17.5 C
București
marți, 14 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăEuro în pericol? Criza reintroduce peseta în Spania

Euro în pericol? Criza reintroduce peseta în Spania

Potrivit BBC, comercianţii din Murgados aşteaptă pe oricine mai are uitate prin sertare peseta să îi cheltuie în localitatea lor. Asta deşi moneda nu mai este în circulaţie din ianuarie 2002, când a fost înlocuită de euro.

Spania, una dintre ţările cele mai afectate de criza economică, se confruntă cu un nivel foarte ridicat al şomajului, după ce mii de afaceri au fost închise şi mai mult de două milioane de posturi desfiinţate, potrivit BBC.

Renaşterea peseta

Peste 60 de magazine din Mugardos, un mic orăşel pescăresc din Galicia, în nordul Spaniei, primesc din nou peseta pentru orice fel de marfă, în paralel cu euro. Micii comercianţi încearcă astfel să-şi scoată afacerile din mocirla economică în care s-au afundat. Deşi au fost reticenţi la început, proprietarii se arată încântaţi de schemă.

Faima iniţiativei a depăşit limitele Mugardos, iar zeci de persoane din alte zone vin în oraş doar pentru a-şi cheltui banii vechi pe care nu au apucat să-i schimbe în euro. De exemplu, arată BBC, un om care a venit la un magazin de electrocasnice cu o bancnotă de 10.000 de peseta a plecat acasă cu un prăjitor de sandvişuri.

După schimbarea monedei naţionale, spaniolii au avut la dispoziţie trei luni pentru a-şi valorifica resursele de peseta. De altfel, banii mai pot fi schimbaţi şi astăzi la Banca Spaniei. Din estimările oficiale se pare că echivalentul a 1,7 miliarde de euro în peseta nu au fost recuperaţi de banca naţională a Spaniei după introducerea Euro.

Comercianţii din Mugardos speră să atragă măcar o parte a acestei resurse pentru a-şi resuscita afacerile. În acelaşi timp, Banca Spaniei estimează că jumătate din suma lipsă în pesetas nu va fi recuperată niciodată, în pofida valorii foarte mari.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 790: Blinken, vizită surpriză la Kiev

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a sosit în această dimineaţă la Kiev pentru o vizită surpriză care ar trebui să-i liniştească pe ucraineni cu...

Rata inflației scade din nou, în timp ce prețurile continuă să crească

Rata anuală a inflaţiei a coborât în luna aprilie 2024 la 5,9%, de la 6,61% în martie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au...

Construirea unui loc de parcare la Brașov costă 20.000 de euro, anunță primarul

Construirea unui singur loc de parcare etajat, în Brașov, costă 20.000 de euro, a anunțat primarul municipiului, Allen Coliban. Primarul municipiului Brașov s-a referit la...
Ultima oră
Pe aceeași temă