16 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăCare sector va scoate economia românească din recesiune?

Care sector va scoate economia românească din recesiune?

Industria a produs anul trecut mai mult, dar la preţuri mai mici, iar construcţiile au fost trase în jos de lipsa lucrărilor de infrastructură.

 

Trecerea economiei pe plus în 2011 este aproape sigură, dar întrebarea este dacă va fi o creştere anemică, întreţinută de un singur motor, sau o redresare robustă şi generalizată. Anul trecut, economia României a scăzut cu 1,2%, mai puţin decât estimările autorităţilor, care prognozau o reducere de 1,9-2%. Chiar şi şeful misiunii FMI la Bucureşti afirma, în noiembrie, că anul 2010 se va încheia cu o scădere a economiei de 2%, urmând ca în 2011 să avem o creştere economică reală de 1,5%. De asemenea fostul ministru al Finanţelor, Sebastian Vlădescu declara că este de aşteptat ca la finele anului 2010 să avem o scădere economică de 1,7-1,9%.

PIB a înregistrat un avans uşor, în termeni reali, de 0,1% în trimestrul IV faţă de trimestrul anterior, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS). Care ar putea fi însă domeniile ce ar putea genera creşteri în economie pentru perioada următoare? Reprezentanţii orga-nizaţiilor patronale şi oamenii de afaceri susţin că existe resurse suficiente, însă neexploatate eficient. Secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, Cristian Pârvan, apreciază că industria, care, mai ales în ultima perioadă, nu duce lipsă de comenzi, trebuie sus-ţinută prin politici guvernamentale coerente.

„Industria a ieşit din criză, iar ultimele cifre arată că avem o creştere a comenzilor. Datele indică însă că numărul comenzilor a crescut, însă valoarea lor adăugată este mai mică. Însă este evident că, în afara câtorva excepţii (cum este de exemplu Dacia), facem ce ne comandă alţii să producem. De aceea trebuie susţinut orice proces inovator sau de retehnologizare pentru a putea produce mai mult şi mai bine”, a precizat Cristian Pârvan.

Şi reprezentanţii antreprenorilor din construcţii spun că acum este un moment prielnic pentru relansarea comenzilor. „Doar lucrările de infrastructură şi programul de reabilitare termică a imobilelor ar fi suficiente pentru ca sectorul cons-trucţiilor să susţină economia. Piaţa ar putea fi dinamizată prin selecţia atentă a proiectelor, antrenând fonduri private”, ne-a declarat Tiberiu Andrioaiei, director general la Patronatul Societăţilor din Construcţii (PSC).

1,2% a fost scăderea economică în anul 2010. În T4, PIB a crescut cu 0,1% faţă de T3, dar a scăzut cu 0,5% faţă de T4 2009.

EVOLUŢIILE PIB ANUALE ÎN T4 2010
ESTONIA +6,6%
FINLANDA +5,8%
LITUANIA +4,4%
GERMANIA +4%
LETONIA +3,7%
SLOVACIA +3,4%
CEHIA +2,9%
AUSTRIA +2,7%
UNGARIA +2,4%
OLANDA +2,4%
CIPRU +2,2%
BULGARIA +2,1%
MAREA BRITANIE +1,7%
FRANŢA +1,5%
ITALIA +1,3%
PORTUGALIA +1,2%
SPANIA +0,6%
ROMÂNIA -0,5%
GRECIA -6,6%
SURSA: EUROSTAT

Cele mai citite

ELCEN o acuză pe Firea că a mințit la Realitatea Plus, în legătură cu falimentul RADET

Se încearcă din nou inducerea în eroare a opiniei publice în sensul în care ELCEN este considerată cauza falimentului RADET, transmit reprezentanții Electrocentrale București. Vă...

Bistrița: Un traficant de droguri este acuzat că a violat o minoră

La data de 16 mai 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Bistrița Năsăud au dispus...

Monica Niculescu, în finala de dublu a turneului WTA Trophee Clarins de la Paris

Perechea româno-chineză Monica Niculescu/Lin Zhu s-a calificat în finala de dublu a turneului de tenis Trophee Clarins de la Paris, după ce au învins...
Ultima oră
Pe aceeași temă