27.4 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăBursa de la Bucureşti a închis în coborâre cu 0,52%

Bursa de la Bucureşti a închis în coborâre cu 0,52%

Bursa de Valori Bucuerşti (BVB) a închis sesiunea de vineri în scădere cu 0,52%, influenţată de pierderile înregistrate de acţiunile europene, pe o lichiditate de 34,2 milioane lei, salvată de trei transferuri speciale cu acţiunile FP, care au acoperit o treime din rulajul total.

Astfel, piaţa de la Bucureşti a pierdut în luna septembrie 9,2% faţă de finalul lunii august, anunţă Mediafax.

Şeful departamentului de analiză al firmei de brokeraj BT Securities, Dan Rusu, spune că situaţia economică la nivel global a pus “într-un con de umbră” pieţele mici, emergente şi prea puţin lichide, interesul investitorilor fiind, în prezent, conservarea şi dezvoltarea unei strategii în acest sens.

“Însă, în doi-trei ani, după ce se va depăşi momentul critic la nivel global, investitorii mari vor vâna din nou oportunităţi, iar cele mai multe le vor fi furnizate de pieţele emergente, fie ele mai mari, precum China, Brazilia, India, sau mai mici, precum cele din Europa Centrală şi de Est” a spus Rusu.

Preţurile celor mai lichide zece acţiuni au consemnat vineri o corecţie de 0,36%, în timp ce titlurile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) şi acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au coborât indicele BET-FI cu 2,58%.

Indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia celor mai lichide 25 de titluri, inclusiv SIF-urile, se plasa cu 1,12% sub nivelul de joi. În acelaşi timp, acţiunile din sectorul energetic au coborât indicele BET-NG cu 0,24%.

Analistul BT Securities ia în considerare riscului ca acţiunile să coboare anul viitor sub extremele din 2009, spunând că astfel se creează o oportunitate unică de construire a unui portofoliu solid la costuri minime.

“Noi ne-am păstrat în ultimii doi ani o doză serioasă de scepticism privind ieşirea economiei globale din recesiune şi mai ales referitor la sustenabilitatea creşterilor de pe burse din 2009-2010. S-a creat iluzia revenirii la prosperitatea de dinaintea recesiunii, în timp ce, în realitate, stimulul financiar masiv a intrat într-un sistem blocat, fără circulaţie, iar dificultăţile financiare au devenit datorii suverane problematice. Din păcate sau din fericire suntem la capătul spiralei, default-urile la nivel de stat sunt o chestiune de timp, iar presiunile deflaţioniste se vor face puternic resimţite în perioada următoare la nivel global”, a spus Rusu.

Scenariul pesimist al analistului prevede continuarea scăderilor pe pieţele de capital, majoritatea fiind expuse riscului de a trece de minimele din 2009.

“Presiunile deflaţioniste vor afecta în mod negativ preţul la mărfuri şi metale preţioase, inclusiv aurul, favorizând în schimb întărirea dolarului. Riscurile majore cu care se confruntă UE vor pune în perioada următoare într-o lumină favorabilă dolarul american în raport cu moneda unică. Pieţele imobiliare vor continua să se contracte, preţurile la imobile nu vor mai ajunge la nivelurile din 2007 vreme foarte îndelungată, atât la nivel global cât şi pe plan local”, consideră şeful departamentului de analiză al firmei de brokeraj BT Securities.

Schimburile cu acţiuni au însumat vineri 34,2 milioane de lei (7,8 milioane de euro), puţin peste suma operaţiunilor din sesiunea precedentă, de 29,6 milioane lei (6,8 milioane euro). Rulajul de vineri a fost susţinut de trei tranzacţii speciale cu 0,18% din acţiunile FP. Cele 25,31 milioane de acţiuni au fost cedate la un preţ de 0,4408 lei, cu 1,03% sub cotaţia de referinţă.

De asemenea, a fost înregistrat un transfer special şi pentru titlurile BRD, de 7,7 milioane lei. Pachetul de 700.000 de acţiuni a fost vândut la o cotaţie de 11 lei, similară cu referinţa. Marile burse europene şi-au accentuat corecţiile din debut, până la 3%.

Cele mai citite

VIDEO. Jose Mourinho consideră că a luat decizia greșită când a refuzat naționala Portugaliei

Jose Mourinho, "The special one", a sosit în România pentru a lua parte la meciul de "final" al Generației de Aur, difuzat în seara...

Nicolae Ciucă, despre problemele din Dolj: “PIB-ul e cu 20% mai mic decât media naţională”

Președintele Partidului Național Liberal (PNL), Nicolae Ciucă, a adus în atenție sâmbătă, la Dăbuleni, situația economică a județului Dolj, subliniind că Produsul Intern Brut...

Taylor Swift, comparată cu Madonna, Michael Jackson sau Beatles. Marius Moga: “Cred că este un fenomen”

Taylor Swift este un fenomen global și un adevărat titan în industria muzicală. Cu 14 premii Grammy la activ, dintre care patru pentru albumul...
Ultima oră
Pe aceeași temă