13.4 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăCum arată cele mai optimiste şi cele mai pesimiste prognoze ale leului?

Cum arată cele mai optimiste şi cele mai pesimiste prognoze ale leului?

Leul ar putea atinge pentru sfârşitul acestui an chiar şi temporar cursul de 5 lei la euro, afirmă bancherii de la ING. Mai optimişti, bancherii BCR menţionează un curs de 4,6 lei la euro.

Incertitudinile de pe scena politică, lipsa oricăror semnale privind direcţia economică ce va fi urmată de România, perspectiva de continuare a disputelor dintre partide în ultimele luni, toate acestea având loc într-un contex economic şi financiar dificil pentru Europa, sunt factorii ce vor determina o slăbire în continuare a monedei naţionale, apreciază analiştii ING Bank. Ei şi-au revizuit în sens negativ estimările privind evoluţia leului, anticipând un curs de 4,85 lei pe euro pentru sfârşitul acestui an, şi nu exclud atingerea temporară a pragului de 5 lei pe euro, pe fondul tensiunilor politice şi crizei din zona euro. Anterior, în luna iunie, analiştii băncii estimau că leul avea să încheie anul la un curs de 4,6 lei pentru un euro.

Cearta politică a depăşit aşteptările          

„Iminentele alegeri generale şi o administraţie care a pierdut sprijin semnificativ au pregătit terenul pentru creşterea tensiunilor de pe scena politică, dar, după cum o arată pieţele financiare, evenimentele recente au depăşit serios majoritatea aşteptărilor. O serie continuă de scandaluri politice sugerează că regulile din România sunt fluide şi că agendele politice nu ţin cont de cele economice”, afirmă analistul Vlad Muscalu de la ING.

Situaţia de pe piaţa valutară şi cea a obligaţiunilor de stat sugerează că sentimentul investitorilor variază între incertitudine ridicată şi temeri că perspectivele ţării „se întunecă rapid”, toate acestea în timp ce Europa trece printr-o dezintermediere în sectorul bancar.

ING precizează că nu există semnale că tensiunile politice vor lua sfârşit prea curând, din moment ce majoritatea „întrebărilor politice importante” – cum vor arăta viitorul parlament şi viitorul guvern, care va fi viitoarea strategie economică – nu vor primi răspuns până în primul trimestru al anului viitor.

În plus, banca centrală pare „tot mai flexibilă” în privinţa tolerării mişcărilor pe piaţa valutară, afirmă ING. Banca anticipează că presiunile de pe pieţele financiare s-ar putea accentua o dată cu apariţia datelor economice pentru ultima perioadă.

BCR: Leul va reîncepe să urce în 2013

ING vede cursul de schimb la 4,9 lei pe euro la sfârşitul primului trimestru al anului viitor, respectiv 4,8 lei pe euro la jumătatea anului 2013.

Pe de altă parte, analiştii BCR estimează, într-un raport recent, că leul va încheia acest an la 4,6 lei pe euro, ca urmare a perioadei de instabilitate politică şi presiunilor externe, dar va reveni în urcare în prima parte a anului viitor şi va finaliza semestrul întâi la 4,47 lei pe euro.

Devalorizarea leului nu este însă în linie cu evoluţiile celorlalte monede din regiune.

Potrivit datelor prezentate ieri de către BNR, în raportul asupra inflaţiei, zlotul a recuperat în ultimele două luni 10% din căderea sa de 20% survenită după decembrie 2010, forintul aproximativ 7%, iar coroana cehă 2%. 

Cele mai citite

VIDEO. Ana Porgras, OUT de la Survivor. Vedeta a primit mii de euro de la PRO TV

Ana Porgras a fost nevoită să părăsească competiția „Survivor All Stars” în ediția difuzată pe 2 mai la PRO TV, după ce a suferit...

Clienții români ai armatei private a Lukoil

Rușii de la Lukoil desfășoară în România o ”armată privată” mascată sub forma unei companii de protecție și pază, Traun Guard HMS, fostă...

Directorul general Dorin Tudora a mărit salariile doar angajaților PNL

În ultima ședință a Consiliului de Administrație de la Conpet SA Ploiești, de la sfârșitul lunii aprilie 2024, directorul general Dorin Tudora, impus...
Ultima oră
Pe aceeași temă