20.5 C
București
marți, 4 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCasele noi, inca prea scumpe

Casele noi, inca prea scumpe

In Romania, chiar si in contextul crizei, cumparatorii platesc prea mult pentru achizitionarea unei case noi intr-un cartier rezidential, sustine Cezar Filip, expert in constructii si amenajari interioare.
Acesta ne ofera ca exemplu cazul unui investitor care construieste un bloc pe sistemul P±10, pe un teren de aproximativ 2.000 de mp, pentru care dezvoltatorul va plati, in medie, daca vorbim de zone limitrofe Bucurestiului, in jur de 300 de euro/mp. "Rezulta un pret de achizitie de 600.000 de euro, la care adaugam aproximativ 200 de euro/mp reprezentand materiale de constructie plus manopera. In cazul unui astfel de bloc, cu circa 500 de mp pe nivel, inves-titia totala reprezentand constructia sa va fi de circa 2.100.000 de euro", precizeaza Cezar Filip.

Diferenta nejustificata

Daca adaugam aceasta suma celei achitate pentru teren si inca aproximativ 200.000 de euro pentru taxe, racordare la utilitati si alte cheltuieli, ajungem la 2.900.000 de euro. Suma care, impartita la cei 10.500 de mp ai constructiei, ne conduce la un pret final de 277 de euro/mp, adauga expertul bucurestean.
"De la 300-400 euro/mp, reprezentand costuri de constructie, achizitie teren si rata bancara, la care putem adauga inca 200 de euro/mp drept profit al dezvoltatorului, pana la preturi de 1.000-1.200 de euro/mp pret de vanzare catre client, avem de-a face cu o diferenta nejustificata", conchide expertul Cezar Filip.

Profit de 15%

Pe de alta parte, Radu Zilisteanu, expert imobiliar, precizeaza ca, in capitalism, fiecare este liber sa ceara un pret oricat de mare pe un bun scos la vanzare, piata concurentiala fiind singurul element care il poate impiedica sau incuraja in acest sens.
"Spre exemplu, inainte de criza, marja de profit a dezvoltatorilor imobiliari, in Romania, in cazul unui proiect derulat pe doi ani, era de aproximativ 25%, in timp ce, in prezent, ea a scazut, in unele cazuri, la 15%, valoare mare comparativ cu cea din vestul Europei", adauga Zilisteanu.
Expertul argumenteaza aceasta diferenta prin faptul ca, in Romania, dobanda anuala efectiva suportata de dezvoltatorii care contracteaza credite bancare este una mai ridicata fata de cea din Vest, iar inflatia – una care nu creeaza siguranta.

Comparatie
La altii e mai ieftin
Eugen Iftodi, cetatean roman cu domiciliul in Spania, ne-a declarat ca, pentru comparatie, pentru un apartament de doua camere, cu o suprafata de 65 de mp, situat pe malul marii, a platit, in Spania, 720 de euro/mp, in timp ce, vizitand targurile imobiliare organizate la Bucuresti, nu a identificat nici o oferta interesanta cu un pret sub 1.000 de euro/mp.

Cele mai citite

Anthony Fauci dă explicații Congresului SUA pentru rolul său în gestionarea pandemiei de Covid-19

Fostul consilier al guvernului american pentru COVID-19, Anthony Fauci, a negat cu înverşunare luni că a încercat să ascundă originile pandemiei în cursul primei...

Un vulcan din Filipine a erupt și urmează alte erupții

Un vulcan din Filipine a erupt luni. Zona este atent monitorizată deoarece experţii cred că vor urma şi alte erupţii. Autorităţile nu au dispus...

Anthony Fauci dă explicații Congresului SUA pentru rolul său în gestionarea pandemiei de Covid-19

Fostul consilier al guvernului american pentru COVID-19, Anthony Fauci, a negat cu înverşunare luni că a încercat să ascundă originile pandemiei în cursul primei...
Ultima oră
Pe aceeași temă