13.4 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăCrestere de 64% pentru fondurile deschise de investitii

Crestere de 64% pentru fondurile deschise de investitii

Dupa cum era de asteptat inca din luna anterioara, in luna octombrie fondurile deschise de actiuni in special, dar si cele diversificate au recuperat in mod spectaculos tot decalajul inregistrat fata de inceputul anului. Din punct de vedere al evolutiei activelor nete cumulate pe total OPCVM, luna raportata consemneaza un nivel de peste 558 milioane lei, ceea ce reprezinta o crestere cu 4,7% fata de luna anterioara si cu peste 64% fata de inceputul anului.

Fondurile monetare, subscrieri de peste 18 milioane lei

In luna octombrie, cele doua fonduri monetare inregistreaza performante apropiate, adica de 0,6% la FDI Simfonia si 0,5% la FDI Bancpost Plus. Asemanarile insa se opresc aici deoarece, spre deosebire de Simfonia 1, care reuseste sa inregistreze un nivel de intrari nete de capital pozitiv, si anume peste 1,5 milioane lei, intrarile nete de capital inregistrate de FDI Bancpost Plus nu depasesc nivelul de 25 mii lei.

Fondurile de obligatiuni, in scadere

In luna octombrie, datorita unor cereri de rascumparare semnificative, activele nete ale fondurilor din aceasta categorie, cu exceptia FDI Europa Obligatiuni, au inregistrat scaderi care pe total categorie reprezinta -15,6% fata de luna anterioara. Privita pe fiecare fond in parte, evolutia activelor nete, chiar daca negativa, este extrem de variata. Astfel, FDI Stabilo, dupa o apreciere substantiala a activului net in luna septembrie, coboara la finele lunii octombrie la -84%; FDI Tezaur inregistreaza o diminuare a activului net de 13,4%, iar FDI Vanguard de 15,7%.

Fondurile diversificate, cele mai mari active nete

Urmarind evolutia activelor nete, se constata ca in luna raportata toate fondurile din aceasta categorie inregistreaza cresteri de active nete, semnificative fiind cele inregistrate de: FDI Raiffeisen Benedit cu 14,4% si FDI Star Focus cu 11%, celelalte fonduri inregistrand cresteri de active nete cuprinse intre 8,4% la FDI Bancpost Active si 0,8% la FDI Integro.

Fondurile de actiuni, 14,5% cresterea medie a activelor

Cu o atractivitate sporita parca si mai mult, prin intrarea pe piata luna trecuta a primului fond de index, categoria fondurilor de actiuni continua sa mentina la cote ridicate nivelul de interes manifestat de investitori si acest lucru devine extrem de vizibil daca privim nivelul intrarilor nete de capital, care a fost de peste 9 milioane lei (2,5 milioane euro), dar si cresterea medie de active nete care, in luna octombrie, a fost de 14,5%. Din cele sapte fonduri cu istorie mai mare de 12 luni, unul singur realizeaza o performanta de peste 33% pe acest interval si este vorba de FDI Active Dinamic, urmat cu 29,8% de FDI Omninvest si 27,3% la FDI Napoca.

Cele mai citite

Astăzi este Vinerea Mare, ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit. Tradiții și obiceiuri

Astăzi este Vinerea Mare, ziua în care Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos, a fost răstingnit pe cruce și a fost dus în mormânt. Conform...

Germania și aliații acuză Rusia de atacuri cibernetice de amploare

Germania a acuzat Rusia că a lansat atacuri cibernetice asupra firmelor sale de apărare și aerospațiale, precum și asupra unor ținte din alte țări,...

Rusia – Ucraina, ziua 779: Kremlinul spune că declarațiile lui Macron sunt parte a unei tendințe periculoase

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a descris astăzi comentariile recente ale preşedintelui francez Emmanuel Macron despre o posibilă intervenţie a Franţei în...
Ultima oră
Pe aceeași temă