16.3 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăFranks: FMI va elibera următoarea tranşă din împrumut în ianuarie; Companiile de...

Franks: FMI va elibera următoarea tranşă din împrumut în ianuarie; Companiile de stat cu pierderi, privatizate sau lichidate (video)

Misiunea FMI, CE şi BM a ajuns la un acord la nivel de experţi în ceea ce priveşte cea de-a şasea evaluare a acordului stand-by, iar următoarea tranşă va fi eliberată la mijlocul lunii ianuarie, dacă vor fi implementate condiţionalităţile convenite, a declarat şeful misiunii, Jeffrey Franks, citat de Mediafax.

“La nivel de experţi am ajuns la un acord în ceea ce priveşte evaluarea. Rezultatele la zi au fost bune şi am convenit asupra politicilor de la acest moment înainte. După ce ce condiţionalităţile vor fi implementate vom putea să solicităm aprobarea bordului la mijlocul lunii ianuarie, conform aşteptărilor noastre”, a spus Franks.

Şeful misiuniii a arătat că ţintele pentru sfârşitul lunii septembrie au fost în linii mari atinse.

Franks a mai arătat că în pofida plăţii unei sume semnificative a arieratelor la finele lunii septembrie, comntinuă să se menţină presiuni semnificative pe partea de cheltuieli, în special la nivelul sectorului de sănătate.

Franks a mai arătat că în pofida plăţii unei sume semnificative a arieratelor la finele lunii septembrie, comntinuă să se menţină presiuni semnificative pe partea de cheltuieli, în special la nivelul sectorului de sănătate.

La rândul său, Istvan Szekely, director de ţară pentru România la Comisia Europeană, a declarat că toate acţiunile pentru primirea următoarei tranşe de la executivul UE au fost îndeplinite.

“Am tras concluzia că acţiunile pentru primirea următoarei tranşe de la executivul UE au fost îndeplinite. De exemplu, adoptarea bugetului pe 2011 cu deficitul bugetar de 4,4% din PIB şi cu fondul de salarii în limita convenită, de 39 miliarde euro. Apoi adoptarea strategiei fiscale pe termen mediu este deja în Parlament”, a spus Szekely.

El a adăugat că pentru 2011 se aşteaptă ca avansul economic să fie de 1,5%, iar inflaţia să intre în coridorul stabilit de BNR.

Pe de altă parte, economia va închide 2010 cu o creştere negativă de -2%, deşi revenirea va începe chiar de la sfârşitul acestui an, pentru ca în 2011 PIB să înregistreze un avans real de 1,5%, spune şeful misiunii de evaluare a FMI.

“Apreciem că spre sfârşitul acestui an creşterea va începe situându-se la un nivel de -2% în 2010, înainte de a ajunge la 1,5% anul viitor”, a spus Franks

FMI propune privatizarea sau lichidarea companiilor de stat cu pierderi

Întreprinderile de stat monitorizate au înregistrat pierderi în creştere iar FMI şi CE recomandă ca soluţie privatizarea sau lichidarea acestor companii, a declarat şeful misiunii de evaluare a acordului stand-by, Jeffrey Franks

“În domeniul în care evoluţiile au constituit o dezamăgire este cel ce ţine de îmbunatăţirea performanţelor întreprinderilor de stat. Multe dintre acestea încă înregistrează pierderi foarte mari şi acumulează arierate existând puţine perspective de remediere. Rezolvarea va impune o abordare mai cuprinzătoare, care să cuprindă privatizarea sau lichidarea acestora”, a spus Franks.

 

Următoarea tranşă de la Comisia Europeană este în valoare de 1,2 miliarde euro. Prima tranşă de la UE, în valoare de 1,5 miliarde de euro, a fost acordată în luna iulie 2009, a doua, de un miliard de euro, în martie 2010, şi a treia, de 1,15 miliarde euro, în septembrie.

România are un acord de finanţare externă cu FMI, UE şi alte instituţii financiare internaţionale, în sumă totală de aproximativ 20 de miliarde de euro. România a primit până acum tranşe în valoare de 11,27 miliarde de euro de la Fond şi de 3,65 miliarde euro de CE.

 

Cele mai citite

Primar din Buzău și mai mulți funcționari, cercetați penal pentru fals în înscrisuri oficiale

Vasile Săcuiu, primarul PSD al comunei Scorțoasa din județul Buzău, este în centrul unei anchete penale alături de mai multe persoane din cadrul...

Consiliul de Securitate ONU se reunește de urgență după bombardamentul israelian de la Rafah

Consiliul de Securitate al ONU va avea o reuniune de urgență, în ziua de 28 mai 2024, în care va discuta atacul aerian executat...

Trei scenarii pentru Europa

Alegerile europarlamentare din iunie 2024 sunt cruciale pentru viitorul Europei. Există cel puțin trei blocuri de partide care se bat pentru câștigarea puterii în...
Ultima oră
Pe aceeași temă