28.8 C
București
marți, 25 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoCorpul de Control demarează verificări. Insolvența Lido SA, sub lupa Ministerului Antreprenoriatului...

Corpul de Control demarează verificări. Insolvența Lido SA, sub lupa Ministerului Antreprenoriatului și Turismului

O anchetă asupra falimentului companiei Lido SA este în plină desfășurare, după ce mai multe nereguli ale întregului proces de insolvență au ieșit la suprafață. Ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Constantin Daniel Cadariu, a trimis Corpul de Control pentru verificări ample și așteaptă concluziile anchetei, potrivit informațiilor transmise de instituție în urma unei solicitări formulate de ”România liberă”.

Printr-o schemă care ridică mai multe semne de întrebare, compania Lido SA, deținută în proporție de peste 42% de către Statul Român prin Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, a ajuns sub controlul controversatului Bogdan Drăgoi, președintele SIF Banat-Crișana, printr-o societate interpusă, respectiv SIF 1 IMGB.  

Lido SA a intrat în insolvență într-un moment în care a rămas fără administrator și sediu social, ce trebuiau prelungite chiar de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, în calitate de acționar majoritar.

Autoritatea ne-a transmis că la baza acestei „omisiuni” nu a stat neglijența, ci birocrația.

„Ministerul Antreprenoriatului și Turismului s-a înființat ca urmare a reorganizării Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (…) și exercită drepturile și îndeplinește obligațiile ce decurg din calitatea de acționar al statului român. Hotărârea de Guvern nr. 1327/2021 a intrat în vigoare la data de 03.01.2022, organigrama detaliată fiind aprobată prin O.M. nr. 92/04.02.2022, în baza avizului ANFP 5497/04.02.2022, iar protocolul de predare-primire între Ministerul Economiei și Ministerul Antreprenoriatului și Turismului s-a încheiat în data de 30.03.2022”, a explicat instituția. 

Mandatele tuturor administratorilor Lido, respectiv Boruna George Bogdan, Cazana Victor-Vlad și Cherecheș Florica au expirat în luna februarie a anului curent, iar cel al directorului general Papuc Leonard Florian a ajuns la final în luna martie.

Lido SA „a alunecat” din patrimoniul statului în buzunarele lui Bogdan Drăgoi

Rămasă fără conducere într-un moment în care societatea ar fi avut nevoie de o reprezentare stabilă în instanță, Lido SA „a alunecat” din patrimoniul statului în buzunarele lui Bogdan Drăgoi.

Pentru câteva sute de mii de lei, SIF 1 IMGB a cumpărat creanța Lido SA de la Akcent Development, compania care a cerut falimentul Lido în 2021, în urma unor datorii neachitate.  

Acum, SIF 1 IMGB pretinde însă peste 5,47 milioane de lei, sumă care nu se regăsea în evidețele contabile ale societății Lido la data deschiderii procedurii de insolvență, conform informațiilor transmise de Minister.

În plus, prin achiziția creanței, care a avut loc la doar câteva zile după pronunțarea deciziei de faliment, SIF 1 IMGB a ajuns să controleze practic întreaga procedură de insolvență a Lido, deținând 88,72% din masa credală.

Nu se știe exact ce a determinat administratorul judiciar să înscrie la masa credală SIF 1 IMGB cu o valoare cu mult peste datele contabile. De altfel, Ministerul a contestat această decizie.

„Conform tabelului preliminar al creanțelor, SIF 1 IMGB S.A. a fost înscris de către administratorul judiciar Consulta 99 S.P.R.L., cu o valoare de 5,472,619.28 lei, sumă care nu se regăsea în evidențele contabilele ale societății la data deschiderii procedurii de insolvență. Creanța SIF 1 IMGB S.A. a fost contestată de către Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, ANAF, cât și de alți creditori înscriși în tabelul preliminar de creanțe”, precizează instituția în urma solicitării ”România liberă”.

Mai mul decât atât, se pare că administratorul judiciar nu și-a îndeplinit obligațiile care îi reveneau în cazul procedurii de insolvență a societății Lido SA. 

După pronunțarea deciziei Tribunalului București în data de 17.06.2022, de deschdere a procedurii de insolvență a societății Lido S.A, administratorul judiciar, desemnat ca fiind Consulta 99 S.P.R.L., avea obligația să convoace în termen de maximum 10 zile de la data deschiderii procedurii de insolvență față de Lido S.A., adunarea generală a acționarilor în vederea desemnării unui administrator special care să reprezinte interesele acționarilor, respectiv a Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, în cadrul procedurii de insolvență.

