21.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăClauzele acordului cu FMI

Clauzele acordului cu FMI

Ţara noastră va primi cele 5 miliarde de euro din noul acord preventiv cu FMI şi UE dacă economia ar putea scădea cu 0,5% în 2011, iar avansul din 2012 se va limita la 3,5%, faţă de o proiecţia de creştere cu 5,9% pe doi ani, potrivit agenţiei Mediafax.

Totuşi, România ar putea primi anul acesta peste 2 miliarde de euro, dacă ţara noastră va lua calea scenariululi pesimist întocmit de specialiştii FMI.

“Dacă riscurile privind finanţarea şi creşterea economică se vor materializa, autorităţile ar putea avea nevoie să tragă bani în cadrul noului acord. În cadrul scenariului de stress realizat de oficiali, majorarea riscurilor percepute duce la reducerea investiţiilor străine directe şi gradul de reînnoire a datoriilor externe ale sectorului privat se va reduce sub 100% întrucât băncile îşi vor repatria unele resurse, iar corporaţiile vor avea un acces mai redus la finanţarea externă. De asemenea, o revenire mai slabă a zonei euro ar afecta exporturile. Creşterea economică va scădea cumulat cu 3 puncte procentuale în 2011-2012 comparativ cu scenariul de bază. Intrări de capital mai mici ar genera nevoi suplimentare de finanţare externă de 5 miliarde de euro, care ar fi acoperită prin tranşe de la FMI şi UE”, potrivit celui de-al şaptelea raport de evaluare al acordului stand-by.

Potrivit previziunilor FMI, economia României va creşte cu 1,5% în acest an şi cu 4,4% în 2012, iar deficitul de cont curent se va situa la 5% din PIB şi, respectiv, 5,1% din PIB. Rezervele internaţionale vor creşte de la 36 miliarde de euro în 2010 la 40,4 miliarde de euro în acest an şi la 43,4 miliarde de euro în 2012.

FMI a calculat şi un scenariu de risc, potrivit căruia economia va scădea în acest an cu 0,5% şi va avansa în 2012 cu 3,5%, în contextul în care deficitul de cont curent se va adânci la 6% din PIB şi, respectiv, 5,9% din PIB. Totodată, rezervele internaţionale ar avansa mult mai lent, la 37,9 miliarde de euro în acest an şi la 39,1 miliarde de euro în 2012.

Nu ne aşteptăm ca România să se confrunte cu nevoi de finanţare a balanţei de plăţi în 2011 şi 2012, dar riscurile financiare se menţin.

FMI previzionează că România va înregistra anul viitor un surplus de finanţare de 1,5 miliarde de euro.

Totuşi, potrivit scenariului pesimist al FMI, România ar putea avea un deficit de finanţare de 6,2 miliarde de euro în acest an şi de 1,4 miliarde de euro în 2012, în contextul unor investiţii străine directe însumate pentru cei doi ani de doar 5,1 miliarde de euro.

În acest scenariu, România ar primi în acest an 2,4 miliarde de euro de la FMI, 1,9 miliarde de euro de la Comisia Europeană şi 1,9 miliarde de euro de la Banca Mondială, IFC, BERD şi BEI. Totodată, statul ar apela în 2012 la 1,4 miliarde de euro de la FMI şi CE.

Board-ul FMI a aprobat, la finele lunii martie, ce termenii noului acord încheiat cu România, de tip preventiv, care a început la 31 martie. Noul acord de tip preventiv, încheiat pentru doi ani, are o valoare de 3,09 miliarde DST (3,46 miliarde de euro la cursul actual), respectiv 300% din cota pe care o are România la FMI. Acordul va fi însoţit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde de euro de la Uniunea Europeană şi de un împrumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondială.

Cele mai citite

Loviturile Rusiei asupra regiunii ucrainene Harkov au făcut cel puțin 11 morți

Rusia a lovit duminică o stațiune aglomerată de la marginea celui de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina și a atacat, de asemenea, satele...

Noua lege a pensiilor. Ce venituri va avea un român care a muncit 35 de ani

Noua lege a pensiilor vine cu metode diferite de calcul a veniturilor persoanelor după retragerea din activitate. Românii care au cotizat timp de 35...

Avertisment al Poliției Române și al Asociației Române a Băncilor

Poliția Română, Directoratul Național de Securitate Cibernetică și Asociația Română a Băncilor atrag atenția, prin intermediul proiectului național de conștientizare Siguranta Online, cu privire...
Ultima oră
Pe aceeași temă