16.3 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăCu cât vor senatorii din Comisia pentru Muncă să majoreze alocaţiile pentru...

Cu cât vor senatorii din Comisia pentru Muncă să majoreze alocaţiile pentru copii

Senatorii din Comisia de Muncă au dezbătut, marţi, o propunere legislativă de majorare a alocaţiei pentru copii de la 42 la 200 de lei, hotărând să amâne votul pentru a o putea invita pe ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, astfel încât să poată fi stabilit cuantumul ce poate fi suportat din buget, transmite Mediafax.

Comisia a dezbătut propunerea legislativă de modificare a Legii 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii în sensul majorării acesteia de la 42 lei la 200 lei pentru copiii cu vârste cuprinse între doi şi 18 ani, precum şi pentru tinerii care au împlinit deja vârsta de 18 ani dar care nu au finalizat încă studiile liceale sau profesionale.

Membrii Comisiei au decis să amâne cu două săptămâni votul privind propunerea legislativă pentru a o invita la dezbateri pe ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, astfel încât să poată fi stabilit cuantumul ce poate fi suportat din bugetul de stat.

Preşedintele Comisiei, Liviu Pop, a precizat, în timpul dezbaterilor, că senatorii din Comisia pentru buget, care este comisie coraportoare, au întocmit deja un raport de respingere a propunerii.

Pop a susţinut, la dezbaterile de marţi, că este necesară diferenţierea cuantumului alocaţiei de stat pentru copii în funcţie de vârsta sau de numărul acestora, el adăugând că, păstrând o alocaţie “fixă”, Ministerul Muncii arată că “nu scapă de comunism”.

“Am semnat această iniţiativă şi o susţin pentru că de 23 de ani Ministerul Muncii nu scapă de comunism. Prea mult conservatorism în zona Ministerului Muncii, indiferent de ce guvern a fost. Am rămas încorsetaţi în egalitatea pentru toţi”, a afirmat acesta.

Senatorul social-democrat a precizat că România este printre ultimele trei state din Uniunea Europeană care oferă prin alocaţii “sumă fixă pe copil”.

“Avem astfel două variante pe care le putem stabili cu Guvernul: sau modificăm alocaţia în funcţie de numărul de copii sau o modificăm în funcţie de tranşele de ani, pentru că dacă vom merge pe sistemul comunist – indiferent câţi copii sunt, indiferent cât de mari sunt, aceeaşi sumă de bani – nu o să reuşim niciodată să mişcăm această alocaţie”, a mai spus Liviu Pop.

În expunerea de motive la proiect, iniţiatorii menţionează că un copil român primeşte o alocaţie în valoare de aproximativ 7 euro, adică “de 35 de ori mai mică decât alocaţia unui copil din statele UE, care beneficiază în medie de 210 euro”.

“În timp ce, în România, cuantumul indemnizaţiei lunare este acelaşi pentru toţi copiii, în ţările dezvoltate, alocaţia reprezintă între 8 şi 15 la sută din salariul mediu lunar al unui părinte”, mai arată iniţiatorii.

Cele mai citite

Accident grav pe DN 1, între un autoturism și un camion

Două persoane au decedat, iar alte două au fost rănite, în urma unui accident rutier produs în această dimineaţă pe DN 1, în localitatea...

Primar din Buzău și mai mulți funcționari, cercetați penal pentru fals în înscrisuri oficiale

Vasile Săcuiu, primarul PSD al comunei Scorțoasa din județul Buzău, este în centrul unei anchete penale alături de mai multe persoane din cadrul...

Trei scenarii pentru Europa

Alegerile europarlamentare din iunie 2024 sunt cruciale pentru viitorul Europei. Există cel puțin trei blocuri de partide care se bat pentru câștigarea puterii în...
Ultima oră
Pe aceeași temă