5.2 C
București
duminică, 10 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCe soluție a găsit mediul privat la criza de informaticieni de pe...

Ce soluție a găsit mediul privat la criza de informaticieni de pe piața muncii

Școala Informală de IT pregătește angajați pentru firmele clujene. “Studenții“ provin din rândul unor absolvenți de Matematică, Fizică sau Electronică.

În condițiile în care cererea de informaticieni pe piața clujeană este în mod constant mai mare decât oferta, reprezentată de absolvenții Facultății de Matematică-Informatică de la Universitatea Babeș-Bolyai sau de cei ai Facultății de Automatizări-Calculatoare de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, a apărut și o alternativă la cursurile universitare. Este vorba de module structurate pe mai multe luni, în cadrul Școlii Informale de IT, prin intermediul cărora absolvenții unor facultăți precum cea de Electronică sau de Fizică sunt recalificați în domeniul IT. La aceste cursuri sunt admiși și absolvenții unor facultăți cu profil umanist, însă ei au nevoie de mai multe cursuri înainte de a ajunge pe piața muncii, spun reprezentanții Școlii Informale de IT.

În fiecare an numărul angajaților clujeni din industria IT crește, în medie, cu 1.700, în condițiile în care numărul de locuri de muncă disponibile în acest domeniu la Cluj s-a menținut, în ultimii ani, la peste 3.000 în fiecare an. Numărul tinerilor absolvenți în acest domeniu este mai mic decât cererea de forță de muncă, ce nu poate fi satisfăcută nici de tinerii care termină Informatica în alte orașe și care se mută la Cluj, pentru a munci în cadrul unor companii precum AROBS, Endava sau iQuest.

În acest context, au fost organizate cursuri de tip postuniversitar, prin intermediul cărora absolvenți ai altor facultăți dobândesc competențele profesionale necesare pentru a lucra în industria IT, spune organizatorul unor asemenea cursuri, Mihai Talpoș, reprezentantul Asociației pentru Educație Informală. Cursurile costă, în funcție de complexitatea lor, între 600 și 1.000 de euro. „Este un lucru îmbucurător faptul că cei mai mulți dintre absolvenții noștri au fost angajați încă înainte de cursul festiv. Vom continua acest de mers educațional“, spune Mihai Talpoș.

Tendință de creștere

Tendința de creștere a numărului locurilor de muncă din domeniul IT se va menține și în perioada următoare. Cele mai importante companii din domeniu au anunțat angajări suplimentare. O singură companie cu capital britanic, Endava, intenționează să angajeze încă 300 de informaticieni la Cluj în următorii doi ani, spune directorul ei, Valentin Metzger.

Clujul a fost declarat pol național de creștere în industria IT. În oraș muncesc deja peste 13.000 de informaticieni.

Cele mai citite

Noi reguli pentru dobânzile aplicate de IFN-uri

Contractele de credit în derulare vor trebui să respecte noile plafoane ale dobânzilor Legea de plafonare a dobânzilor la creditele de consum IFN va intra...

Avertisment ANPC: Atenție la produsele de post! Ce trebuie să verificați, înainte de a cumpăra

Directorul ANPC recomandă ca toate produsele să fie achiziționate doar din locuri amenajate și autorizate Pe data de 15 noiembrie începe Postul Crăciunului, care durează...

De ce ciubărul este alegerea ideală pentru serile reci și cum te ajută să te relaxezi?

Ciubărul este o opțiune din ce în ce mai populară pentru relaxarea acasă, în special în sezonul rece, oferindu-ți o experiență de relaxare completă...
Ultima oră
Pe aceeași temă