Începând de anul acesta, toţi deponenţii cu economii până la 100.000 de euro vor primi compensaţii dacă banca dă faliment.
Aproape 15 milioane de depozite şi conturi de economii constituite de persoane fizice în România sunt garantate prin lege. O dată cu aplicarea noilor reglementări, doar 12.000 de români sar din schema de garantare a FGDB.
Este vorba despre persoanele cu depozite sau conturi de economii mai mari de 100.000 de euro. Valoarea totală a sumelor economisite în bănci de această categorie de populaţie se ridica, la jumătatea anului trecut, la 4 miliarde de euro, adică sub 5% din valoarea totală a depozitelor.
Sunt garantate inclusiv depozitele cu dobândă negociată, iar în cazul în care o persoană fizică deţine mai multe depozite în valoare de sub 100.000 de euro, va primi, în caz de faliment al bănci, compensaţii pentru fiecare depozit în parte. În cazul în care o persoană de naţionalitate română alege să constituie un depozit în afara ţării ea se va supune reglementărilor din ţara respectivă.
Intră în schemă şi marile companii
„Directiva UE care va fi aprobată în acest an va extinde, cel mai probabil, schema de garantare şi asupra depozitelor şi conturilor marilor companii, ceea ce va însemna compensaţii suplimentare potenţiale”, a spus directorul Fondului de Garantare a Depozitelor, Eugen Dijmărescu. Fondul deţinea, la finele anului 2010, lichidităţi în valoare totală de 1,7 miliarde de lei, a căror valorificare prin plasamente în titluri de stat şi certificate de trezorerie aduce venituri lunare de 12 milioane de lei. Valoarea totală a compensaţiilor potenţiale se ridica în septembrie anul trecut la peste 80 miliarde de lei. Pe lângă lichidităţile pe care le are în administrare, Fondul beneficiază de o linie de finanţare de la stat care poate fi utilizată în caz de urgenţă. Totuşi, în cazul falimentului uneia dintre primele cinci bănci din sistem, FGDB nu poate acoperi depozitele clienţilor în integralitatea lor.