11.5 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoUE finanțează construirea unei fabrici de muniție în România, destinată înarmării țărilor...

UE finanțează construirea unei fabrici de muniție în România, destinată înarmării țărilor NATO

Comisia Europeană va aloca circa 47 de milioane de euro pentru a se construi, în România, o fabrică de muniție ultramodernă, care va produce pulberi destinate armamentului de standard NATO.

Viitorul obiectiv economic, în curs de realizare pe teritoriul României, urmează să producă pulberi de tip NATO. Costul total al fabricii ar fi de aproape 400 de milioane de euro. Din această sumă, circa 47 de milioane de euro vor veni de la Comisia Europeană, dar încă nu s-a precizat cine va oferi restul sumei. Programul UE pe acest subiect se numește ASAP (Act in Support of Ammunition Production). Statele implicate în programul ASAP ar fi Grecia, Slovacia, Norvegia, Franța, Suedia, Germania, Italia, Ungaria, Letonia, Finlanda, Spania, România, Belgia și Cehia.

“ASAP va oferi 500 de milioane de euro pentru a sprijini proiecte de investiții axate pe intensificarea producției de muniții și rachete în UE. O primă procedură de selecție pentru proiecte este în desfășurare și va fi încheiată până la sfârșitul lunii martie 2024”, anunța Comisia Europeană la data de 8 martie 2024.

Despre viitoarea fabrică din România au vorbit, în ultimele zile, atât ministrul Economiei, Radu Oprea, cât și premierul, Marcel Ciolacu.

“Urmează luni sau marţi, Comisia Europeană o să facă anunţul, pentru că avem un proiect comun. Va fi cea mai modernă fabrică de pulberi pe teritoriul României. O investiţie de aproape 400 de milioane de euro şi Comisia Europeană vine şi ea la această investiţie cu 47 de milioane de euro. Există mai multe contracte în acest moment în derulare”, preciza premierul Ciolacu în seara de 17 martie 2024, într-o emisiune a postului Digi 24.

Presa occidentală dezvăluie că, pentru construirea viitorului obiectiv industrial, urmează să coopereze firma românească ROMARM și firma germană Rheinmetall. În acest scop, specialiști germani vor veni în România. ROMARM este o firmă de stat, subordonată Ministerului Economiei. O posibilă locație pentru noua fabrică ar fi în orașul Făgăraș, care are tradiție în producerea de pulberi, încă din cel de-al doilea Război Mondial. De altfel, una dintre 16 filiale ale ROMARM este Fabrica de Pulberi Făgăraș.

Drept consecință a războiului declanșat de Rusia în Ucraina, statele occidentale au oferit Ucrainei sprijin militar, inclusiv muniție. În acest context s-a constatat că țările UE rămân fără stocuri militare iar industria din aceste țări nu poate produce suficient de repede. Comisia Europeană a aprobat un program comun, numit ASAP (Act in Support of Ammunition Production).

“ASAP va oferi 500 de milioane de euro pentru a sprijini proiecte de investiții axate pe intensificarea producției de muniții și rachete în Uniunea Europeană. O primă procedură de selecție pentru proiecte este în desfășurare”

Ursula von der Leyen,

Președinta Comisiei Europene

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că în România se va înființa o fabrică de muniții ultramodernă. În mod evident, producția fabricii va fi destinată în primul rând Armatei Române dar nu este exclus să fie livrată și în alte țări membre UE. Nu este dezvăluit deocamdată dacă și Ucraina ar putea beneficia de producția fabricii din România.

“Comisia Europeană o să facă anunţul, pentru că avem un proiect comun. Va fi cea mai modernă fabrică de pulberi pe teritoriul României. O investiţie de aproape 400 de milioane de euro şi Comisia Europeană vine şi ea la această investiţie cu 47 de milioane de euro”

Marcel Ciolacu,

Premierul României

Locația viitoarei fabrici ar urma să fie în orașul Făgăraș, care avea tradiție, încă din perioada comunistă, în producerea de pulberi cu destinație militară.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...
Ultima oră
Pe aceeași temă