băncii Centrale Europene (BCE) şi ai Fondului Monetar Internţional (FMI) au revenit joi la Atena pentru a evalua finanţele ţării, fiind întâmpinaţi cu proteste ale funcţionarilor care contestă măsurile de austeritate în majoritatea ministerelor, transmite AFP, citat de Mediafax.

Funcţionarii, membri ai sindicatului Adedy, contestă “noile măsuri barbare” decise de guvern sub presiunea creditorilor, pentru reducerea datoriilor publice.

Protestele vor continua până vineri, dar concomitent se dezvoltă şi mişcări de rezistenţă punctuale, împotriva noilor taxe impuse grecilor pentru evitarea falimentului ţării.

În acest climat, şefii troicii creditorilor au reluat întrevederile cu autorităţile elene pentru finalizarea proiectului de buget aferent anului 2012.

Discuţiile se vor referi şi la programul de privatizări care întârzie şi la măsurile necesare îndeplinirii obiectivelor planului bugetar multianual aprobat la sfârşitul lui iunie, care prevede economii de 28,4 miliarde de euro până în 2015.

La începutul acestei luni, inspectorii internaţionali au plecat pe neaşteptate de la Atena, din cauza derapajelor importante constatate în conturile publice ale ţării şi a imposibilităţii ca ţara să respecte obiectivul de reducere a deficitului public la 7,4% din PIB în 2011.

Ulterior, guvernul a aprobat noi măsuri pentru creşterea veniturilor bugetare, în principal o nouă taxă imobiliară, extrem de nepopulară, trimiterea în şomaj tehnic a 30.000 de funcţionari, reducerea pensiilor care depăşesc 1.200 de euro pe lună şi a salariilor angajaţilor publici.

De verdictul troicii privind finanţele Greciei depinde furnizarea următoarei tranşe de 8 miliarde de euro, din împrumutul de 110 miliarde de euro obţinut în mai 2010.

O decizie este aşteptată pe 13 octombrie, a indicat joi ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schäuble.

Avizul troicii este crucial şi pentru punerea în aplicare a deciziilor de la summitul liderilor europeni din 21 iulie, care prevăd un nou program de susţinere financiară, de 160 miliarde de euro.

Cele mai citite

Loviturile Rusiei asupra regiunii ucrainene Harkov au făcut cel puțin 11 morți

Rusia a lovit duminică o stațiune aglomerată de la marginea celui de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina și a atacat, de asemenea, satele...

Gabriela Firea promite aeroportul București Sud

Gabriela Firea, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, promite că va construi aeroportul București Sud, în cazul în care va fi...

Avertisment al Poliției Române și al Asociației Române a Băncilor

Poliția Română, Directoratul Național de Securitate Cibernetică și Asociația Română a Băncilor atrag atenția, prin intermediul proiectului național de conștientizare Siguranta Online, cu privire...
Ultima oră
Pe aceeași temă