20.8 C
București
vineri, 7 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCE: Băncile trebuie să aibă fonduri să acopere 75% din depozite

CE: Băncile trebuie să aibă fonduri să acopere 75% din depozite

Uniunea Europeană plănuieşte să reformeze legislaţia ce priveşte garantarea depozitelor bancare, a anunţat luni comisarul pentru piaţa internă şi servicii financiare, Michel Barnier, potrivit Realitatea.net.

Pachetul legislativ gândit de Executivul european vizează să-i protejeze pe deponenţi de eventualele colapsuri bancare, dar şi de fraude piramidale de tipul celei puse în aplicare de Bernard Maddof în SUA.

În concret, dacă proiectul va fi aprobat de Parlamentul European şi ratificat mai apoi de cele 27 de state membre, titularii depozitelor bancare vor putea primi până în 100.000 de euro din economiile depuse în bancă în cazul în care aceasta dă faliment, iar termenul de plată ar fi redus de la trei luni, cât e în prezent, la doar o săptămână, informează EUobserver.

Când marile bănci europene au început să se clatine serios în a doua jumătate a anului 2008 guvernele statelor membre UE s-au grăbit să implementeze scheme de garantare în încercarea de-a crea încredere în sistemul bancar. Aceste măsuri nu au fost însă armonizate la nivel european.

Prin proiectul făcut public luni de Comisie, băncile ar putea fi obligate să pună deoparte fonduri regulate care să acopere aproximativ 75% din depozitele garantate. De asemenea, se propune asigurarea unei protecţii sporite a invetitorilor obişnuiţi.

Pentru cei care pierd bani din cauza fraudelor sau dolurilor administrative, noile reglementări majorează compensaţiile de la 20.000 la 50.000 de euro. “Consumatorii europeni merită mai mult”, a declarat Michel Barnier. “Au nevoie de reasigurări că investiţiile şi poliţele lor de asigurare sunt protejate oriunde în Europa”.

Noile reguli ar putea intra în vigoare începând cu 2012.

Cele mai citite

Federația Română de Sumo e gata să găzduiască dezbaterea dintre Șoșoacă și Piedone

Ilustrație: Marian Acramescu Chiar în ultimele ore ale campaniei electorale pentru alegerile locale am putea avea parte și de prima dezbatere între doi candidați...
Ultima oră
Pe aceeași temă