9.4 C
București
duminică, 3 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFord renunta la Koln pentru Craiova

Ford renunta la Koln pentru Craiova

» Americanii de la Ford ar putea desfiinta fabrica de motoare din Köln, urmand sa mute productia la Craiova, daca studiile vor arata ca profitul adus de nemti este inferior celui din Banie.

Fabrica de motoare Ford din Köln (Germania) risca sa fie inchisa incepand din 2010 daca unitatii nu-i vor mai fi atribuite contracte, in contextul in care noua generatie de motoare va fi construita de fabrica de la Craiova, cumparata de grupul american luna in martie 2008, potrivit presei germane. Desi termenul-limita este relativ indepartat, el coincide cu lansarea productiei de motoare la Craiova, ceea ce a starnit o emotie in randul sindicatelor germane similara cu aceea din cazul Nokia. Liderul sindical de la uzinele craiovene ale Ford, Ovidiu Cioroianu, sustine insa ca este foarte probabil ca productia de motoare de la Köln sa fie mutata la Craiova, datorita costurilor reduse de productie din Romania: "Este posibil ca productia de motoare sa fie mutata la Craiova, deoarece costurile sunt mai mici. Oricum, motoarele de capacitate cilindrica mare produse de ei nu mai sunt cerute pe piata. Noi vom produce motoare abia spre sfarsitul anului 2010, iar o eventuala decizie asupra transferarii productiei de la Köln la Craiova este probabila".

"Ma intreb daca exista viitor pentru uzina. (…) Daca vom esua sa aducem la Köln o parte din productia noii generatii de motoare in trei cilindri, viitorul este foarte intunecat", a declarat seful sindicatului Ford Europa, Dieter Hinkelmann, pentru revista Automobilwoche.
Potrivit sursei citate, in uzina de motoare din Köln lucreaza 1.200 de angajati. Unitatea mai produce, de asemenea, 200.000 de agregate anual, care sunt exportate in SUA, insa acest contract expira in 2010. Cel mai probabil, Ford va incepe sa produca motoare in fabrica de la Craiova la sfarsitul anului 2010. Pana la acea data modelele fabricate in Banie vor fi echipate cu motoare din import.

Negocieri sensibile cu sindicalistii germani
Prima masina produsa la Craiova va fi modelul Transit Connect, care se estimeaza ca va fi lansat in productie la jumatatea anului 2009. Din 2010 Ford va produce la Craiova un vehicul de pasageri de dimensiuni reduse, care va fi vandut pe piata locala si exportat in Europa. Uzina va fi producatorul exclusiv al acestui model. La ora actuala, salariatii Ford Romania lucreaza de zor la inlocuirea liniilor de productie ale Daewoo.

"Cel putin pana la jumatatea lui 2009, fabrica va mai produce motoare si cutii de viteze pentru modelele Daewoo, in aceste sectii lucrand circa 1.000 de muncitori care momentan se afla in concediu", ne-a precizat Ovidiu Cioroianu.
Oficial, Ford Europa dezminte posibile concedieri la fabrica din Köln pana in 2011. "In primavara anului 2006, conducerea si consiliul fortei de munca al companiei Ford Werke GmbH au agreat sa garanteze investitiile pentru santierele de productie ale companiei din Köln si Saarlouis. Prin acest acord s-a convenit, printre altele, sa fie excluse redundantele obligatorii (care ar dubla efortul de productie si ar duce la cresterea costurilor – n.r.) pana in primavara anului 2011", se spune intr-un comunicat al companiei. Americanii admit ca factorul economic este decisiv. "Ca parte a acestui acord general este acordul de a explora oportunitati compensatorii pentru productia de motoare din Köln, in functie de competitivitatea unitatii. Compania se afla in discutii si investigatii obisnuite", se mai spune in comunicatul companiei Ford.

Cele mai citite

După avanpremiera de la Paris, comedia „2020″ va fi lansată în România

Din 15 martie 2024, în cinematografele din România se lansează filmul „2020", în regia lui Bobby Bărbăcioru, film care a avut o premieră de...

GALERIE FOTO. Renee Gracie și-a invitat fanii la o tură cu bolidul

Renee Gracie s-a întors în sporturile cu motor după șase ani de pauză, iar acum se pregătește să ia startul în noul sezon din...

VIDEO. FC Liverpool, victorie dramatică în deplasarea de la Nottingham Forest

FC Liverpool, liderul din Premier League, a obținut o victorie in extremis în deplasarea de la Nottingham Forest. Cormoranii s-au impus cu 1-0, grație...
Ultima oră
Pe aceeași temă