29.5 C
București
duminică, 2 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDoar 1%, ponderea mobilierului de gradina in productia romaneasca

Doar 1%, ponderea mobilierului de gradina in productia romaneasca

Mobilierul de gradina are o pondere aproape nesemnificativa in productia industriei autohtone de mobila. “Structura sortimentala a acestui tip de mobilier realizat la noi reprezinta doar 1,1% in productia romaneasca de mobila”, a declarat Aurel Rizea, presedintele executiv al Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania. Putinii producatori autohtoni care au inceput sa fabrice si acest gen de mobilier sustin insa ca piata va creste semnificativ in urmatorii ani.

O piata mai buna peste doi ani

“Este o piata care probabil ca va functiona foarte bine anul viitor sau peste doi ani. Oamenii inca nu sunt pregatiti pentru asa ceva. Au investit sume importante in case si vile, dar nu si in gradinile de pe langa acestea”, a apreciat Remus Dobre, managerul unuia dintre producatorii autohtoni de mobilier de gradina. Fabricantii locali cred ca, de fapt, consumatorii romani nu sunt inca obisnuiti cu ideea de a investi si in amenajarea gradinii. “Am incercat repetat anul trecut sa promovam acest tip de mobilier pe piata romaneasca. Nu prea a mers. Exportul, in schimb, a mers si merge bine, chiar daca s-a facut simtita o usoara recesiune. Afara exista deja obisnuinta achizitionarii unor asemenea elemente de mobilier. Oricum, cred ca in cativa ani va merge foarte bine si la noi”, a completat managerul roman.

Marile magazine, invadate de importuri

Pana cand piata locala va ajunge la cote semnificative, iar productia locala va creste, marile magazine de profil sunt invadate cu mobilier de gradina din import. Preturile oscileaza intr-un palier larg, de la mobilierul ieftin din plastic pana la piesele scumpe confectionate din esente de lemn exotic.
Un set din plastic format dintr-o masa ovala cu sase scaune costa in jur de 200 lei noi, iar un scaun simplu din acelasi material se poate cumpara pentru sume cuprinse intre 19 si 22 lei noi. O banca Java costa 560 lei, un scaun din aceeasi serie – 200 lei, o masa din lemn exotic – 400 lei. O banca din lemn lacuit se poate achizitiona pentru 70 lei, iar un set de gradina din acelasi material – 300 lei. Cei care vor sa cumpere o casuta de gradina de 4,5 pe 2 metri vor trebui sa scoata din buzunar 2.700 lei noi (sau 1.300 pentru o casuta de 2,4 pe 1,6 metri). Un gratar pentru barbeque costa intre 900 si 1.100 lei, iar o casuta de joaca pentru copii – 2.000 lei.

Daniel Popa
Daniel Popahttp://daniel-popa
Daniel Popa, sef departament Corespondenti
Cele mai citite

Interviu – Adrian Voican, vicepreședinte ANAT, soluții pentru atragerea turiștilor străini: ,,Să nu aibă barieră de viză, să aibă zboruri directe”

Adrian Voican, vicepreședinte ANAT, a declarat într-un interviu pentru R.L. că România ar putea să atragă mai mulți turiști străini prin faptul că ar...

Arhiepiscopia Romano-Catolică organizează o procesiune care celebrează Taina Sfintei Euharistii

Arhiepiscopia Romano - Catolică de București organizează, în ziua de duminică, 2 iunie 2024, o procesiune cu ocazia Solemnității „Trupul și Sângele Domnului”, care...

Meniul la prânzul din familia Ceaușescu

Despre meniul familiei Ceaușescu s-au spus multe. Ba că era unul elitist, alcătuit din delicatese, ba dimpotrivă, că era unul simplu. În continuare...
Ultima oră
Pe aceeași temă