16.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăGheorghe Ialomiţianu: România nu va trebui să ia alte măsuri de ajustare...

Gheorghe Ialomiţianu: România nu va trebui să ia alte măsuri de ajustare în 2012

România nu va fi nevoită să ia alte măsuri de ajustare a cheltuielilor bugetare în 2012, indiferent de ce se va întâmpla pe pieţele internaţionale, a declarat, astăzi, la dezbaterea proiectului de buget în comisiile parlamentare de buget-finanţe, ministrul Finanţelor Publice, potrivit Agerpres.

România are o imagine foarte bună în Uniunea Europeană (UE) şi la nivel internaţional, pentru că a luat măsurile de ajustare din timp, fără să aştepte decizii ale UE, aşa cum au făcut Grecia, Italia şi Portugalia, măsuri care au evitat ca România să intre în colaps’, a spus Gheorghe Ialomiţianu.

Oficialul MFP a subliniat din nou că bugetul propus pentru 2012 este unul realist, în condiţiile în care ultimele evaluări arată că zona euro se întoarce spre austeritate.

Ministrul Finanţelor a precizat că bugetul este fundamentat pe o creştere economică de 2,1%, bazată pe investiţii din bugetul de stat şi pe avansul construcţiilor – 3,9%, industriei – 2,7% şi serviciilor – 1,6%.

Ialomiţianu a trecut în revistă principalii parametri macroeconomici ai bugetului – PIB de 579,6 miliarde lei, curs mediu de 4,26 lei/euro, o inflaţie anuală de 3,4% şi una la final de an de 3,5%, un număr mediu de salariaţi de 4,55 milioane faţă de 4,25 milioane în 2011, 410.000 şomeri, o rată a şomajului de 4,5% (4,9% în 2011), câştig salarial mediu brut de 2.117 lei, deficit pe cash de 1,9% din PIB, venituri bugetare de 33,7% din PIB şi cheltuieli de 35,6% din PIB, o creştere a investiţiilor de la 36,1 miliarde lei la 38,1 miliarde lei.

În ceea ce priveşte amendamentele depuse de Opoziţie, oficialul MFP a afirmat că au fost analizate serios de experţii ministerului şi ar avea ca efect o majorare a deficitului bugetar de 3,8% din PIB sau punerea în pericol a cheltuielilor cu pensiile, salariile profesorilor sau cu funcţionarea unor instituţii.

‘Nici o ţară din UE, indiferent că are guvern socialist sau de dreapta, nu a aplicat un set de măsuri de acest gen, care să ducă la creşteri de cheltuieli şi reduceri de venituri’, a mai afirmat ministrul Finanţelor.

Cele mai citite

România, țara cu cea mai mare inflație din Uniunea Europeană pentru a patra lună consecutiv

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a rămas stabilă, la 2,6%, în luna aprilie, însă România este, pentru a patra lună la rând,...

Impostura snoabă și propaganda veselă

Obsesia multor snobi care ce îmbogățesc peste măsură este să devină artiști prin intermediul banilor. Întâi își tot dichisesc și bibilesc casa de un...

Ministrul Bogdan Ivan anunță lansarea platformei #nofake pentru raportarea conținutului deepfake

Românii pot raporta conţinutul inadecvat pe care îl văd pe reţelele de socializare pe platforma „#nofake”, a anunţat vineri ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării,...
Ultima oră
Pe aceeași temă