20 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăCum au câştigat grecii cursa pentru locul 3 între băncile româneşti

Cum au câştigat grecii cursa pentru locul 3 între băncile româneşti

Fuziunea grupurilor Alpha Bank şi EFG Eurobank va crea, sub denumirea Alpha Eurobank, una dinte cele mai mari 25 de bănci europene. Capitalizarea noului grup va fi de 146 de miliarde de euro, adică – de exemplu –  de două ori mai mult decât capitalul tuturor băncilor româneşti.

La nivel local, Alpha Bank, de pe locul 8 şi Bancpost (deţinută de Eurobank), de pe locul 9, vor avea împreună o cotă de piaţă de 10,2% (din datele disponibile la sfârşitul lui 2010), ceea ce va propulsa noua bancă direct pe locul al treilea. Cifra este depăşită doar de BCR (20%) şi BRD (14%). Urmează Banca Transilvania, Raiffeisen şi CEC (câte 6,3%) apoi Unicredit (6%) şi Volksbank (5,8%).

Aceasta nu este prima încercare de-a crea o bancă în stare să concureze cu BRD, aflată pe locul al doile. Dubla fuziune dintre Banca Ion Ţiriac, HVB şi apoi – la nivel internaţional – Unicredit, părea să adune pe hârtie aproape o zecime din piaţă. Însă în timpul procesului de fuziune cele trei bănci au pierdut cotă de piaţă, mai ales în favoarea agresivelor bănci greceşti şi a Volksbank.

O altă potenţială fuziune în măsură să pună în pericol chiar locul al doilea a fost cea discutată anul trecut între băncile austriece Raiffeisen şi Volksbank, care împreună ar fi strâns o cotă de piaţă de peste 12%. Discuţiile au eşuat însă, iar diviziile Volksbank din Europa de Est au fost cumpărate de ruşii de la Sbarbank, cu excepţia celei din România, care încă mai caută cumpărător.

Tot o negociere eşuată este cea de la începutul acestui an dintre Alpha Bank şi National Bank of Greece, cel mai mare grup bancar elen, care deţine în România Banca Românească. National Bank of Greece ar putea face în viitor obiectul unor fuziuni, la fel ca şi celelalte bănci greceşti prezete în România: Piraeus, ATE Bank (cele două au discutat deja o posibilă fuziune), Marfin sau Emporiki.

Fuziunea Alpha Bank cu EFG Eurobank va fi benefică pentru sistemul bancar românesc pentru că va crea o bancă mare şi puternică, care va putea acorda mai multe credite şi oferi depozite mai sigure, a declarat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR. “Fuziunea este 100% în beneficiul sistemului bancar românesc. Pe noi ne interesează să avem bănci mari şi puternice. Pentru populaţie, o bancă mare şi puternică poate acorda mai multe credite şi poate oferi depozite mai sigure”, a spus Vasilescu, citat de Mediafax. Vasilescu a precizat că la nivelul băncilor-mamă fuziunea va avea loc la jumătatea lunii decembrie, însă nu a dorit să avanseze un termen privind fuziunea subsidiarelor din România. “Formalităţile privind fuziunea celor două bănci în România nu vor fi dificile, având în vedere că va exista un singur acţionar”, a mai spus oficialul BNR.

Consiliile de administraţie ale EFG Eurobank şi Alpha Bank au aprobat luni fuziunea celor două bănci, care vor forma cea mai mare instituţie de credit din Grecia şi din Europa de Sud-Est, actualii acţionari ai Alpha Bank urmând să deţină 57,7% din viitorul grup, iar cei ai Eurobank 42,5%. Fuziunea dintre cele două bănci va crea un grup bancar plasat pe poziţia a treia în România, cu un sold al creditelor de 6,937 miliarde euro, un venit înainte de provizionare de 274 milioane euro şi 466 de sucursale, potrivit unei prezentări a celor două instituţii de credit.

Lucian Davidescu
Lucian Davidescuhttp://lucian-davidescu
Lucian Davidescu, sef departament
Cele mai citite

Nicușor Dan: Gabriela Firea are toate şansele să câştige Primăria Capitalei

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi că Gabriela Firea are toate şansele să câştige Primăria Capitalei, el precizând că sunt alegeri într-un singur...

CE va susține o investiţie de aproape 17 milioane de euro pentru extinderea infrastructurii de apă şi canalizare din judeţul Gorj

Comisia Europeană a aprobat o investiţie de aproape 17 milioane de euro din Fondul de Coeziune pentru extinderea infrastructurii de apă şi canalizare din...

Interviul lui Volodimir Zelenski – bombă cu ceas pentru Occident

Se apropie Summitul aniversar al NATO de la Washington, din 9 -11 iulie 2024. Se împlinesc 75 de ani de la înființarea Alianței militare. Liderul de...
Ultima oră
Pe aceeași temă