13.2 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăCum îţi poţi calcula economia de energie, dacă înlocuieşti becurile, cu LED-uri

Cum îţi poţi calcula economia de energie, dacă înlocuieşti becurile, cu LED-uri

Societatea Electromagnetica a lansat o aplicaţie online prin care orice proiectant, designer sau beneficiar poate compara câtă energie consumă o clădire dacă este iluminată cu becuri obişnuite şi cât consumă dacă sunt folosite LED-urile.

Pe scurt: pe site-ul www.electromagnetica-led.ro se completează online un formular în care sunt introduse datele tehnice ale proiectului şi ale celor două tipuri de iluminat (LED şi sistem vechi, becuri cu filament/ fluorescente), inclusiv preţul de cumpărare al acestora şi apoi se apasă butonul „Calculează”.

Aplicaţia dă ca rezultate timpul de amortizare a investiţiei, economia de energie şi de mentenanţă, precum şi reducerea emisiilor de dioxid de carbon -în cazul LED-urilor.

 „Iluminatul cu LED reprezintă o soluţie sigură de eficientizare a cheltuielilor, dar şi un comportament responsabil, în acord cu mediul înconjurător. Randamentul sistemelor de iluminat cu LED-uri este de peste 92%,, iar acest lucru este foarte important, deoarece energia reactivă pe care o plătim este foarte scumpă” – a declarat Eugen Scheusan, Director General Electromagnetica.

Preţurile de achiziţie ale lămpilor cu LED sunt însă mai mari decât pentru celelalte sisteme.

Acest lucru este compensat de durata de viaţă foarte mare a LED-urilor, faţă de a becurilor obişnuite. Astfel, o lampă cu LED funcţionează 50.000 de ore, în timp ce  un bec cu filament doar 500 – 1.000 de ore, iar unul fluorescent maximum 5.000 de ore. În acest context, dacă este folosită 12 ore din 24, o astfel de lampă pe LED poate „trăi” şi 10 ani.

Cele mai citite

Ciolacu laudă primarii și președinții de Consilii Județene pentru stabilitatea țării

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că stabilitatea este asigurată de primari și președinții de Consilii Județene, nu de premieri, care se schimbă frecvent. Șeful...

Criză de teste de sarcină în localitățile rămase fără păcănele

Ilustrație: Marian Avramescu Legea prin care a fost interzisă prezența păcănelelor în localitățile cu mai puțin de 15.000 de locuitori se poate dovedi o...

David Cameron subliniază situația diferită a Regatului Unit față de SUA în privința livrării armelor către Israel

Ministrul britanic de externe David Cameron a declarat joi că Regatul Unit se află într-o situaţie diferită de cea a Statelor Unite în ceea...
Ultima oră
Pe aceeași temă