19.5 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoServiciul secret al Republicii Moldova a anulat, abia acum, parteneriatul cu FSB...

Serviciul secret al Republicii Moldova a anulat, abia acum, parteneriatul cu FSB și SVR

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) al Republicii Moldova a anulat, abia la data de 31 iulie 2023, acordurile de parteneriat și colaborare pe care le avea cu serviciile secrete ale Rusiei.

Menținerea în vigoare a acestor acorduri până la data de 31 iulie 2023, în condițiile în care, de peste un an de zile, autoritățile de la Chișinău, în frunte cu președinta Maia Sandu, au reclamat acțiunile agresive ale Rusiei împotriva Republicii Moldova, apare ca fiind inexplicabilă.

Informația privind anularea celor două acorduri de parteneriat cu spionajul rusesc a fost anunțată de SIS la data de 31 iulie 2023.

“Astăzi, 31 iulie curent, Serviciul de Informații și Securitate, după demararea procedurilor juridice necesare, a denunțat Acordul de parteneriat cu Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse (FSB). Notificările oficiale au fost remise în adresa autorităților Federației Ruse. Totodată, Serviciul a înaintat demersurile de rigoare, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, de denunțare a acordului de cooperare cu Serviciul de Informații Externe al Federației Ruse (SVR)”, precizează comunicatul SIS.

“Începând cu 24 februarie 2022, odată cu invazia Federației Ruse în Ucraina, relațiile de cooperare ale Serviciului de Informații și Securitate cu serviciile speciale ale Federației Ruse au fost sistate, astfel încât, acordurile date nu au o aplicabilitate practică, fiind de fapt nefuncționale. Neconcordanța și disonanța prevederilor acestor acorduri cu interesul și securitatea națională a Republicii Moldova argumentează procesul de denunțare inițiat de Serviciul de Informații și Securitate. Mai mult ca atât, prevederile acestor acorduri, semnate în anul 1994, inclusiv și protocoalele adiționale, reprezentau clauze juridice invocate de Federația Rusă de a argumenta prezența reprezentanților serviciilor speciale ruse în regiunea din stânga Nistrului a Republicii Moldova”, precizează SIS.

Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova subliniază că “nu menține relații de parteneriat extern cu structurile similare ale altor state, care în mod vădit sfidează legislația și acționează în detrimentul securității naționale, desfășoară activități subversive împotriva Republicii Moldova, inclusiv de subminare a funcționalității instituțiilor democratice ale statului, de destabilizare a situației social-politice, economice și de periclitare a integrității teritoriale a țării”.

Pe site-ul SIS, cel mai recent comunicat este cel din 31 iulie, referitor la anularea acordurilor cu serviciile secrete ale Rusiei. Interesant este faptul că, înainte de 31 iulie, cel mai recent comunicat al SIS era din 10 iulie 2023. La acea dată, 10 iulie, SIS anunța destructurarea unei rețele de spionaj a FSB care acționa, în interesul Rusiei, pe teritoriul Republicii Moldova.

Acum câteva zile, Republica Moldova a cerut Rusiei să-și reducă personalul diplomatic de pe teritoriul Republicii Moldova. Cererea a fost motivată de faptul că unele persoane cu statut diplomatic ar desfășura, în realitate, acțiuni de spionaj.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Germania vizează să-și reia poziția geopolitică printr-o relansare economică

Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia geopolitică, a declarat sâmbătă ministrul de Finanţe, Christian Lindner, care este şi preşedintele...

O mașină a luat foc pe A1 București-Pitești

Un autoturism a luat foc sâmbătă la km 34 al A1 Bucureşti-Piteşti, pe sensul de mers spre capitală, informează ISU Giurgiu, potrivit agerpres.ro. "Conducătorul auto...

Trupele ruse ar fi pe punctul de a încercui orașul Ceasiv Iar

Trupele ruse încearcă să încercuiască orașul Ceasiv Iar din regiunea Donețk, potrivit unui oficial militar ucrainean, potrivit hotnews.ro. Atacul este în desfășurare, însă Kievul...
Ultima oră
Pe aceeași temă