12.2 C
București
duminică, 13 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCe riscă băncile-mamă ale Bancpost, Volksbank şi ATE

Ce riscă băncile-mamă ale Bancpost, Volksbank şi ATE

Cele trei grupuri se numără printre instituţiile de credit din UE care nu au reuşit să treacă testul de stres realizat de organismele europene, însă subsidiarele lor din România nu se confruntă cu aceleaşi probleme.

EFG Eurobank (acţio­narul majoritar al Bancpost), ATE Bank şi Volksbank sunt cele trei insti­tuţii de credit prezente şi în România care vor trebui să aducă un aport de capital suplimentar pentru a se putea încadra în nomele Autorităţii Bancare Europene.

Cei mai mulţi bani vor trebui să-i aducă acţionarii ATE Bank (în principal statul elen), în condiţiile în care, potrivit ultimului test de stres la nivel european, nevoia de capital suplimentar a băncii este de 266 de milioane de euro în 2011 şi 713 milioane de euro în 2012.

Volksbank International va avea nevoie de un aport de 160 milioane de euro, iar EFG Eurobank de 58 milioane de euro pentru a se încadra în normele bancare pentru 2012.

Pe de altă parte, subsidiarele din România ale celor trei grupuri stau cu mult mai bine decât mamele. Astfel, ATE România are o solvabilitate de peste 15%, faţă de -6% cât are la nivel european.

Solvabilitatea Bancpost şi Volks­bank, instituţii de credit de top 10 în România, este şi ea la un nivel de peste 10%, adică valoarea impusă de normele Băncii Naţionale a României, mai mult decât dublu faţă de rezultatele băncilor-mamă.

De altfel, reprezentanţii BNR au arătat că poartă discuţii săptămânale cu reprezentanţii din Grecia ai băncilor cu subsidiare locale şi că, până acum, nu au apărut probleme de lichiditate.

Chiar şi într-un scenariu negativ, BNR are pârghiile necesare pentru a ajuta băncile.  Menţionăm că Volksbank International a semnat vineri un acord de principiu cu cea mai mare bancă rusă, prin care îşi vinde afacerile din Europa de Sud-Est cu excepţia României.

De asemenea, EFG Eurobank a anunţat că intenţionează să dezvolte un parteneriat cu o bancă poloneză tocmai pentru a rezolva problemele de capital.

Cine a mai picat testul

Cu excepţia celor trei, doar alte cinci bănci din Europa, din cele 90 testate, au picat „examenul”. Toate cele cinci sunt din Spania.

Autoritatea Bancară Europeană a luat în calcul indicele Core Tier 1 raportat la riscul total, indicator calculat ca raport între capitalurile de nivel 1 ale băncii şi activele acesteia.

Indicele arată practic capacitatea băncii de a rezista unor şocuri de natură economică. Băncile care au picat testul trebuie să prezinte un plan de suplimentare a capitalului în termen de trei luni.

Supraveghetori indulgenţi?

Asemenea precedentului test de stres realizat anul trecut de Comisia Europeană, examenul elaborat de Autoritatea Bancară Europeană a fost considerat prea uşor şi chiar „nerelevant” de unii analişti.

De altfel, nivelul capitalului suplimentar necesar a fost de 2,5 miliarde de euro, faţă de 3,5 miliarde de euro cât arăta precedentul test, în ciuda faptului că unii analişti vorbesc despre zeci de miliarde de euro care ar trebui aduse de acasă de acţio­narii băncilor.

Una dintre principalele critici constă în faptul că Autoritatea nu a aluat în calcul, într-un scenariu negativ, un eventual faliment al statului grec sau portughez.

De asemenea, consideră unii analişti care exemplifică cu situaţia Spaniei, nici prognozele negative pentru nivelul şomajului, al inflaţiei sau al creşterii economice nu au fost suficient de dure. Un oficial al Autorităţii, citat de Wall Stret Journal, a recunoscut că, dacă testul de stres ar fi fost făcut la începutul acestui an, cerinţa de capital suplimentar ar fi fost de cel puţin 20 de miliarde de euro.

Potrivit acestuia, băncile din UE au adus de acasă mai bine de 80 miliarde de euro în ultimele şase luni, cu scopul de trece testul.  


Băncile care au picat testul

Banca                              Nevoie capital 2011              Nevoie capital 2012

Caja de Ahorros               0                                             947 mil. euro
del Mediterraneo

ATE Bank                         266 mil euro                          713 mil. euro

Banco Pastor                   0                                             317 mil.euro

Volksbank                       0                                             160 mil. euro

Grupo Caja 3                   0                                            140 mil. euro

Unnim                             0                                             85 mil. euro

Caixa de Catalunya         0                                            75 mil. euro

EFG Eurobank                 0                                             58 mil. euro

Sursa: Autoritatea Bancară Europeană

Cele mai citite

Servicii de transport aerian de lux în România

Producătorul francez de avioane Dassault a livrat către România primul avion privat de lux Falcon Compania românească Dokia Air a cumpărat cu peste 40...

70 de păsări din specii protejate, eliberate de polițiști. Erau ținute în captivitate și oferite spre vânzare

Polițiștii din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București - Serviciul pentru Protecția Animalelor, împreună cu polițiștii de la Secția 18 și reprezentanți...

Împușcat mortal la o partidă de vânătoare de către fiul unui cunoscut om de afaceri

Fiul unui cunoscut om de afaceri din Iași a împușcat mortal un paznic la o partidă de vânătoare de vulpi. Victima a murit la...
Ultima oră
Pe aceeași temă