20.8 C
București
vineri, 7 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCele mai bune investitii ale ultimei saptamani

Cele mai bune investitii ale ultimei saptamani

Multi dintre cei care au ceva economii se intreaba cum ar putea sa le investeasca. Astfel, cei care au preferat sa joace la bursa si sa cumpere actiuni la societatea UCM Resita au obtinut in ultima saptamana cel mai mare profit, de aproape 11,5%. Totusi trebuie tinut cont ca, pe langa faptul ca acest gen de investitii este unul riscant, actiunile acestei companii listate la Bursa de Valori Bucuresti nu sunt prea lichide, adica nu se tranzactioneaza foarte mult. Pe de alta parte, si investitia in actiunile combinatului chimic Oltchim Ramnicu Valcea s-a dovedit profitabila in ultimele zile, in doar o singura saptamana aceste cotatii crescand cu 11,11%. Motivul acestei cresteri importante este legat de anuntul facut de conducerea combinatului, in cursul ultimei saptamani, privind planurile de dezvoltare ale companiei si investitii semnificative, de un miliard de euro. De altfel, Oltchim Ramnicu Valcea este compania cu cea mai mare lichiditate din top 5 cresteri la BVB pe ultima saptamana. Si plasamentele fonduri deschise de investitii au fost profitabile in ultima saptamana. Investitorii care au optat pentru cumpararea de unitati la fondul deschis de investitii BCR Expert au obtinut in ultimele sapte zile un profit de 4,69%, iar daca au ales fondul de actiuni Omninvest, aveau un plus de 4,23%. Si aici trebuie sa tinem cont de faptul ca fondurile de actiuni au avut scaderi foarte mari in acest an, uneori ajungand la un minus de 20-30%.
La polul opus se afla cele mai proaste investitii ale ultimei saptamani. Acestea s-au dovedit actiunile societatii MJ Maillis, care au adus investitorilor o pierdere bursiera de 14,94%, pe locul al doilea aflandu-se actiunile Carbochim Cluj Napoca, care au scazut cu 11,24%. Dintre fondurile deschise de investitii doar Europa Obligatiuni a raportat o scadere de 1,44%. Nici investitiile in domeniul monetar nu au fost mai atractive, aprecierea leului din ultimele zile aducand o scadere de 2,01% pentru francul elvetian, de 2,27% in cazul euro si de 2,97% la dolarul american. De asemenea, nici investitia in aur nu a fost rentabila, astfel ca gramul de metal scump a pierdut 1,78% din valoare in ultima saptamana.

Topul celor mai mari cresteri ale fondurilor deschise de investitii in saptamana 7-11 aprilie:

1. BCR Expert 4,69%
2. Omninvest 4,23%
3. BCR Dinamic 3,60%
4. Napoca 2,89%
5. BT Maxim 2,72%

Top cresteri la BVB, in saptamana 7 –11 aprilie
1. UCM Resita SA (UCM) 11,43%
2. Oltchim (OLT) 11,11%
3. Mechel Targoviste SA (COS) 6,19%
4. Armatura (ARM) 5,26%
5. Vrancart SA (VNC) 5,00%

Mai multe informatii financiare si bursiere puteti gasi pe www.romaniafinanciara.ro

Cele mai citite

Federația Română de Sumo e gata să găzduiască dezbaterea dintre Șoșoacă și Piedone

Ilustrație: Marian Acramescu Chiar în ultimele ore ale campaniei electorale pentru alegerile locale am putea avea parte și de prima dezbatere între doi candidați...
Ultima oră
Pe aceeași temă