Autoritatea acuză acum administratorul judiciar: „Cu mult peste termenul stabilit conform prevederilor legale, în data de 06.09.2022, a avut loc ședința adunării generale a acționarilor în cadrul căreia a fost desemnat un administrator special în vederea reprezentării și protejării intereselor acționarilor în cadrul procedurii de insolvență a societății Lido S.A. Desemnarea cu întârziere a unui administrator special a condus la încălcarea dreptului acționarului Ministerul Antreprenoriatului și Turismului de a-și numi reprezentantul care să-i apare interesele în cadrul procedurii”.

De altfel, Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a depus contestații împotriva administratorului judiciar, Consulta 99.

 „În apărarea intereselor Statului Român, acționar al Lido S.A., Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a formulat atât contestații împotriva tabelului preliminar al creanțelor societății Lido S.A., cât și contestații față de măsurile luate de către administratorul judiciar Consulta 99 S.P.R.L”, ne-a transmis Ministerul Antreprenoriatului și Turismului.

Cornel Virgil Florea, administratorul Lido S.A. a fost cercetat penal pentru luare de mită

Mai mult decât atât, administratorul judiciar, de la Consulta 99, nu este altul decât Cornel Virigil Florea, cel care a fost implicat în falimentul Rodipet și cercetat penal pentru luare de mită.

Într-un articol intitulat „Fostul RODIPET a intrat în faliment. Care era încrengătura de firme care aparţineau lui Hassan Awdi şi ce bunuri a putut sechestra statul”, publicat pe data de 15 septembrie 202, Adevărul amintește de rolul pe care administratorul judiciar, de la Consulta 99, Cornel Virigil Florea l-a jucat inițial.

În noiembrie 2012, administratorul judiciar al Rodipet, (redenumită în Network Press Concept) Cornel Florea a fost acuzat de luare de mită de către DNA. Și tot atunci s-a dispus disjungerea şi trimiterea spre soluţionare către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a dosarului în care Virgil Cornel Florea, reprezentantul Consulta 99 – administratorul judiciar al Network Press Concept (fostul Rodipet) şi Mehdi Awdi, fratele mai mic al lui Hassan Awdi – fostul patron al Rodipet, erau cercetaţi penal pentru dare şi luare de mită.

România Liberă a solicitat un răspuns din partea autorităților cu privire la soluția dată. Vom reveni cu amănunte.

Cornel Florea, martor fără succes în procesul de la ICSID

Ca urmare a falimentului RODIPED, patronal Hassan Awdi a dat Statul Român în judecată. Acesta a acuzat Statul Român că falimentul s-a bazat, printre altele, pe rapoartele lui Cornel Florea de la Consulta 99 (actualul administrator judiciar al Lido S.A.) care ar fi fost ”umflate cu creanțe și sume fictive”. Tribunalul i-a dat dreptate și a dispus în 2015, plata a 7.543.176,59 euro, plus dobânda de 9.432.146,85 euro. Ministerul Antreprenoriatului și Turismului așteaptă acum concluziile anchetei Corpului de Control și dă asigurări că va întreprinde toate diligențele necesare în vederea protejării intereselor statului în cadrul procedurii de insolvență a societății Lido S.A.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Adelina Toader
Adelina Toader
Adelina este Redactorul Șef al Ziarului România Liberă din iunie 2021. Adelina are o experiență de peste 8 ani în presa scrisă. Și-a început cariera jurnalistică în grupul de presă Bursa avansând de la poziția de redactor până la cea de Managing Editor. Adelina a scris atât pe domeniul economic, cât și politic- extern. În ultimii ani, Adelina a realizat interviuri cu miniștrii, ambasadori precum și cu antreprenori din diferite domenii.
Cele mai citite

Schimbări în Conducerea Lidl România

Schimbări în Conducerea Lidl România: Marco Giudici preia o funcție de conducere în Grupul Lidl, iar rolul lui este preluat de José Alberto Chueca...

A început Evaluarea Națională. Recomandările Ministerului Educației pentru elevi

Evaluarea Națională pentru absolvenții de clasa a VIII-a începe astăzi, iar Ministerul Educației (ME) a transmis, pe pagina sa oficială de Facebook, o serie...
Ultima oră
Pe aceeași temă