20.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăFMI: Ucraina ar putea primi 14,9 miliarde dolari în cadrul unui nou...

FMI: Ucraina ar putea primi 14,9 miliarde dolari în cadrul unui nou acord stand-by

Consiliul Director al Fondului Monetar Internaţional va discuta aprobarea unui acord stand-by cu Ucraina în valoare de 10 miliarde DST (14,9 miliarde dolari) la sfârşitul lunii iulie, a anunţat, sâmbătă, FMI, citat de NewsIn.

Autorităţile din Ucraina vor încheia un acord stand-by cu Fondul pe doi ani şi jumătate, iar acesta presupune măsuri fiscale şi financiare, precum şi reforme structurale care să stabilizeze situaţia economică a ţării, a declarat, în urma vizitei misiunii FMI la Kiev, Thanos Arvanitis, şeful misiunii pentru Ucraina.

Acordul încheiat cu autorităţile ucrainene are nevoie de aprobarea Consiliului Director, care va fi obţinută numai după ce Ucraina va modifica legea bugetului şi legislaţia din domeniul financiar.

“Scopul programului economic trasat de autorităţi este să asigure stabilitatea fiscală şi financiară, să înainteze în procesul de reformă structurală şi să ducă Ucraina către o creştere echilibrată şi sustenabilă. Politicile din program includ ajustarea fiscală necesară limitării deficitului bugetar la 5,5 % din PIB în 2010 şi la 3,5% în 2011, avându-se în vedere şi diminuarea datoriei publice,” a declarat Arvanitis.

“Ajustarea fiscală va fi obţinută prin reforme structurale în impozitare şi asigurări sociale, o raţionalizare a cheltuielilor combinată cu eforturi în îmbunătăţirea sistemului de administrare a impozitelor. Vor fi alocate în buget resurse adiţionale pentru protejarea populaţiei sărace”, susţine Arvanitis.

“Reformele sectorului financiar vor fi axate pe refacerea sectorului sănătăţii şi a sistemului bancar, inclusiv prin asigurarea unui nivel optim al capitalizării şi întărirea independenţei Băncii Naţionale a Ucrainei. Reformele din sectorul energetic vor ajuta la întărirea sectorului gazelor naturale şi a poziţiei financiare a Naftogaz, limitându-i deficitul la 1% din PIB şi echilibrându-i finanţele pe anul 2011, în acelaşi timp protejând populaţia săracă. Reformele legislative vor avea ca scop modernizarea economiei şi îmbunătăţirea mediului de afaceri, pentru stabilirea unui ritm sănătos de creştere economică pentru următorii ani”, a conchis Arvanitis.

Cele mai citite

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...

Noua lege a pensiilor. Ce venituri va avea un român care a muncit 35 de ani

Noua lege a pensiilor vine cu metode diferite de calcul a veniturilor persoanelor după retragerea din activitate. Românii care au cotizat timp de 35...

Gabriela Firea promite aeroportul București Sud

Gabriela Firea, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, promite că va construi aeroportul București Sud, în cazul în care va fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă