13.7 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăCum poti ajunge pe lista neagra a datornicilor pentru un card abandonat....

Cum poti ajunge pe lista neagra a datornicilor pentru un card abandonat. Si cum mai poti iesi

» Potrivit legii, bancile nu pot raporta catre Biroul de Credit restante acumulate pe cardurile de salariu. Cu toate acestea, in Romania exista cazuri in care clienti ai bancilor au ajuns la Birou pentru datorii de cateva zeci de lei reprezentand comisioane de administrare a contului.

Sa ajungi in baza de date a Biroului de Credit din cauza ca ai uitat sa platesti comisioanele de mentenanta la un card de debit este, teoretic, imposibil. In practica insa, situatia pare sa fie putin diferita. "Legea (decizia 105/2007 a Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal) este foarte clara in acest sens. La Biroul de Credit se pot raporta doar date negative rezultate din relatiile de creditare ale persoanelor fizice cu banca", explica reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului. La randul lor, cei de la Asociatia pentru Protectia Consumatorului confirma acest fapt adaugand ca s-au confruntat de-a lungul timpului cu mai multe cazuri de acest tip. Clientii au posibilitatea fie sa faca o sesizare catre autoritati, fie, in ultima instanta, sa dea in judecata banca.  Potrivit datelor obtinute de Romania libera, autoritatea pentru supravegherea datelor cu caracter personal a amendat in 2009 un numar de patru banci pentru raportari eronate catre Biroul de Credit.

Nu mai pot lua credite din cauza unui card de salariu
In ciuda prevederilor legale unii clienti ai bancilor au ajuns in Biroul de Credit doar pentru ca au "uitat" de card. Este si cazul Danielei P., o tanara din Iasi. "In anul 2003, studenta fiind, am fost nevoita sa imi fac un card la o banca din Iasi, pe care sa mi se deconteze valoarea biletelor de transport. L-am folosit cateva luni, apoi din lipsa de bani, nu ni s-a mai decontat nimic. In anul 2005 am terminat facultatea, iar de card am si uitat. In anul 2009, in luna iunie, sotul meu a vrut sa faca un credit, pe numele lui, la alta banca, de 5.000 de lei, dar am avut neplacuta surpriza sa fie refuzat pe motivul ca eu figurez la Biroul de Credite cu datorii din data de 31.03.2006. Fara nici un aviz verbal sau scris, abia acum am aflat ca eu datorez fantastica suma de 10 lei", povesteste femeia. Intr-o situatie asemanatoare se afla si A.D., un ilfovean care a avut probleme cu un card de salariu.

 

Pe scurt, barbatul isi incasa remuneratia lunara pe un card la o banca importanta. O data cu schimbarea locului de munca, a notificat banca pentru inchiderea contului aferent si a platit 40 de lei, cat reprezenta taxa de mentenanta pe ultimul an. A primit toate asigurarile ca nu mai are nici o legatura contractuala cu banca respectiva, dar, dupa un an, cand a intentionat sa ia un credit de la o alta banca, a aflat ca figureaza in baza de date a Biroului de Credit cu o restanta de fix 40 de lei.

» Cine poate opera modificari in Biroul de Credit
Biroul de Credit este o entitate privata care are ca actionari bancile locale si care isi desfasoara activitatea in baza unei decizii a Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP). Potrivit legii, la Biroul de Credit pot fi inregistrate "informatiile referitoare la intarzierile la plata a obligatiilor decurgand din relatiile de  creditare a persoanelor fizice". La Birou ajung datoriile mai vechi de 30 de zile si mai mari de 10 lei, iar persoana este inregistrata timp de 4 ani. Exista doua cai prin care o persoana poate fi stearsa din baza de date: la solicitarea bancii creditoare sau in urma unei reclamatii catre ANPC sau ANSPDCP.

 Reprezentantii Protectiei Consumatorului ne-au informat ca au posibilitatea, prin lege, de a solicita excluderea unei persoane din Biroul de Credit si ca au si facut-o in cateva situatii. Este nevoie insa ca respectivul client sa faca o plangere si sa aduca dovezile necesare. ANSPDCP are in plus si puterea de a se autosesiza, iar din 2009 este chiar activa in acest sens. Bancile sustin ca pot solicita eliminarea pe motive cum ar fi neplata ratelor din motive medicale, neplata din cauza unei deplasari in strainatate. Cer dovezi cum ar fi certificatul medical si, dupa cum recunosc, o fac mai degraba ca o exceptie decat ca o regula.

Cele mai citite

Starea de sănătate a lui Robert Fico este una “pozitivă”

Prognoza referitoare la evoluția stării de sănătate a premierului slovac Robert Fico după tentativa de asasinat "este încurajatoare", a declarat sâmbătă ministrul slovac al...

Un șef al Poliției de Frontieră Galați ar fi implicat într-un scandal sexual cu o adolescentă de 14 ani

Un șef al Poliției de Frontieră Galați ar putea fi implicat într-un scandal sexual în care apare o adolescentă. Autoritățile au declanșat o anchetă...

Tragedie la Marea Neagră! O navă s-a scufundat. Trei persoane sunt date dispărute

Sâmbătă dimineață, o navă sub pavilion tanzanian s-a scufundat în Marea Neagră, la 26 de mile marine de Sf. Gheorghe, anunță Autoritatea Navală Română....
Ultima oră
Pe aceeași temă