20.6 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăContractele din energie - Cine va fi mai deştept: statul sau „băieţii"?

Contractele din energie – Cine va fi mai deştept: statul sau „băieţii”?

Sub presiunea Fondului Monetar Internaţional (FMI), Hidroelectrica a anunţat încă de anul trecut că va rezilia toate contractele încheiate în afara bursei de energie OPCOM, în cel mai scurt timp.

Guvernanţii se angajaseră în faţa FMI ca, până la 31 decembrie 2011 să trimită firmelor implicate preavize de anulare a tuturor contractelor bilaterale ale Hidroelectrica.

Notificări reluate

Oficialii Hidroelectrica au transmis, în decembrie, că notificările privind intenţiile de reziliere au fost trimise, iar înţelegerile „vor fi reziliate la primul termen posibil”. Rezultatul acestui demers: doar trei contracte reziliate de vânzare directă a energiei, la SNLO, Salrom şi CLMB Patinoar Braşov. O altă companie, Luxten Lightning a ales să renunţe la acord.

În ultima scrisoare de intenţie, urmarea misiunii de evaluare condusă de Jeffrey Franks la Bucureşti, din ianuarie -februarie, FMI dă practic un ultimatum şi fixează termenul de 15 februarie, pentru renegocierea contractelor bilaterale. În schimb, după scurgerea şi acestui ultim termen, autorităţile române, prin Ministerul Economiei a anunţat că nu au ajuns la o înţelegere cu beneficiarii contractelor bilaterale, în principal, aceştia neacceptând majorarea preţurilor.

Ministrul Economiei a avansat o nouă dată, 23 februarie pentru a anunţa dacă contractele pot fi anulate şi a spus că are chiar un plan de rezervă.

Fie că este secretizat sau nu, orice contract comercial poate fi reziliat, spune senatorul Dan Şova, care susţine că reţinerea oficialilor care invocă eventuale despăgubiri ce ar fi plătite de stat nu este întemeiată.

„Orice contract poate fi reziliat”

„Nu ştim încă sigur dacă discutăm de contracte secretizate sau nu, dar fiind vorba de bani publici trebuie asigurată transparenţa şi dacă e cazul aceste contracte trebuie desecretizate. Fiind vorba de contracte comerciale, acestea pot fi reziliate sau renegociate.

În plus, trebuie reeţinut că eventualele despăgubiri ce vor fi solicitate nu pot depăşi anumite limite, ele trebuie să fie în concordonţa cu profiturile pe care le-ar fi obţinut cel ce se consideră nedreptăţi”, susţine Dan Şova.
De asemenea, şi avocatul Antonie Popescu declară că demersurile autorităţilor care acum au trimis trimis documentele pentru analiză la Ministerul Justiţiei este o tergiversare a deciziei finale care trebuie luată pentru rezilierea contractelor cu „băieţii deştepţi”.

„Ministerul Justiţiei nu e instanţă, nu poate desfiinţa contracte. Este evident că se tot amână luarea deciziei finale de reziliere a contractelor cu „băieţii deştepţi” din energie”, a declarat Antonie Popescu.
Pierderile Hidroelectrica din contractele cu „băieţii deştepţi” din energie ajung la aproape 300 de milioane de euro pe an.

Cele mai citite

Mircea Geoană critică dur sistemul de vot din România: Este cel mai primitiv din toată Europa

Sistemul de vot din România este cel mai primitiv din toată Europa a declarat, sâmbătă, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, la Congresul...

Premierul slovac, Robert Fico, este stabil, dar în stare gravă

Premierul slovac, Robert Fico, împușcat acum trei zile, este în continuare în stare gravă, potrivit stirileprotv.ro. Oficialul a fost operat, din nou, vineri. Între timp,...

Starea de sănătate a lui Robert Fico este una “pozitivă”

Prognoza referitoare la evoluția stării de sănătate a premierului slovac Robert Fico după tentativa de asasinat "este încurajatoare", a declarat sâmbătă ministrul slovac al...
Ultima oră
Pe aceeași temă