12.1 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăEvoluţii fără precedent pe piaţa energiei. De ce scade consumul casnic de...

Evoluţii fără precedent pe piaţa energiei. De ce scade consumul casnic de electricitate

În perioada 2006-2011, fie că a fost vorba de o lună ianuarie cu temperatură medie pozitivă sau o lună ianuarie cu temperaturi negative, consumul casnic de electricitate a crescut. Mai mult, creşterea s-a menţinut şi în primii ani de criză economică.

Prima lună a anului 2012 a adus însă o excepţie când vine vorba de cererea de electricitate: consumul, potrivit datelor comunicate de Statistică a scăzut cu 2,1% faţă de anul trecut.

Decalaj de peste 20 de ani faţă de UE

Specialiştii în sisteme şi pieţe de energie spun că, deşi este încă prematur să ne pronunţăm referitor la evoluţia anuală a consumului de electricitate, scăderea înregistrată în ianuarie 2012 poate avea legătură cu scăderea nivelului de trai, cu sărăcia care afectează o mare parte din populaţie.

„Este sigur că avem mult de recuperat în ceea ce priveşte consumul de electricitate în gospodării, dacă ne raportăm la ceea ce se întâmplă în celelate ţări europene. Tendinţa de a avea un standard ridicat de viaţă determină şi creşterea anuală care se înregistrează la consumul casnic de electricitate. Peste 20 de ani vor fi necesari pentru a recupera decalajul pe care îl avem la consumul casnic de energie electrică, dacă facem comparaţie cu celelalte ţări din Uniunea Europeană şi dacă ne raportăm la media de creştere anuală a consumului”, a declarat specialistul în energie, Jean Constantinescu.

Referitor la scăderea de consum din ianuarie 2012, specialiştii consideră că este vorba de o scădere datorată „cererii inelastice”. Practic, consumul de electricitate este la o asemenea limită minimă, încât chiar dacă doreşti, nu prea ai de unde să mai economiseşti. Adică, nu discutăm de o optimizare a consumului, comprimarea cererii fiind determinată de nevoi şi sărăcie.

Consumul a crescut în iernile călduroase

În 2007, „temperatura medie a lunii ianuarie a fost de 2,8 grade Celsius, cea mai ridicată temperatură de-a lungul unui deceniu”, a precizat Elena Mateescu, şef serviciu Agrometeorologie la Administraţia Naţională de Meteorologie. În ianuarie 2007, faţă de ianuari 2006, consumul de curent pentru populaţie a crescut cu 10,4%.

Şi într-un an cu temperatură medie negativă, mai scăzută chiar decât media mutianuală, ( de exemplu în 2010, temeperatura medie în ianuarie a fost de -3,5 grade Celsius) consumul de curent casnic a crescut cu 3%. La fel s-a întâmplat şi anul trecut când la o temepratură medie în ianuarie de -2,3 grade Celsius, consumul a crescut cu 3%.

În schimb în ianuarie 2012, temperatura medie a fost -2,5 grade Celsius (chiar un pic mai scăzută ca în 2011) , iar consumul de electricitate a populaţiei a scăzut cu -2,1%.
„În ianuarie 2012 au fost trei săptămâni de vreme mai caldă decât de obicei şi o săptămână cu temperaturi cu mult sub zero grade. Va trebui analizat şi ce se întâmplă în lunile următoare pentru a da un verdict. Este o „scădere inelastică” a consumului.

Putem spune că scăderea consumului la populaţie s-ar putea datora celor trei săptămâni în care a fost mai cald şi s-a consumat mai puţin, dar la care s-ar putea adăuga şi influenţa nivelului mare de sărăcie”, a menţionat Jean Constantinescu.

Cele mai citite

MAE condamnă ferm toate actele de violență asupra jurnaliștilor

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) condamnă "ferm" toate actele de violenţă împotriva jurnaliştilor şi a mass-media în exercitarea profesiei lor, într-un mesaj transmis cu ocazia...

România, debut de vis la Campionatul European de Culturism şi Fitness! Sportivii noștri au cucerit 21 de medalii în prima zi

Lotul național al României a câștigat un număr record de 21 de medalii (11 de aur, 6 de argint și 4 de bronz) în...

Astăzi este Vinerea Mare, ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit. Tradiții și obiceiuri

Astăzi este Vinerea Mare, ziua în care Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos, a fost răstingnit pe cruce și a fost dus în mormânt. Conform...
Ultima oră
Pe aceeași temă