3.3 C
Bucharest
Tuesday, 5 December 2023
HomeInvestigații România LiberăImporturile au depășit exporturile, pentru prima dată în ultimii 5 ani

Importurile au depășit exporturile, pentru prima dată în ultimii 5 ani

În primul semestru am importat mai mult decât am exportat, deficitul balanței comerciale crescând cu 15% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la circa 3,3 miliarde euro, potrivit datelor INS.

Exporturile s-au ridicat la aproape 27,03 miliarde euro, în timp ce importurile s-au plasat la 30,32 miliarde euro. Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri în prima jumătate a anului a fost de 19,89 miliarde euro la expedieri şi de 23,33 miliarde euro la introduceri, reprezentând 73,6% din total exporturi, respectiv 76,9% din total importuri.

Mihai Ionescu, secretarul general al Asociației Naționale a Exportatorilor și Importatorilor din România (ANEIR), avertizează că riscăm să repetăm scenariul de instabilitate macroeconomică din perioada începutului crizei și spune că deficitul ar urma să crească o dată cu intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal în actuala formulă propusă de Guvern, la care se adaugă și creșterile salariale.

“După o perioadă dificilă, România a reușit să-și reducă deficitul balanței comerciale la circa 5 miliarde de euro, iar dacă ne menținem în trendul actual cu perspective de amplificare pe seama relaxării fiscale și a majorărilor de salarii, readucem deficitul la o valoare insuportabilă pentru economie. Din păcate, cea mai mare parte a creșterii importurilor s-a dus în consum. Fiindcă o altă hibă a economiei românești este aceea că investițiile străine și cele autohtone nu au fost stimulate către sectoare deficitare, România fiind obligată să apeleze la importuri”, a declarat, pentru „România liberă“, Mihai Ionescu. Acesta arată că importurile au crescut în ultimele 6 luni cu un punct procentual peste exporturi, ceea ce a adâncit deficitul cu 1 miliard de euro.

“Este pentru prima dată în ultimii 5 ani când importurile depășesc exporturile, după ce 4 ani la rând România a fost campioană europeană în ceea ce privește ritmul de creștere a exporturilor. Analizând structura importurilor în luna iunie, se constată că acestea au crescut cu 12,9% în spațiul intracomunitar, ritm care nu s-a mai întâlnit în ultimii 10 ani”, spune secretarul general la ANEIR. Ionescu explică faptul că majorarea importurilor din UE nu s-a bazat pe achiziționare de tehnologie, ceea ce ar fi stimulat economia, ci pe bunuri de consum – produse electronice și electrocasnice, articole de îmbrăcăminte și încălțăminte etc.

Reprezentantul ANEIR pune scăderea cu 0,9% a exporturilor în zona extracomunitară pe seama neparticipării companiilor românești la târgurile și expozițiile internaționale. “La 6 luni avem o fotografie clară a repercusiunilor generate de incapacitatea Ministerului Economiei de a gestiona programul de promovare a exporturilor. Ne punem speranța în înființarea Institutului de Comerț Exterior, care a fost amânată din luna decembrie”, arată Ionescu.   

Cele mai citite

România acceptă extinderea competențelor Parchetului European, condus de Kövesi

România acceptă extinderea competențelor Parchetului European, a declarat ministrul Justiției din România, Alina Gorghiu, la reuniunea Consiliului JAI din 4 - 5 decembrie 2023. Subiectele...

Ministrul Apărării: Există posibilitatea antrenării de militari ucraineni în România

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a afirmat că există posibilitatea antrenării de militari ucraineni pe teritoriul României, în multiple domenii."Eu am fost la Londra...

Pensiile speciale pentru primari ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie

De la 1 ianuarie 2024 ar urma să intre în vigoare legea care acordă pensii speciale primarilor, viceprimarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene. Se...
Ultima oră
Pe aceeași temă