22.4 C
București
vineri, 7 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCrestere considerabila in sectorul bancar

Crestere considerabila in sectorul bancar

Sedinta de tranzactionare de marti a prilejuit o evolutie descendenta din partea societatilor de investitii financiare (BET-FI inregistrand o corectie de 3,20%) si o crestere considerabila in sectorul bancar.
Reluarea tranzactionarii actiunilor Bancii Transilvania a avut ca efect o crestere remarcabila a cotatiei. Pe fondul celei mai bune lichiditati din acest an (valoarea tranzactiilor depasind 15 milioane RON) TLV a urcat pana la cel mai ridicat nivel din ultimele patru luni si jumatate, atingand pretul de 1,15 lei. Inchiderea s-a realizat insa ceva mai jos, la 1,14 lei, ceea ce echivaleaza cu o crestere de 3,64% comparativ cu ultimul pret de tranzactionare anterior suspendarii companiei de la tranzactionare pentru desfasurarea AGA.
BRD-Groupe Societe Generale continua la randul sau raliul ascendent. Cotatia a urcat astazi pentru cea de-a 10-a sedinta la rand, castigand 2,62% si incheind la 23,5 lei, dupa ce la un moment dat atinsese nivelul record de 23,6 lei. Aceasta serie crescatoare, care a condus pana acum la o apreciere de peste 14%, ne face sa ne asteptam din ce in ce mai mult la manifestarea unor corectii sau cel putin la o plafonare pe termen scurt.
Remarcam si pentru astazi realizarea a trei tranzactii pe piata deal cu actiuni emise de Flamingo International, in valoare totala de 10,6 milioane de lei, dupa ce pentru cea de ieri am fost informati ca a fost vorba de o vanzare din partea Flanco Holding.
Nu numai sectorul bancar a avut o zi de crestere importanta la bursa, ci si cel petrolier. Astfel, ambele companii petroliere au consemnat cresteri importante, care au fost impartasite si de companiile din domeniile conexe.
Singurul sector mai important de la bursa care a avut scaderi importante astazi a fost cel al SIF-urilor. In cazul sau scaderea a fost declansata de convocatorul pentru AGA transmis de SIF1 Banat- Crisana si care le-a provocat investitorilor o surpriza neplacuta si o dezamagire. Piata anticipa ca si anul acesta, la fel ca si in 2006, SIF1 Banat Crisana va propune utilizarea profitului net obtinut pentru o majorare de capital social. Anul trecut, aceasta majorare nu a putut insa sa fie aprobata de AGA din cauza lipsei de cvorum. Totusi, investitorii s-au asteptat ca SIF1 sa incerce aceeasi varianta si acum. Faptul ca pe convocatorul transmis propunerea a fost de distribuire de dividende, si nu de majorare de capital social a facut ca investitorii sa prefere sa-si diminueze investitiile in SIF-uri si, ca atare, presiunea pe vanzare astfel creata sa impinga cotatiile pe un trend descendent.

Iulian Panait
Iulian Panaithttp://iulian-panait
Iulian Panait - analist KTD Invest
Cele mai citite

Federația Română de Sumo e gata să găzduiască dezbaterea dintre Șoșoacă și Piedone

Ilustrație: Marian Acramescu Chiar în ultimele ore ale campaniei electorale pentru alegerile locale am putea avea parte și de prima dezbatere între doi candidați...

Federația Română de Sumo e gata să găzduiască dezbaterea dintre Șoșoacă și Piedone

Ilustrație: Marian Acramescu Chiar în ultimele ore ale campaniei electorale pentru alegerile locale am putea avea parte și de prima dezbatere între doi candidați...
Ultima oră
Pe aceeași temă