16 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăInca 3,4 milioane de euro pentru micii actionari de la Automobile Craiova

Inca 3,4 milioane de euro pentru micii actionari de la Automobile Craiova

Ford Motor Company (FMC) pune la bataie inca 3,4 milioane de euro pentru achizitionarea de pe bursa a pachetelor detinute de actionarii minoritari de la Automobile Craiova SA (ACSA). Potrivit unei informari de la sfarsitul saptamanii trecute, "oferta pe care Ford a facut-o AVAS ramane valabila si pentru actionarii minoritari". Americanii ofera circa 4,16 euro/actiune, cu putin sub pretul de piata cu care au inchis titlurile AUCS la BVB – 4,28 euro/actiune. De altfel, saptamana trecuta Ford a achizitionat de pe piata pachetul de 22,06% detinut de SIF Oltenia, pe care a platit circa 18 milioane de euro. De asemenea, a inceput sa cumpere de pe piata actiuni de la persoane fizice.

Potrivit Oficiului Registrului Comertului (ORC), pachetul detinut de actionarii minoritari reprezinta 5,53% din capitalul social, adica circa un milion de actiuni. Saptamana trecuta, o data cu pachetul SIF Oltenia a fost cumparat un pachet mai mic, de 70.500 de actiuni, apoi alte doua pachete, de 159.600 de actiuni. In aceste conditii, actionarii minoritari sunt chemati sa vanda restul detinerilor, cotate la 3,4 milioane de euro. Ulterior, ACSA va fi delistata de la BVB, ea urmand sa fie absorbita de Ford Romania. Interesant este ca Ford plateste peste 22 milioane de euro pe un pachet de actiuni de care nu avea nevoie pentru a lua decizii.

Dupa ce a operat o majorare de capital de 250 milioane de euro, Ford Capital BV Olanda, un vehicul de investitii al gigantului american, detine 97,56% din Ford Romania, iar ACSA a ramas cu doar 2,43% din capitalul social al firmei care patroneaza fabrica de automobile de la Craiova. Neoficial, americanii ar fi fost determinati sa cumpere actiunile de posibilele complicatii ale procesului prin care SIF Oltenia a atacat majorarea de capital. De altfel, chiar presedintele SIF Oltenia declara ca "obligatoriu procesul i-a convins" pe americani.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă