16.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăCum dăm drumul celor 20 de miliarde de euro blocate în economie?

Cum dăm drumul celor 20 de miliarde de euro blocate în economie?

Volumul plăţilor neefectuate în timp util în economia românească atinge nivelul de 90 miliarde lei. Consultanţii fiscali propun eliminarea problemei în patru paşi.

 
Companiile de stat din România sunt responsabile pentru aproape o treime din volumul total al întârzierilor la plată existente în economia românească, se arată în raportul Consiliului Fiscal pe 2011. Potrivit acestei instituţii, un număr de 645 de companii de stat datorează nu mai puţin de 28 de miliarde de lei, respectiv 31,2% din volumul total al arieratelor din economie. Cifrele indică faptul că volumul total al arieratelor atinge 89,7 miliarde lei, adică 15% din PIB.

Limitarea arieratelor este unul din principalii indicatori  neîndepliniţi de România în cadrul actualului acord preventiv semnat cu FMI. Pentru mediul de afaceri, situaţia este dezastruoasă. Conturile unor firme ce au de încasat bani de la stat sunt blocate de Fisc deoarece acestea nu îşi achită datorii la buget de câteva ori mai mici decât sumele pe care trebuie să le primească.

Eliminarea arieratelor, în patru paşi

Consultantul fiscal Gabriel Biriş, de la firma Biriş&Goran, propune extinderea în zona creanţelor comerciale a sistemului de compensare existent în cazul creanţelor fiscale. Ultimul presupune că, dacă o firmă trebuie să încaseze bani, să zicem, în contul TVA de rambursat, iar pe de altă parte trebuie să verse bani pentru un alt impozit, ea îşi poate regulariza cu Fiscul aceste obligaţii. Avocatul Biriş consideră că ar fi utile clarificări ale prevederilor legale referitoare la cesionarea creanţelor fiscale. „Efectul va fi imediat, arieratele vor scădea peste noapte, iar piaţa va primi un balon de oxigen”, promite el. Un al doilea pas necesar este scurtarea termenelor de plată a facturilor către stat. Consultantul propune introducerea unui termen obligatoriu de plată a facturilor de 15 zile. „Actualele termene de plată, de luni sau poate chiar ani, generează inflaţie, corupţie şi mai ales blocaj economic”, spune el.

O a treia propunere se referă la „băieţii deştepţi” ai plăţilor între firme. În prezent, creditorii sunt mai puţin apăraţi decât sunt chiar debitorii. Biriş dă exemplul unei firme care are de recuperat bani de la un debitor. „Dacă un client nu îţi plăteşte şi nu ai fost suficient de diligent ca să îndeplineşti condiţiile pentru procedura somaţiei la plată, procesul poate dura cel puţin un an. În acest timp, clientul tău a dispărut sau nu mai are nimic în firma respectivă. Îi ceri insol­venţa – alte câteva luni. Dacă însă clientul tău vrea să se pună sub protecţia legii insolvenţei, termenul de judecată a cererii este de 5 zile”, arată el. Biriş acuză că există în România un „model de business construit pe neplata datoriilor” care parazitează economia.

O a patra propunere se referă la plata TVA. În prezent, cel care produce valoarea adăugată trebuie să achite TVA facturată la stat chiar dacă nu a fost plătit.  „Firma care nu îşi achită factura îşi va deduce însă TVA, ba chiar i se va şi rambursa de către stat, dacă doreşte”, afirmă consultantul. Recent, Guvernul a anunţat intenţia sa de a modifica legis­laţia astfel încât TVA să trebuiască plătită doar la momentul încasării facturii, solicitare veche a mediului de afaceri.

Cele mai citite

Europa League: Leverkusen, aproape de finală. Remiză în meciul dintre Marseille și Atalanta

Noua campioană a Germaniei Bayer Leverkusen este cu un pas în finala Europa League, după ce a învins-o în deplasare pe AS Roma cu...

Olympiakos Pireu și Fiorentina, cu un pas în finala Europa Conference League

Olympiakos Pireu și Fiorentina sunt favorite la calificarea în finala ediției din acest an a Europa Conference League, după ce s-au impus, joi seară,...

Directorul general Dorin Tudora a mărit salariile doar angajaților PNL

În ultima ședință a Consiliului de Administrație de la Conpet SA Ploiești, de la sfârșitul lunii aprilie 2024, directorul general Dorin Tudora, impus...
Ultima oră
Pe aceeași temă