21.7 C
Bucharest
Wednesday, 31 May 2023
HomeInvestigații România LiberăIncognitoRusia anunță Republica Moldova că sunt "țări vecine". Poate fi o aluzie...

Rusia anunță Republica Moldova că sunt “țări vecine”. Poate fi o aluzie la Ucraina sau la Transnistria

Ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Alexander Grushko, a făcut o declarație stranie, în care a susținut că Georgia, dar și Republica Moldova, sunt țări vecine cu Rusia.

Georgia, o țară din zona Caucazului, are, într-adevăr, graniță terestră cu Rusia. Georgia este și țară riverană Mării Negre, așa cum este și Rusia. Din aceste motive, Georgia este într-adevăr țară vecină cu Rusia. Dar Republica Moldova nici nu are ieșire la Marea Neagră, nici nu are graniță terestră cu Rusia. Republica Moldova este vecină doar cu două țări: Ucraina (la est, sud și nord) și România (la vest).

Declarația ministrului rus de Externe s-a referit, în principal, la susținerea oferită de SUA unor țări din estul Europei. Ministrul adjunct rus a acuzat Occidentul că are o atitudine “neocolonială” față de Georgia și Republica Moldova. Declarația lui Grushko, difuzată de agenția rusă TASS, a fost următoarea: „Desigur, ne preocupă totul, ne îngrijorează situația din Georgia, precum și situația din Moldova, pentru că acestea sunt țări aflate departe de SUA, care încearcă să le spună ce să facă și ce să nu facă. Aceștia sunt vecinii noștri și vedem că SUA cu sateliții lor caută să creeze din ce în ce mai multe focare de tensiune de-a lungul granițelor noastre, încercând să creeze o competiție geopolitică în aceste zone – cheie, chiar și din motive geografice, pentru interesele de securitate ale Federației Ruse”

Această declarație a adjunctului ministrului rus de Externe a fost difuzată la data de 14 martie 2023. Declarația a venit după ce, de când a început anul 2023, la Chișinău se desfășoară o serie de proteste împotriva actualului regim, pro – occidental, al Republicii Moldova. Mai mulți oficiali ai Republicii Moldova, inclusiv președinta Maia Sandu, au avertizat că Rusia încearcă destabilizarea Republicii Moldova. Pe de altă parte, la începutul lunii februarie 2023, o altă declarație stranie, legată tot de vecinătate, făcea ambasadorul Rusiei în România, Valery Kuzmin. Acesta susținea că Rusia este țară vecină cu România. Realitatea este că Rusia nu are graniță terestră cu România. Rusia ar obține o graniță terestră cu România doar în situația, extrem de puțin probabilă, în care ar ocupa fie Ucraina, fie Republica Moldova. Oricare dintre aceste două situații ar fi devastatoare pentru situația politică și de securitate din Europa.

Este de menționat că, înainte să fie numit ambasador în România, Kuzmin fusese ambasador al Rusiei în Republica Moldova.

Ministrul adjunct de Externe al Rusiei susține că Georgia și Republica Moldova sunt țări “vecine” cu Rusia și că sunt situate “de-a lungul granițelor” Rusiei. Alexander Grushko prezintă această argumentație pentru a încerca să demonstreze că Statele Unite n-ar avea dreptul să acorde sprijin nici Georgiei, nici Republicii Moldova.

“Ne îngrijorează situația din Georgia, precum și situația din Moldova. Aceștia sunt vecinii noștri și vedem că SUA cu sateliții lor caută să creeze din ce în ce mai multe focare de tensiune de-a lungul granițelor noastre”

Alexander Grushko,

Ministru adjunct de Externe al Rusiei

Acum o lună, un site din România foarte puțin cunoscut, denumit ziarulimpact.ro, publica un articol, extrem de elogios, la adresa ambasadorului Rusiei în România, Valery Kuzmin. În acest articol era prezentată și o declarație a ambasadorului Kuzmin, în care acesta afirma că Rusia și România sunt “vecini”.

“Ca o persoană responsabilă, aş vrea să spun românilor că nu este în interesele noastre să fim adversari. Noi suntem vecini şi trebuie să existe prietenie între popoarele noastre, aşa cum ne-au spus şi strămoşii noştri şi doar atunci totul va fi bine”

Valery Kuzmin,

Ambasadorul Rusiei în România

Anterior, înainte să propună “prietenia” Rusiei, ambasadorul Kuzmin amenința România că, în calitate de membră NATO, va fi tratată de Rusia ca țară inamică.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Sorana Cîrstea, OUT de la Roland Garros. Românca a fost învinsă de Jasmine Paolini

Sorana Cîrstea a fost eliminată în primul tur al turneului de Grand Slam de la Roland Garros, după ce a fost învinsă în trei...
00:00:57

VIDEO: Trupele KFOR păzesc clădirile municipale din nordul Kosovo

Forțele NATO de menținere a păcii din Kosovo, sau KFOR, au fost văzute păzind clădirile municipale în orașul Zvecan din nordul Kosovo, marți dimineață...

Grav accident rutier în județul Iași! Șapte persoane au ajuns la spital

Şapte persoane au ajuns la spital în urma unui accident rutier produs în zona localităţii Dumbrava, comuna Ciurea, între două maşini, anunţă Inspectoratul Judeţean...
Ultima oră
Pe aceeași temă