24.2 C
București
joi, 30 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăFuziunile si preluarile, o piata de 5 miliarde euro

Fuziunile si preluarile, o piata de 5 miliarde euro

» Cel mai mare deal contabilizat de studiul KPMG este vanzarea companiei olandeze Rompetrol Group NV, cu 2,5 miliarde euro.
» Preluarile si cumpararile din piata romaneasca vor cobori la 2,8 miliarde euro.
» Fondurile de investitii vor plasa bani in companiile romanesti.

Valoarea fuziunilor si achizitiilor pe piata romaneasca a depasit 5 miliarde de euro in anul 2007, cifra impulsionata de tranzactia de 2,5 miliarde euro cu 75% din actiunile companiei olandeze The Rompetrol Group NV, e adevarat, cu afaceri ample in Romania, catre KazMunayGas. Compania de audit si consultanta KPMG estimeaza ca in acest an nivelul fuziunilor si achizitiilor din piata romaneasca se va injumatati, pana la 2,5 miliarde de euro, desi evolutia pietei din ultimii ani este ascendenta, pe fondul consolidarii unor industrii.
Topul preluarilor si achizitiilor este dominat de afaceri imobiliare, urmat de domeniul serviciilor financiare, retail si farmaceutice.
"Romania continua sa ofere oportunitati in sectorul fuziunilor si achizitiilor. Dificultatile de pe pietele externe nu se resimt in Romania, poate doar putin pe sectorul imobiliar. Pe acest segment numarul tranzactiilor din ultimele luni a fost mai redus fata de perioada anterioara. Nu stiu daca se va simti criza internationala si in perioada urmatoare pe piata romaneasca", a declarat  Wilson Balachandra, partener KPMG. Acesta a adaugat ca in 2008 vor fi incheiate foarte multe tranzactii de catre fondurile de investitii, multe firme internationale de acest tip fiind interesate de companii romanesti. "Estimez ca in acest an vom vedea pe piata romaneasca mai multe tranzactii private equity. De asemenea, va avea loc o maturizare a preturilor de vanzare a companiilor. Astfel, preturile vor fi corelate cu valoarea companiei, iar vanzatorii si cumparatorii vor fi mai realisti", a precizat Balachandra. In opinia sa, pana acum companiile romanesti au fost evaluate "nerealist". Printre criteriile de care tin cont investitorii atunci cand evalueaza o eventuala achizitie se numara potentialul de crestere al companiei, calitatea echipei manageriale si atractivitatea pietei pe care activeaza respectiva companie.

Sectorul privat, tentant pentru fuziuni si achizitii
La randul sau, Adrian Crivii, general manager al companiei de evaluare si consultanta Darian Rom Suisse, a mentionat ca sectorul privat devine tentant pentru anul 2008, an care va fi marcat de tranzactii mai multe, insa semnificativ mai mici ca valoare. Potrivit acestuia, domeniul real estate va  continua sa ofere oportunitati si in anul 2008.
Piata romaneasca a fuziunilor si achizitiilor a avut o evolutie ascendenta din punct de vedere valoric, incepand cu anul 2004, cu un varf de 5,8 miliarde dolari consemnat in anul 2005, urmare a preluarii companiei Mobifon de catre operatorul de telefonie mobila Vodafone. In anul 2006, valoarea acestora a ajuns la 5,2 miliarde dolari, conform datelor PriceWaterhouseCoopers.

Cele mai citite

Finală dramatică la Atena: Olympiakos Pireu a câştigat trofeul Europa Conference League la fotbal, după ce a învins-o pe Fiorentina cu scorul de 1-0...

Olympiakos Pireu a câştigat dramatic trofeul Europa Conference League la fotbal, după ce a învins-o pe Fiorentina cu scorul de 1-0 (0-0, 0-0), după...

Cum să ai un birou eco-friendly? 3 sfaturi și recomandări

Un birou eco-friendly presupune utilizarea produselor reciclate sau prietenoase cu mediul, ceea ce duce la reducerea semnificativă a emisiilor de carbon și a deșeurilor....

Guvern: Salariile pe luna iunie ale angajaţilor de la Şantierul naval Damen Mangalia sunt bugetate

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a declarat joi că salariile pe luna iunie ale angajaţilor de la Şantierul naval Damen Mangalia sunt...
Ultima oră
Pe aceeași temă